Rapper’s delight - Sugarhill Gang: de allereerste rap hit

Rapper’s delight - Sugarhill Gang: de allereerste rap hit Eind 1979 brengt het Amerikaanse hiphop trio The Sugarhill Gang op een speciaal hiervoor opgericht platenlabel ‘Rapper’s delight’ uit. Het wordt het eerste rapnummer dat commercieel succesvol is. Nederland is het eerste land waar een rap op nummer 1 komt te staan. Het gebruik van een sample van een bestaand nummer in combinatie met veel, vooral gesproken, tekst is een nieuwe muziekstroming die zijn oorsprong vindt in de New Yorkse wijk Bronx. Een baanbrekend nummer.
'I said a hip hop the hippie the hippie to the hip hip hop, a you don’t stop the rock it to the bang bang boogie say up jumped the boogie to the rhythm of the boogie the beat.'
[de openingsregel van Rapper's delight]

Sugarhill Gang: Rapper’s delight, de allereerste raphit

Rapper’s delight van The Sugarhill Gang is de eerste rap-hit in de muziekgeschiedenis. Het is niet de eerste single die is uitgebracht waarop wordt gerapt, maar wordt wel historisch en cultureel gezien als de belangrijkste.
Het nummer wordt uitgebracht in november 1979 in een poging de rap bij het grote publiek bekend te maken. In Nederland staat het in februari 1980 drie weken op nummer 1, een unicum voor een dergelijk nummer.

Block parties

Rap ontstaat in de jaren zeventig in Amerika tijdens zogeheten ‘block parties’ in de New Yorkse Bronx en in disco’s. Een 'block party', ook wel 'street party' genoemd, is een soort van samenscholing in de open lucht van inwoners van een bepaalde wijk waarbij wordt gemusiceerd of gedanst met echte muzikanten of met behulp van een muziekinstallatie met dj’s. De benaming 'block' verwijst naar het niet zelden afgesloten raken van een straat voor het overige verkeer door de grote mensenmassa.

Fatback Band

Op de radio is rap nog nauwelijks te horen en platenmaatschappijen willen geen geld in dit genre steken.
In de zomer van 1979 is Kim Tim III (Personality Jock) van de Fatback Band de eerste rap-single die commercieel wordt uitgebracht. Het blijkt al gauw een valse start als Amerikaanse radiostations uitwijken naar de andere kant van de single waarop een ‘gewoon’ disconummer is te horen, hiermee de rap degraderend naar de B-kant.

Sample van ‘Good times’ van Chic

De alomtegenwoordige formule voor de rap is veel deels gesproken tekst onder een gesampelde beat. Rapper’s delight is het eerste rapnummer dat een sample gebruikt. Een sample is een bestaand muzieknummer of een herkenbaar onderdeel daarvan.

De muziek die is gebruikt voor de ‘groove’ is in dit geval Good times van Chic, een grote discohit uit de zomer van 1979. Overigens zou ook Queen voor hun hit Another one bites the dust gebruik maken van de baspartij uit Good times. Muzikaal bestaat Rapper’s delight geheel uit het Chic-nummer, deels gesampled en deels vervormd.

Nile Rodgers en Bernard Edwards

Voor het gebruik van Good times wordt aanvankelijk geen toestemming gevraagd, simpelweg omdat het fenomeen van het sampelen van een bestaand nummer voor een ander nummer toen nagenoeg niet bestond. Nadat Nile Rodgers van Chic op de hoogte is van het bestaan van Rapper’s delight dreigt hij met een rechtszaak. De credits van het nummer zijn daarop meteen aangepast en sindsdien worden zowel Rodgers als Bernard Edwards, gitarist van Chic en medecomponist van het nummer, genoemd als schrijver. Tegenwoordig gaan alle royalty’s naar hen beiden (in het geval van Edwards naar zijn erfgenamen aangezien hij in 1996 overleed).

Sylvia Robinson

The Sugarhill Gang wordt opgericht door Sylvia Robinson met de bedoeling in te haken op de groeiende populariteit van rapmuziek in sommige delen van New York. Robinson was een zakenvrouw en geen onbekende in de muziekwereld. Zij had in Amerika in 1973 een nummer 3 hit gehad met Pillow talk, maar ook al in 1957 gescoord als duo met Mickey Baker in het nummer Love is strange. Zij ontdekt de rapmuziek omdat haar kinderen het leuk vinden en gebruikt haar connecties in de muziekwereld om het uitgebracht te krijgen. Robinson richt er een eigen platenlabel voor op: Sugar Hill Records.

Wonder Mike, Big Bank Hank en Master G

The Sugarhill Gang bestaat uit drie leden die allen tevens een bijnaam hebben die ze gebruiken in hun teksten: Wonder Mike (Michael Wright), Big Bank Hank (Henry Jackson, † 2014) en Master G (Guy O’Brien). Geen van hun drieën kwam overigens uit de Bronx.

Rapper’s delight is in één ‘take’ opgenomen en oorspronkelijk alleen uitgebracht in een zogeheten 12-inch uitvoering van vijftien minuten. Pas nadat duidelijk wordt dat het nummer succesvol kan gaan worden op de grote markt wordt het ingekort tot een ook voor radio acceptabele vijf minuten en is het verkrijgbaar op single-formaat.

Muziekzender MTV en latere jaren

Omdat muziekvideo's begin jaren tachtig aan populariteit winnen wordt van het nummer een clip gemaakt waarin de drie rappers te midden van een dansende menigte rappend te zien zijn. Muziekzender MTV, dat in 1981 zou beginnen, heeft in haar eerste jaren geen rapvideo’s laten zien. Het duurt nog tot 1988 voordat ook hier Rapper’s delight sporadisch wordt vertoond.
Het lied is baanbrekend geweest voor andere rapnummers. Na het succes worden op Sugar Hill Records meer rapnummers uitgebracht, waarvan die van Grandmaster Flash & The Furious Five het meest bekend zijn.

Rap, rapture en hiphop

De eerste blanke artiest die vervolgens succes heeft met een rapnummer is de groep Blondie in 1981 met Rapture. Het duurt dan nog enkele jaren voordat ook grotere platenmaatschappijen rappers onder hun hoede nemen. In de jaren negentig komt rap, of hiphop zoals het dan inmiddels ook wordt genoemd, tot grote bloei.
© 2014 - 2023 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rap: De oorsprong van rapmuziek en hiphopRap en hiphop zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de popmuziek. Het is een commercieel volwassen muziekstromin…
De rap (muziekstijl)De rap (muziekstijl)Rap is eigenlijk een woord dat afkomstig is uit de 2 Engelse woorden Rythm And Poem. Volgens de definitie is het een tek…
#1 Hits van 1980Voor een artiest is het een hele eer als al zijn of haar fans hun nummers mooi vinden. Maar het is voor een artiest hele…
Nederhop; de groeiNederhop is erg geliefd bij veel jongeren. Het lijkt op hiphop maar is toch anders dan de manier waarop ze het in Amerik…

Ben Ali Libi – goochelaar die omkwam in SobiborBen Ali Libi – goochelaar die omkwam in SobiborBen Ali Libi is de artiestennaam van Michel Velleman, een goochelaar uit Amsterdam. Hij werd bij een razzia opgepakt en…
Band Aid: de muzikale geldinzamelingsacties van Bob GeldofBand Aid: de muzikale geldinzamelingsacties van Bob GeldofBand Aid is het muzikale liefdadigheidsproject van Bob Geldof dat in 1984 wordt opgezet om geld in te zamelen tegen de h…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Rapper%27s_Delight
  • http://www.songfacts.com/detail.php?id=1077
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 01-06-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.