Zangeres Rihanna, genie of enfant terrible?

Zangeres Rihanna, genie of enfant terrible? Rihanna is sinds haar doorbraak in 2005 met de hit "Pon de replay" niet meer weg te denken uit het wereldnieuws. Weinige artiesten genieten met slechts hun voornaam wereldwijde bekendheid. Rihanna is jarenlang een van de best verkopende zangers aller tijden, en zij heeft diverse onderscheidingen ontvangen voor haar muziek en modeontwerpen. Zo was zij bijvoorbeeld vóór haar 27e al in het bezit van zeven Grammy Awards. Rihanna is - zoals wel vaker het geval is met beroemde artiesten - helaas niet alleen positief in het nieuws. Ondanks haar eigenzinnige en buitenissige gedrag slaagt zij er evenwel in om aan de top te blijven, en steeds weer nieuwe projecten op te starten.

Inhoud:


Personalia

De volledige naam van Rihanna luidt: Robyn Rihanna Fenty. Ze is op 20 februari 1988 geboren in Saint Michael op het tropische eiland Barbados. Rihanna heeft twee jongere broers. Haar vader heeft daarnaast twee dochters en een zoon uit een andere relatie. Haar vader was een accountant en haar moeder een manager in een warenhuis.

Haar jeugd was overschaduwd door de drank- en drugsverslaving van haar vader en de huwelijksproblemen van haar ouders, die scheidden toen Rihanna 14 jaar was. Gelukkig heeft haar vader zijn verslavingen later overwonnen, en kreeg Rihanna een sterkere band met haar vader. Over haar vader vertelde ze later dat hij de leukste vader op de planeet was, die in staat was om haar los te laten en haar haar eigen fouten te laten begaan.

Op haar 16e is zij immers naar de Verenigde Staten geëmigreerd en is ze bij haar ontdekker de Amerikaanse muziekproducent Evan Rodgers en zijn vrouw ingetrokken om aan een muziekalbum te kunnen werken.

Het uiterlijk van Rihanna

Rihanna heeft een deel van haar succes ongetwijfeld ook aan haar mooie uiterlijk te danken. Vanwege haar fraaie verschijning heeft ze talloze malen de covers gesierd van (mode)tijdschriften, waaronder de "Elle" en "Esquire".

Haar bijzondere uiterlijk - een lichtbruine huidskleur en groene ogen - is terug te voeren op haar gemengde afkomst. Rihannas vader is van Barbadiaanse en Ierse afkomst, en haar moeder is een Afro-Guyanese. Rihanna heeft op diverse plekken op haar lichaam (o.a. op haar enkel, oor, hand, nek en rug, voet, schouders, sleutelbeen, buik) tatoeages laten aanbrengen.

De muziek van Rihanna

De muziek van Rihanna valt niet onder één bepaald genre in te delen. In haar beginjaren maakte zij voornamelijk voornamelijk de muziek die zij uit haar jeugd op Barbados kende, onder andere reggae, calypso, socca en dancehall. Later kwam daar R&B, hip-hop, pop en dance bij.
Rihanna beschikt over een goede zangtechniek en heeft een unieke aparte sound. Gezaghebbende muziekcritici van onder andere de BBC en The New York Times hebben gesteld dat ze misschien niet de beste zangeres ter wereld is, maar dat ze heel goed weet wat ze met haar stem kan doen, en dat ze daarom zulke goede muziek maakt. Een onderstreping hiervan zijn met name de zeven Grammy Awards en acht American Music Awards (publieksprijs) die ze heeft ontvangen.

Muzikale samenwerkingen

Omdat Rihanna zo succesvol is, staan de artiesten in de rij om met haar samen te werken. Ze heeft samen gewerkt met grootheden als Beyoncé, Jay-Z, Bono, Shakira, Eminem, Sheryl Crow, Miley Cyrus, Maroon 5, Drake, Chris Brown, Nicki Minaj, Bono en Coldplay. De lijst is nog veel langer.

In 2015 is zij een samenwerking aangegaan met twee megasterren, Paul McCartney en producer, rapper en songwriter Kanye West. Deze samenwerking is niet alleen opmerkelijk omdat de muziekstijl van Paul McCartney (ex-Beatle) en Rihanna heel erg van elkaar verschillen, maar ook omdat Rihanna op dat moment 27 en Paul McCartney 72(!) jaar is.
Rihanna verandert voortdurend van stijl / Bron: Avrilllllla, Flickr (CC BY-2.0)Rihanna verandert voortdurend van stijl / Bron: Avrilllllla, Flickr (CC BY-2.0)

Stijlicoon

Er is veel aandacht voor Rihannas eigenzinnige, uitdagende manier van kleding. Haar kleedstijl kan worden beschreven als een mix van "streetwear" en haute couture. Ze oogst hiervoor zowel bewondering als kritiek. Daarbij verandert ze voortdurend van stijl imago en kapsel. Zelf geeft ze aan dat ze op zoek gaat naar een interessant silhouet en een resultaat dat een beetje vreemd is.

Critici menen dat ze te onthullende kleding draagt die een verkeerde boodschap uitstraalt. Rihanna weert dergelijke opmerkingen af met de stelling dat het zijn van een rolmodel geen deel uitmaakt van haar werk; ze wil gewoonweg muziek maken, meer niet.
Zoals dat bij elk stijlicoon het geval is, wordt de kleding die zij draagt door goedkopere merken volop nagemaakt; het verkoopt immers goed.

Rihanna, muze van modeontwerpers

Een aantal topdesigners loopt weg met Rihanna. Ze komen superlatieven te kort wanneer ze Rihanna moeten omschrijven.
Het is gebruikelijk dat een modeontwerper een muze heeft. Minder gebruikelijk is – wat bij Rihanna het geval is - dat meerdere ontwerpers dezelfde muze hebben.
De creatieve directeur van modehuis Balmain, Olivier Rousteing, vindt dat Rihanna vanwege haar aura en charisma een nieuwe Grace Kelly of Madonna is. Volgens hem is Rihanna een vrouw van de wereld die een nieuwe wereld vertegenwoordigt.

De succesvolle schoenenontwerper Manolo Blahnik zegt dat hij zo dol is op Rihanna dat hij voor haar een uitzondering maakt op zijn “geen inkt-beleid”; zij is de enige persoon bij wie hij tatoeages mooi vindt. Ook Blahnik vindt dat Rihanna kan worden vergeleken met Grace Kelly. Verder vindt hij haar mooi en beleefd; dit in tegenstelling wat er in de bladen over haar wordt geschreven.

Modeontwerper Tom Ford zei dat Rihanna alle kleding goed kan laten uitzien. Kledingcombinaties die andere mensen niet zouden kunnen dragen, kan zij wel aantrekken en het staat haar nog goed ook.
Peter Dundas van Pucci is van mening dat Rihanna het toffe meisje is dat alle meisjes graag zouden willen zijn, en dat zij een trendsetter is. Rihanna weet zich volgens hem goed te kleden, net als het topmodel Kate Moss.

Samenwerking met Puma

Rihannas samenwerking met Puma in 2015 is een aanwijzing voor het feit dat ze voor een grote groep acceptabel is geworden.
Rihanna is in 2015 door PUMA aangesteld als hun creatieve directeur. Zij moet hun wereldwijde ambassadeur voor sportende vrouwen worden. Omdat Rihanna afwijkt van de conventionele opvattingen over schoonheid, mode en lifestyle, verwacht PUMA dat ze haar persoonlijke touch en creativiteit zal inbrengen in de sportwereld. Puma vindt haar perfect vanwege haar “niet te stuiten geestdrift, creatieve energie en durf op en buiten het podium”.
Adam Petrick, Marketingdirecteur van PUMA bewondert haar om het feit dat ze nooit afwacht wat de nieuwe grote trend zal worden, maar zelf bepaalt wat de trend moet worden op het gebied van mode, stijl, muziek - en door de samenwerking met Puma- sport. Volgens hem vertegenwoordigt zij de PUMA vrouw omdat zij zelfvertrouwen uitstraalt wat haar lichaam betreft en vastberaden is.

Rechtszaak tegen Topshop

Rihanna laat zich de kaas niet van het brood eten. Toen de internationale winkelketen Topshop in 2013 - zonder haar toestemming - geld dacht te kunnen verdienen aan de verkoop van mouwloze T-shirts met haar afbeelding daarop, heeft zij er een stokje voor gestoken. De rechter oordeelde dat de verkoop van de T-shirts verboden was omdat Rihanna door veel mensen (vooral jonge vrouwen tussen 13 en 30 jaar) als een stijlicoon wordt beschouwd. Omdat deze vrouwen alles wat Rihanna draagt of goedkeurt als een aanbeveling opvatten, zouden zij ten onrechte kunnen menen dat Rihanna betrokken was bij de totstandkoming van de T-shirts

Van deze uitspraak is Topshop in hoger beroep gegaan. Ook deze rechtszaak is in het voordeel van Rihanna beslist. De Londense rechtbank heeft weer geoordeeld dat het verboden is om de T-shirts te verkopen, omdat de indruk zou kunnen ontstaan dat deze in samenwerking met Rihanna is gemaakt.

Enfant terrible Rihanna

Het gedrag van Rihanna kan niet ieders goedkeuring wegdragen. Ze zoekt de grenzen van het toelaatbare op in haar muzikale optredens, haar gedragingen en kledingstijl. Het recalcitrante gedrag van Rihanna misschien te verklaren uit het feit dat zij op haar 16e plotseling beroemd werd. Pubers staan nu eenmaal bekend om hun nukkige en grillig gedrag.
Veel mensen spraken er hun afschuw over uit dat Rihanna haar relatie met haar toenmalige vriend, de zanger Chris Brown, voortzette nadat hij haar in 2009 had mishandeld. De mishandeling werd uitgebreid in talkshows besproken en de (roddel)bladen en kranten schreven pagina's vol. Rihanna trok zich er niets van aan, en had nog jarenlang een knipperlichtrelatie met hem.

Genie Rihanna

Een platencontract én wereldhit op je 16e is toch wel uitzonderlijk. Net zoals het feit dat zij in haar beginjaren in zeven jaar zeven albums heeft geproduceerd, die elk een aantal grote hits bevatten.
Rihanna heeft vele petten op. Ze is een multitalent dat zingt, liedjes schrijft, poseert, mode ontwerpt en ook nog acteert. Rihanna is misschien geen genie te noemen, maar in elk geval een harde werker die erg succesvol is in (bijna) alles wat zij aanpakt. Rihanna heeft tevens vele records verbroken; zo had ze als eerste persoon ter wereld 70 miljoen Facebook vrienden.
© 2015 - 2023 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kanye West-fans na horen ‘Only one’: wie is Paul McCartney?Kanye West-fans na horen ‘Only one’: wie is Paul McCartney?De Amerikaanse rapper Kanye West brengt op de laatste dag van 2014 via iTunes een persoonlijk nummer uit waarin hij same…
Hits jaren 00: 2006In 2006 kwam er muziek in allerlei soorten genres. In de hitlijsten vonden we artiesten zoals Coldplay, Marco Borsato, A…
Rihanna bestscorende artiest in historie Nederlandse Top 40Rihanna bestscorende artiest in historie Nederlandse Top 40Nederland maakt in 2005 kennis met de op Barbados geboren zangeres Rihanna die met ‘Pon de replay’ een hit te pakken hee…
Hits jaren 00: 2008In 2008 stonden de hitlijsten vol met nieuwe artiesten, zoals bijvoorbeeld Alphabeat, Duffy, Amy MacDonald, Gabriella Ci…

Sir George Martin: producer, arrangeur, manager en componistSir George Martin: producer, arrangeur, manager en componistGeorge Martin (1926-2016) is het meest bekend door zijn intensieve betrokkenheid als producer van nagenoeg al het materi…
George Ezra en zijn doorbraak in 2014George Ezra en zijn doorbraak in 2014George Ezra is een Britse zanger die als George Ezra Barnett wordt geboren op 7 juni 1993. Na het uitkomen van twee ep’s…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Meromex, Pixabay
 • www.rihannadaily.com
 • www.wikipedia.org
 • www.flickr.com: Ana y María Quintana y González, rihanna
 • www.bbc.co.uk/music/reviews/x5fd
 • www.nytimes.com/2012/11/21/arts/music/rihannas-album-unapologetic-makes-most-of-her-talent.html?pagewanted=all&_r=1&
 • www.flickr.com: Photo Giddy, Rihanna Vanity Fair Italy Cover
 • www.stylenews.peoplestylewatch.com/2015/02/02/rihanna-style-designer-muse/
 • www.flickr.com: avrilllllla, Rihanna
 • www.flickr.com: Jai'me, Topshop in Knightbridge - launch day photos!
 • www.flickr.com: Christine Wang, Grace Kelly - Head Shot
 • Afbeelding bron 1: Avrilllllla, Flickr (CC BY-2.0)
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 20-01-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.