Hoe reclame ‘Good Morning Good Morning’ bepaalde

Hoe reclame ‘Good Morning Good Morning’ bepaalde Hoe televisie als achtergrond bij het componeren invloed kon hebben op de songs van John Lennon wordt bewezen met ‘Good Morning Good Morning’, een nummer dat geïnspireerd werd door cornflakesreclame.

Compositietechniek

John Lennon componeerde zijn songs altijd op gitaar of piano. Hij had door de jaren heen ondervonden dat, indien hij de televisie liet spelen, deze een bron van inspiratie kon vormen als hij vast kwam te zitten. Zo was de tv een reddingsboei toen hij in de knoei zat met een nieuw nummer dat op de Sgt Pepper’s-LP (1967) zou komen. Er werd op een bepaald ogenblik een reclamefilmpje voor Kellog’s corn flakes uitgezonden. Deze filmpjes waren altijd vrolijk van toon en verwezen naar een opgewekte ochtendstond wanneer corn flakes dat supergevoel nog kunnen onderstrepen. Deze vrolijke boel irriteerde Lennon in die mate dat hij de ‘Good morning’-uitroep uit de commercial overnam en die verwerkte bij sarcastische zinnen als “Nothing to do to save his life call his wife in” of “Going to work don’t want to go feeling low down”.

Animal Farm op de LP

Ook de dieren die men in de song hoort verwijzen naar de corn flakesreclame. Kellog’s gebruikte in de jaren zestig namelijk vaak dieren om dat ochtendgevoel een authentieke klank mee te geven. Daarom plakte Lennon de geluiden van een heleboel dieren in de outtro. Zo passeerden een haan, vogels, een kat, een hond, een schaap, een koe, een paard, een leeuw, een olifant en een horde jachthonden de revue. De volgorde was vooraf uitgekiend. Bedoeling was dat elk dier gevolgd werd door een ander dier dat het voorgaande angst kon inboezemen of opeten. De geluiden kwam van een LP met geluidseffecten, hetende ‘Animals and Bees’, dezelfde plaat die de Beatles later zouden gebruiken voor geluiden van varkens op hun nummer ‘Piggies’.

Verder nam hij de kijkers van de populaire comedyserie ‘Meet the Wife’, die door de BBC tussen 1963 en 1966 werd uitgezonden, op de hak in het vers “It’s time for tea and meet the wife”. Wie niet zo bekend is met Engelse televisieprogramma’s uit die periode verliest de bedoeling van een stuk tekst.

De gehele song was tegelijkertijd een knipoog naar de optimistische levensvisie van zijn maatje Paul McCartney van wie ‘Good Day Sunshine’ in 1966 op ‘Revolver’ was verschenen, in tegenstelling tot ‘Good Morning Good Morning’ een opgewekt nummer zonder bijbedoelingen.

Rockblazers

Op muzikaal vlak ontleent het nummer zijn dynamiek vooral aan de blazers die hier als rockinstrumenten worden gebruikt, wat voor die tijd vrij innoverend was. Zo had je de opzwepende kracht van drie saxofoons naast twee trombones en een hoorn, niet direct instrumenten die je verwachtte op een rocknummer.
Leuk detail: de gitaarsolo werd niet door George Harrison maar door Paul McCartney gespeeld!

Volgorde nummers op een LP

Lennons door corn flakes geïnspireerd nummer stond op de tweede zijde van het album ‘Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ en volgde na George Harrisons ‘Within You Without You’ en twee eerder brave McCartneynummers, ‘When I’m 64’ en ‘Lovely Rita’. Met ‘Good Morning Good Morning’ werd er wat meer dynamiek in het album gestoken. De Beatles wisten altijd heel goed in welke volgorde ze best hun nummers op een langspeelplaat konden plaatsen om afwisseling te brengen en een goed evenwicht te bereiken.

Vuilnis

In latere interview heeft John Lennon verschillende van zijn eigen Beatlenummers afgekraakt, zo ook deze song. Hij noemde het ‘a piece of garbage’, een wegwerpliedje waarvoor hij zich schaamde. De vader die als het ware zijn kinderen van zich afstootte.
© 2013 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieThe Beatles - RevolverAlweer het zevende studio album van the Beatles. Het album verscheen op 5 augustus 1966. Met een totale lengte van 35 mi…
Brian Wilson inspireert ‘Lovely Rita’ onbewustBrian Wilson inspireert ‘Lovely Rita’ onbewust‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ (1967) was een grensverleggende langspeelplaat waarop de Beatles met geluiden ex…
John Lennon lijdt aan slapeloosheid: ‘I’m So Tired’Elke groep heeft zijn stijl, elke zanger heeft zijn stijl, elke componist heeft zijn stijl. Dat was ook het geval bij Jo…
recensieThe Beatles - Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club BandSgt. Pepper’s Lonely hearts Club Band is het achtste album dat de band heeft uitgebracht. Het is door George Martin gepr…

De roereieren van Paul McCartney leidden tot ‘Yesterday’De roereieren van Paul McCartney leidden tot ‘Yesterday’Als er één nummer is waarmee Paul McCartney direct geassocieerd wordt, is het wel ‘Yesterday’, een ballade die volgens h…
John Lennon voor het eerst autobiografisch: ‘I’m a loser'John Lennon voor het eerst autobiografisch: ‘I’m a loser'In hun beginperiode zongen de Beatles vooral vrijblijvende liefdesliedjes voor hun grootste fans, jonge pubermeisjes. To…
Bronnen en referenties
  • Magical History Tour, Radio Eén (België), 2012
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.