Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club – Is Paul McCartney dood?

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club – Is Paul McCartney dood? In de herfst van 1969 ging het gerucht dat Paul McCartney was overleden. Het verhaal gaat dat McCartney op 9 november 1966 ruzie zou hebben gehad met de andere leden van The Beatles in de EMI opnamestudio. McCartney zou op de weg naar huis zijn omgekomen bij een auto-ongeluk. Fans lieten het gerucht niet rusten en vonden verschillende hints in het werk van The Beatles, waaronder het album Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

Het album

The Beatles hadden besloten om niet meer op tournee te gaan en wilden met nieuwe geluiden gaan experimenteren voor de nieuwe albumrelease in 1967. Het album was voor de fans een ware parel. Hiermee dachten zij bevestiging te kunnen krijgen omtrent het overlijden van Paul McCartney. Niet alleen vonden zij aanwijzingen in de teksten, maar ook fysieke album vertelde volgens hen het ware verhaal.

Voorkant van het album Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Begrafenistafereel en bloemschikking

Waar de cover van Abbey Road op een begrafenisstoet lijkt, toont het album Sergeant Pepper een begrafenis. Er zijn rode hyacinten gearrangeerd in de naam van de band. Rode hyacinten zouden mythologisch symbool staan voor de dood. Dit zou kunnen duiden op het overlijden van The Beatles als band. Ook zijn er gele bloemen te zien op de cover, gearrangeerd in de vorm van een linkshandige basgitaar (compleet met snaren). McCartney was linkshandig. Ook menen fans de letter P te lezen, wanneer de cover wordt gedraaid. Daarnaast kun je met een beetje fantasie de naam “Paul?” lezen in de gele hyacinten. Deze drie bijzonderheden zouden kunnen impliceren dat men op de begrafenis is van McCartney.

De bandleden en hun vreemde instrumenten

Alle bandleden houden instrumenten vast welke niet bij hun passen. En alleen McCartney houdt een houten instrument vast, welke symbool zou staan voor doodskist. Daarnaast is het instrument zwart, wat dit vermoeden doet versterken. Verder zouden de fans hebben opgemerkt dat nagenoeg alle Beatles onder een hoek naar de lens van de camera kijken, behalve McCartney. McCartney kijkt recht naar de camera, waardoor het lijkt alsof hij wordt vastgehouden/neergezet door Ringo Starr en George Harrison.

Het logo van de band
Op de cover van het album is een bassdrum te zien. In het midden staat “Lonely Hearts” geschreven. Wanneer je een spiegel in het midden van deze tekst houdt, verandert de tekst in “IONEIX HE<>DIE”. Het eerste gedeelte van de tekst kan refereren naar de dag van McCartney’s overlijden, namelijk 11 november. Ook zou de tekst als “ I ONE I X” kunnen worden gelezen. Dit zou kunnen impliceren dat er nog 3 Beatles zijn en er een is overleden. Verderop is de tekst HE DIE te lezen. In het midden van deze twee woorden staat een pijl gericht naar McCartney.

De vele bekende mensen

De bandleden worden vergezeld door veel interessante mensen, waaronder schrijver Stephen Crane. Crane houdt een open hand boven het hoofd van McCartney. Een open hand van een religieuze leider boven iemands hoofd symboliseert het zegenen van een overleden persoon, voordat deze wordt geïnterneerd. Stephen Crane is voornamelijk bekend van zijn boek “The Red Badge of Courage” en stierf zelf ook op 28-jarige leeftijd. Een ander kort verhaal van Crane is “The Open Boat”, waarbij vier mannen strijden om te overleven op een reddingsboot. Degene die het meest vastberaden is om de groep bij elkaar te houden overlijdt tijdens deze strijd. De overgebleven drie mannen krijgen dan de rol toebedeeld als sprekers over de gebeurtenis. Hoewel het misschien wat vergezocht lijkt, zijn er wel degelijk raakvlakken wanneer we alles in het perspectief van de fans bekijken

Verder zijn er nog vele bekende (en overleden) mensen op de cover te vinden die naar McCartney kijken, waaronder Edgar Allen Poe, Marilyn Monroe, James Dean, Jayne Mansfield en Beatle Stuart Sutcliffe...
Het poppenspel
Aan de rechterkant van de cover is een pop te vinden. De pop moet Shirley Temple voorstellen en draagt een trui met de tekst “Welcome the Rolling Stones”. Fans geloven dat The Rolling Stones hebben geholpen met het verborgen houden van de dood van McCartney. En dit shirt op de cover van het album zou een eerbetoon aan hen zijn. Er staat een modelauto van Aston Martin bij de pop afgebeeld. Dit zou de auto zijn, waarin McCartney zijn fatale ongeluk zou hebben gehad. Het interieur van de auto is rood, hetgeen een bloederig ongeluk impliceert. Ook wordt er een bloederige handschoen afgebeeld in het tafereel, wat ook kan duiden op een ongeluk.

Ook staat er op de cover een Japans beeldje aan de voet van The Beatles afgebeeld. Het beeldje heeft een lijn op zijn hoofd, wat op de hoofdwond van McCartney zou kunnen duiden. Verder staat er ook een Indisch beeldje met vier armen op de cover. Dit is Shiva en staat symbool voor vernietiging en creatie. Twee armen van het beeldje staan omhoog en wijzen naar McCartney. Ook staat er een televisie afgebeeld, maar deze staat uit. Dit zou symbool kunnen staan voor het onderdrukken van het nieuws over de dood van McCartney.

Booklet

In het midden van het albumboekje staat een afbeelding weergegeven van de band, waarbij McCartney als het ware als pop wordt rechtgehouden door de overige bandleden. Daarnaast merken de fans op dat McCartney in foetushouding zit. Dit zou kunnen duiden op een verwijzing naar hoe mensen in Indië worden begraven, namelijk in de foetushouding. Verder merkt men op dat de pailletten op het uniform van McCartney zwart zijn, hetgeen zijn dood zou impliceren. Maar de grootste hint op deze foto was volgens de fans de patch op zijn linkerarm van McCartney. Op de patch zou de afkorting O.P.D. staan. In Engeland staat dit voor Officially Pronounced Dead.

Achterkant van het album

Ook op de achterkant van het album zijn verschillende hints te vinden. Voor de achterkant is namelijk een afbeelding gebruikt, waarbij McCartney de enige Beatle is met zijn rug naar de camera. Ook staat hij hoger afgebeeld dan de andere Beatles. Hiermee zouden ze kunnen aangeven dat McCartney in hogere sferen verkeert. Naast het hoofd van McCartney staat de tekst “Without You” afgebeeld, hetgeen ook een verwijzing kan zijn naar het fatale ongeluk.

Tot slot is te zien dat George Harrison wijst naar een zin in de songtekst. Het betreft de zin “Wednesday morning at five o’clock”. Veel fans denken dat dit de dag en tijdstip was dat McCartney officieel dood is verklaard. Verder heeft McCartney drie zwarte knopen op zijn jas. Dit zou symbool moeten staan voor het rouwen van de drie overgebleven Beatles.

Hints in de muziek van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

De teksten van de muziek op het album zaten volgens de fans vol met hints en verwijzingen. Het is de eerste keer dat het publiek hoort van Billy Shears, daar deze wordt geïntroduceerd op het album. Billy Shears zou verwijzen naar William Campbell, de man die in 1965 de look-a-like wedstrijd won in Edinburgh. Het frappante is dat niemand ooit meer iets gehoord heeft van Campbell na zijn optreden in Schotland.

“Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”

De hints beginnen al in het eerste nummer van het album. Het gerucht gaat dat Billy Shears een bandleider was en in 1947 stierf. Er werd gezegd dat deze na 20 jaar weer zou herrijzen. Het album van The Beatles werd uitgebracht in 1967, wat zou kunnen duiden op het vervangen van een bandlid. De opening van het album had hier wat sterke teksten over: “It was 20 years ago today, Sgt Pepper taught the band to play...So let me introduce to you, the one and only Billy Shears”.

“With a Little Help From My Friends”

Ook het nummer “With a Little Help From My Friends” zou een grote hint bevatten. De zinnen "What would you think if I sang out of tune? Would you stand up and walk out on me? Lend me your ears and I'll sing you a song and I'll try not to sing out of key. Oh I get by with a little help from my friends" zouden impliceren dat Campbell niet het exacte stemgeluid van McCartney heeft, maar dat het met de hulp van de andere Beatles niet zo snel zal opvallen. Ook wordt er in het nummer “Billy’s here” geroepen, wat een woordspeling kan zijn op Billy Shear.

“Getting Better”

McCartney zingt: ”Me used to be a angry young man. Me hiding me head in the sand. You gave me the word. I finally heard. I'm doing the best that I can. I've got to admit it's getting better”. Hiermee zou Campbell aangeven dat hij zijn best doet en dat het vervangen van McCartney hem steeds beter afgaat.

“She’s Leaving Home”

De openingszin “Wednesday morning at five o’clock” zou verwijzen naar het tijdstip van McCartney’s dood.

“Lovely Rita”

Dit zou een verwijzing kunnen zijn naar de vrouw die McCartney net voor zijn fatale ongeluk had ontmoet/gezien.

“Good Morning, Good Morning”

In dit nummer zingt Harrison "Good Morning, Good Morning" en "Nothing to do to save his life, call his wife in. Nothing to say but what a day how's your boy been. Nothing to do it's up to you. I've got nothing to say but it’s ok”. Hij zou hiermee impliceren dat iemand hulp moet inschakelen voor McCartney en dat het nu aan Campbell is om het werk van The Beatles voort te kunnen zetten.

“Within You, Without You”

In dit nummer zingt Harrison: "We were talking about the space between us all. And the people who hide themselves behind a wall of illusion. Never glimpse the truth, then it's far too late when they pass away”. Hier zingt Harrison over het feit dat niemand ziet dat McCartney is vervangen. Het gerucht ging dat Harisson degene was die de dood van McCartney wereldkundig wilde maken. Verder zingt Harrisson: “When you've seen beyond yourself then you may find, peace of mind, is waiting there. And the time will come when you see we're all one, and life flows on within you and without you." Harrison zingt dat Campbell zich laat meeslepen door het succes en de bekendheid van McCartney.

“A Day In The Life”

In het begin van “A Day In The Life” zingt Lennon:” "He blew his mind out in a car. He didn't notice that the lights had changed. A crowd of people stood and stared. They'd seen his face before. Nobody was really sure if he was from the house of lords”. Dit zou verwijzen naar het ongeluk waarbij McCartney hoofdletsel zou hebben opgelopen door het ongeluk. Niemand zou hem hebben herkend door zijn verwondingen. Ook zit de zin "never could be any other way" in de tekst verstopt, hetgeen zou kunnen verwijzen naar de vervanging door Campbell.
© 2015 - 2023 Lo-writer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is Paul McCartney dood?Is Paul McCartney dood?In de herfst van 1969 ging het gerucht dat Paul McCartney was overleden. De zanger en bassist van The Beatles zou zelfs…
recensieThe Beatles - Let it beHet allerlaatste studio album van de Beatles verscheen op 8 mei 1970. Het album werd uitgebracht toen de band al uit elk…
Hey Jude, nog steeds een sterke songHey Jude, nog steeds een sterke songHet is alweer lang geleden dat Hey Jude van The Beatles zeven weken achtereen nummer één stond in de Nederlandse Top 40.…
Biografie: BeatlesDe Beatles. Wie kent ze niet? De mannen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn over de gehele…

White Album - Is Paul McCartney dood?White Album - Is Paul McCartney dood?In 1968 komt het album The Beatles van The Beatles uit. Het album kreeg de naam “White Album”, vanwege de witte hoes. De…
Magical Mystery Tour – Is Paul McCartney dood?Magical Mystery Tour – Is Paul McCartney dood?In 1967 kwam de The Beatles-film Magical Mystery Tour uit en werd het voor het eerst uitgezonden op de BBC. De geruchten…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • Website The Beatles Bible : http://www.beatlesbible.com - 08-06-2015
  • Website Is Paul Dead: http://www.ispauldead.com - 08-06-2015
  • Paul is Dead Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_is_dead - 08-06-2015
Lo-writer (49 artikelen)
Laatste update: 10-05-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.