Dr. Dre, koning van de hiphop

Dr. Dre kan met zekerheid een van de meest succesvolle artiesten in de hiphopscene worden genoemd. De naam Dre kent haast iedereen die geïnteresseerd is in muziek. De invloed die Dr. Dre heeft gehad op de muziekwereld is gigantisch. Wat veel mensen niet weten is dat Dre naast het maken van zijn eigen hits ook producer, dj, geldschieter, talentscout en adviseur is. Bij bijna elke succesvolle rapartiest in de Verenigde Staten is er een link te leggen met Dr. Dre. De Amerikaan geldt als een waar icoon in de muziekwereld.

Jeugd

André Romelle Young wordt op 18 februari 1965 geboren te Compton, een voorstad van Los Angeles. Compton stond in die tijd bekend om zijn straatbendes en getto's. Dre werd al op jonge leeftijd lid van een bende en profileerde zich als leider, ondanks zijn jonge leeftijd.

Begin carrière Dr. Dre

Dr. Dre begint zijn carrière als artiest met de World Class Wreckin' Cru in 1984. De nummers die de groep produceert gaan vooral over criminaliteit en discriminatie. De eerste platen die de groep uitbrengt genieten veel populariteit in de voorsteden van Los Angeles, maar de grote doorbraak blijft uit.

Bron: Luchador, PixabayBron: Luchador, Pixabay
N.W.A.
In 1985 richt Dre samen met de rappers Ice Cube en Eazy-E de rapgroep N.W.A. (Niggaz With Attitude) op. De andere leden van N.W.A. waren MC Ren en DJ Yella. In 1987 bracht de groep voor het eerst een album uit: N.W.A. and the Posse. Dit album bleek geen succesverhaal. Toch zorgde het album voor een nieuwe sound, namelijk 'West Coast Hiphop'. Deze sound zou vanaf eind jaren 80 de dienst uitmaken in de hiphopscene.

De grote doorbraak van N.W.A en Dre kwam in 1988. Het album Straight Outta Compton haalt maar liefst vier keer platina. De grootste hit op het album is het nummer Fuck Tha Police. Door de uitgesproken haat richting de politie werd de single zwaar bekritiseerd door de regering. De FBI heeft zelfs een officieel onderzoek ingesteld naar N.W.A. omdat zij zouden oproepen tot geweld.

Death Row

In 1991 richt Dr. Dre zijn eigen platenlabel op: Death Row Records. Dre contracteert al snel Snoop Dogg, hij zou later een van de meest succesvolle rappers uit zijn tijd worden. In 1992 brengt Dre zijn eerste album als solo-artiest uit, genaamd The Chronic. Op dit album is een nieuwe muziekstijl te horen: G-Funk. Een combinatie van rap, hiphop en funk. Snoop Dogg had een groot aandeel in veel nummers op dit album. Bekende singles van het album zijn Nuthin' but a G Thang, Fuck wit Dre Day en Let Me Ride. The Chronic wordt gezien als een van de belangrijkste en meest invloedrijke albums van de jaren 90. In 2003 werd het album door Rolling Stone Magazine gerangschikt op nummer 138 in een lijst van de 500 meest succesvolle albums aller tijden. Na problemen bij Death Row verlaat Dre het label in 1995.

Aftermath

In 1996 richt Dre Aftermath Entertainment op en brengt een nieuw album uit. Dit album behaalt niet het succes waar Dre op hoopt. Dre weet dat er zaken moeten veranderen en neemt in 1997 de blanke rapper (wat in die tijd niet veel voorkomt in de wereld van de rap) Eminem aan. Hij zou later meer dan 80 miljoen platen verkopen.

7x Platina

In 1999 brengt Dre zijn tweede soloalbum uit. Dit zou Dre's meest succesvolle album worden. The Chronic 2001 behaalt zeven keer platina. Wat neerkomt op meer dan zeven miljoen verkochte albums.

50 Cent / Bron: Aleksey.const, Flickr (CC BY-2.0)50 Cent / Bron: Aleksey.const, Flickr (CC BY-2.0)

Partnerships en ontdekkingen

Dr. Dre heeft met talloze grote namen in de muziekwereld samengewerkt en produceerde voor succesvolle artiesten. Zo stond hij aan de wieg van de carrière van Eminem, hielp hij Tupac met produceren, bood hij Snoop Dogg een podium en was hij medeverantwoordelijk voor het succes van 50 Cent. Alleen al deze artiesten verkochten samen meer dan 100 miljoen(!) albums.

Ware legende

Toonaangevend muziektijdschrift The Rolling Stone rangschikte Dre op plek 56 in de lijst met 'De 100 grootste artiesten aller tijden'. Ook won Dre zes Grammy Awards en twee MTV Awards. Dr. Dre wordt door veel artiesten geroemd om zijn innovatie. Mede hierdoor heeft hij zijn status als hiphoplegende definitief bewezen.

Straight Outta Compton Film

In 2015 verscheen de film 'Straight Outta Compton'. De dramafilm gaat over de groep N.W.A. en het leven in de getto's eind jaren 80. Dr. Dre is medeproducent van deze film. De film verscheen op 14 augustus 2015 in de bioscoop en bracht wereldwijd meer dan $200 miljoen dollar op. Ook ontving de film een Oscarnominatie voor beste scenario.
© 2016 - 2023 Bvanbeek, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Xzibit: rapper en acteurXzibit: rapper en acteurXzibit is een Amerikaanse rapper uit Detroit. Hij is uitgegroeid tot één van de bekende West Coast rappers en is bekend…
Far East Movement: 'Like a G6'Deze eerste single van het album 'Free Wired' van de Amerikaanse groep 'Far East Movement' kent een wereldwijd succes. H…
Eminem: het leven van een controversiële rapperEminem: het leven van een controversiële rapperEminem is misschien wel de meest controversiële rappers aller tijden. Vanuit een moeilijke jeugd met weinig kansen heeft…
Akon, een artiest met gevoel voor stijlAkon, een artiest met gevoel voor stijlAkon is een artiest waarvan alle jongeren zijn liedjes kunnen meedreunen of tenminste herkennen. Ze kijken er naar op en…

Jay Z: zijn leven en carrièreJay Z: zijn leven en carrièreJay Z is één van de meest bekende rappers en zijn albums hebben een blijvende indruk achtergelaten in de muziekwereld. O…
Max Martin: succesvol songwriter en producer uit ZwedenMax Martin: succesvol songwriter en producer uit ZwedenMax Martin is een in 1971 in Stockholm, Zweden geboren songwriter en producer die sinds 1996 wereldwijd tientallen hits…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Dr._Dre, bezocht op 23-05-2016
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Rolling_Stone, bezocht op 23-05-2016
  • Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Aftermath_Entertainment, bezocht op 23-05-2016
  • 3FM.nl, http://www.3fm.nl/artiest/3245/dr-dre/biografie, bezocht op 23-05-2016
  • Afbeelding bron 1: Luchador, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Aleksey.const, Flickr (CC BY-2.0)
Bvanbeek (5 artikelen)
Laatste update: 27-05-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.