Hoe reclame ‘Good Morning Good Morning’ bepaalde

Compositietechniek
John Lennon componeerde zijn songs altijd op gitaar of piano. Hij had door de jaren heen ondervonden dat, indien hij de televisie liet spelen, deze een bron van inspiratie kon vormen als hij vast kwam te zitten. Zo was de tv een reddingsboei toen hij in de knoei zat met een nieuw nummer dat op de Sgt Pepper’s-LP (1967) zou komen. Er werd op een bepaald ogenblik een reclamefilmpje voor Kellog’s corn flakes uitgezonden. Deze filmpjes waren altijd vrolijk van toon en verwezen naar een opgewekte ochtendstond wanneer corn flakes dat supergevoel nog kunnen onderstrepen. Deze vrolijke boel irriteerde Lennon in die mate dat hij de ‘Good morning’-uitroep uit de commercial overnam en die verwerkte bij sarcastische zinnen als “Nothing to do to save his life call his wife in” of “Going to work don’t want to go feeling low down”.Animal Farm op de LP
Ook de dieren die men in de song hoort verwijzen naar de corn flakesreclame. Kellog’s gebruikte in de jaren zestig namelijk vaak dieren om dat ochtendgevoel een authentieke klank mee te geven. Daarom plakte Lennon de geluiden van een heleboel dieren in de outtro. Zo passeerden een haan, vogels, een kat, een hond, een schaap, een koe, een paard, een leeuw, een olifant en een horde jachthonden de revue. De volgorde was vooraf uitgekiend. Bedoeling was dat elk dier gevolgd werd door een ander dier dat het voorgaande angst kon inboezemen of opeten. De geluiden kwam van een LP met geluidseffecten, hetende ‘Animals and Bees’, dezelfde plaat die de Beatles later zouden gebruiken voor geluiden van varkens op hun nummer ‘Piggies’.Verder nam hij de kijkers van de populaire comedyserie ‘Meet the Wife’, die door de BBC tussen 1963 en 1966 werd uitgezonden, op de hak in het vers “It’s time for tea and meet the wife”. Wie niet zo bekend is met Engelse televisieprogramma’s uit die periode verliest de bedoeling van een stuk tekst.
De gehele song was tegelijkertijd een knipoog naar de optimistische levensvisie van zijn maatje Paul McCartney van wie ‘Good Day Sunshine’ in 1966 op ‘Revolver’ was verschenen, in tegenstelling tot ‘Good Morning Good Morning’ een opgewekt nummer zonder bijbedoelingen.
Rockblazers
Op muzikaal vlak ontleent het nummer zijn dynamiek vooral aan de blazers die hier als rockinstrumenten worden gebruikt, wat voor die tijd vrij innoverend was. Zo had je de opzwepende kracht van drie saxofoons naast twee trombones en een hoorn, niet direct instrumenten die je verwachtte op een rocknummer.Leuk detail: de gitaarsolo werd niet door George Harrison maar door Paul McCartney gespeeld!