Eminem: het leven van een controversiële rapper

Eminem: het leven van een controversiële rapper Eminem is misschien wel de meest controversiële rappers aller tijden. Vanuit een moeilijke jeugd met weinig kansen heeft hij zich omhoog gewerkt tot een succesvolle artiest die miljoenen albums heeft verkocht. Hoe is de carrière van Eminem verlopen en hoe is hij uitgegroeid tot de wereldster die hij nu is?

De jeugd

Eminem wordt geboren op 17 oktober 1972 in Kansas City in de staat Missouri met de naam Marshall Bruce Mathers III. Hij is vernoemd naar zijn Marshall Bruce Mahter Jr. Zijn vader verlaat het gezin als Marshall 19 maanden oud is. Zijn moeder, Debbie Mathers, neemt de zorg voor Marshall op zich. Debbie is dan nog een tiener, aangezien ze al op 17-jarige leeftijd moeder werd van Marshall. Er is weinig geld, en het gezin verhuist vaak tussen sociale woningen in slechte buurten. Marshall verandert vaak van school en wordt vaak, als een blanke jongen tussen voornamelijk zwarten, niet geaccepteerd. Als buitenbeentje zondert Marshall zich vaak af op zijn slaapkamer, waar hij veel tekent. Zijn tekeningen signeert hij vaak met M&M (zijn initialen), wat later verandert in zijn artiestennaam Eminem. Zijn moeder heeft weinig of geen werk en leeft vooral van uitkeringen en schadevergoedingen van claims die ze indient tegen bedrijven. Wanneer Eminem 13 jaar oud is, wordt Nathan, zijn broer en zoon van Debbie, geboren. Met Debbie gaat het niet goed. Ze heeft het Münchausen-syndroomdiagnose, een mentale aandoening waarbij het slachtoffer juist denkt dat anderen ziek zijn.

De tienerjaren

Ook die tienerjaren van Marshall zijn verre van stabiel. Er is constant ruzie met zijn moeder en het gezin wordt regelmatig bezocht door sociale instanties. In 1987 wordt het gezin uitgebreid. Kim, een meisje dat is weggelopen van haar familie, wordt in huize Mathers opgevangen. Marshall en Kim krijgen een knipperlichtrelatie. Op 17-jarige leeftijd wordt Marshall van school gestuurd vanwege spijbelen en structurele slechte resultaten.

Hiphop-invloeden

Door zijn moeilijke jeugd raakt Marshall gefascineerd door hiphopmuziek, waarbij het vaak om problemen gaat en waarbij de rappers zich vaak afzetten tegen de maatschappij. Met name de rapformatie N.W.A. (waar Dr. Dre lid van was) helpt hem om een persoonlijkheid te ontwikkelingen en om zelfvertrouwen te kweken. Ook Ice-T is een grote inspiratie voor hem. Het eerste rapnummer dat hij hoort is Recklesse van Ice-T, dat Marshall cadeau krijgt van zijn oom Ronnie. Zijn oom, die vrijwel dezelfde leeftijd als Marshall heeft, wordt zijn muziekmentor. Op 19-jarige leeftijd pleegt Ronnie zelfmoord nadat zijn vriendin de relatie verbreekt.

Het begin van de carrière

Op 14-jarige leeftijd begint Eminem met rappen. Onder zijn rapnaam M&M spendeert hij zijn tijd aan het schrijven van teksten, "rap battles" en "open mic" avonden in de muziekwinkel Hip-Hop Shop, die als de muziekwinkel in de hiphopscene wordt gezien. Zijn rapstijl (met veel woorden die op elkaar rijmen) worden door het publiek gewaardeerd. Samen met zijn goede vriend Proof richt hij samen met vier andere rappers D-12 (The Dirty Dozen) op, maar hij gaat vooral zelfstandig aan de slag. In 1996 brengt hij zijn eerste CD uit, de Infinite EP, onder zijn definitieve rapnaam Eminem. De recensies zijn gemengd. Ondanks dat het talent van Eminem goed te horen was, ontbreekt het volgens recensenten aan een eigen stijl. Het album is geproduceerd door Proof en Mr. Porter, een ander lid van D-12. Op het album rapt Eminem veel over zijn dochter Hailie Jade (die hij met zijn vriendin Kim krijgt) en met name de beperkte financiële middelen om zijn dochter te kunnen onderhouden en van enige luxe te kunnen voorzien. Er worden slechts 1.000 exemplaren van het album verkocht, dat 11 nummers telt. De opbrengsten zijn niet genoeg om van rond te komen. Marshall werkt in restaurants om mee te delen in de kosten van zijn gezin. Wanneer hij ontslagen wordt en naar eigen zeggen nog 40 dollar overheeft, terwijl Hailie's eerste verjaardag vijf dagen later is, is hij ten einde raad en pleegt hij een mislukte zelfmoordpoging.

De ontwikkeling van Slim Shady

Om al zijn woede, frustraties en angsten een plek te kunnen geven, ontwikkelt Eminem een alter ego: Slim Shady. Slim Shady is de duistere kant van Eminem en is vaak te herkennen aan grappige, maar vrij zieke teksten. Hij brengt de Slim Shady EP uit in de winter van 1997. De teksten op de LP zijn agressief en gaan over drugs, seks en geweld. Op financieel gebied gaat het nog steeds slecht. Zo slecht dat hij met zijn gezin uit huis wordt gezet vanwege betalingsachterstanden. Hij gaat naar Los Angeles om daar deel te nemen aan de Rap Olympic, een landelijke rapwedstrijd waar veel mensen van beroemde platenmaatschappijen aanwezig zijn. Hij wordt tweede en een personeelslid van de platenmaatschappij Interscope Records stuurt een kopie van the Slim Shady LP naar de directeur. Wanneer Dr. Dre, oprichter van Interscope Records, de EP beluistert, is hij meteen overtuigd van het talent van Eminem. Ondanks kritiek van de andere personeelsleden (die geen blanke rapper binnen de maatschappij wilden) krijgt Eminem in 1999 een platencontract bij Interscope Records. De EP wordt met een aantal nummers uitgebreid en in 1999 wordt the Slim Shady LP gelanceerd. Het wordt één van de bestverkopende albums van het jaar en My name is wordt de eerste grote hit van Eminem. Zijn teksten zijn controversieel, maar slaan misschien daarom wel het meest aan.

De nieuwe hiphopster

Eminem is hot, en een jaar na the Slim Shady LP brengt Eminem opnieuw een album uit: The Marshall Mathers LP. Het album maakt van Eminem een hiphopster. In de eerste week na lancering worden van het album meer dan 1,7 miljoen exemplaren verkocht en de nummers Way I Am, Stan, the Real Slim Shady en I'm Back worden grote hits. Belangrijke thema's op het album zijn de moeilijke relatie met zijn vrouw Kim en moeder Debbie, het omgaan met de faam, zijn drugsgebruik en zijn invloed op de Amerikaanse jeugd. Het nummer Stan, over een geobsedeerde fan, staat vrijwel jaarlijks in de top 1000 van beste nummer aller tijden. De fans worden niet teleurgesteld. In 2002, slechts een jaar later, komt de Eminem Show uit, wederom een album van hoog niveau. De nieuwe CD van Eminem wordt het meest verkochte album van 2002. Nummers als Cleaning uit my closet, Without me en White America worden grote hits. Twee jaar later komt Encore uit, die iets minder goed wordt beoordeeld, maar nog steeds een grote hit was, dankzij nummers als Like toy soldiers, Mosh, Mockingbird, Just lose it en Ass like that. Vooral Just lose it is controversieel, omdat Michael Jackson in de videoclip belachelijk wordt gemaakt en Eminem in de clip verwijst naar de interesse van Michael Jackson in kleine kinderen. Verschillende radiostations besluiten het nummer niet meer te draaien.

Terug na een lange pauze

Na Encore brengt Eminem in 2005 het album Curtain Call: the hits uit, met daarin de beste nummers van hem en een paar nieuwe nummers. De teksten in de nieuwe nummers leiden tot veel speculaties. Eminem zou stoppen met het uitbrengen van muziek. Eminem ontkent de geruchten, maar geeft wel aan een pauze in te lassen. Wel start zijn nieuwe tour door onder andere Amerika en Europa. In 2005 worden de concerten in Europa afgelast, waarvan later bekend wordt dat dit komt door een drugsverslaving van Eminem. Het duurt uiteindelijk tot 2009 voordat Eminem met een nieuw album uitkomt: Relapse. Het album wordt minder goed ontvangen dan zijn eerdere albums, maar uiteindelijk worden er toch meer dan 5 miljoen exemplaren van verkocht. Later in het jaar komt Relapse: Refill uit, met zeven nieuwe nummers. In 2010 verschijnt Recovery, met de hits Not afraid en Love the way you lie, dat het meest verkochte album van het jaar wereldwijd wordt. Na een pauze van drie jaar komt in 2013 de Marshall Mathers LP 2 uit, waarbij Eminem qua stijl terugkeert naar zijn succesvolle album uit 2000. Met vier hits in de Billboard Hot 100 is hij de eerste artiest sinds the Beatles die dat presteert. Het meest opvallende nummer is Headlights, waarin Eminem zich richting zijn moeder verontschuldigt voor de ruzies en de vernederende nummers over haar die hij in het verleden heeft gemaakt.

Eminem als acteur

In 2002 komt de film 8 Mile uit, een film die losjes gebaseerd is op het leven van Eminem. De film gaat over een jongen die in armoede opgroeit in Detroit en zich via rapbattles omhoog probeert te werken in de hiphopscene. De titelsong van de film is het nummer Lose Yourself, die een Oscar voor Best Original Song wint in 2003.

Uitgebrachte albums tot 2016

Album TitelJaarLabelAantal verkocht (tot 2016)
Infinite1996Web Entertainment1.000
The Slim Shady LP1999Interscope/Aftermath/Web18.000.000
The Marshall Mathers LP2000Shady/Interscope/Aftermath/Goliath32.000.000
The Eminem Show2002Shady/Interscope/Aftermath/Goliath30.000.000
Encore2004Shady/Interscope/Aftermath/Goliath21.000.000
Relapse2009Shady/Interscope/Aftermath/Goliath7.500.000
Recovery2010Shady/Interscope/Aftermath/Goliath16.000.000
The Marshall Mathers LP 22013Shady/Interscope/Aftermath/Goliath5.000.000
© 2016 - 2024 Frank1982, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie: 8 MileFilmrecensie: 8 MileDe film 8 Mile is een beschrijving over het leven van het leven van rapper Eminem (Marshall Mathers). De film is voor 12…
Xzibit: rapper en acteurXzibit: rapper en acteurXzibit is een Amerikaanse rapper uit Detroit. Hij is uitgegroeid tot één van de bekende West Coast rappers en is bekend…
Hits jaren 00: 2003In 2003 kregen we te maken met grote hits van nieuwkomers zoals Coldplay en Black Eyed Peas. 2003 was ook het jaar van d…
Dr. Dre, koning van de hiphopDr. Dre kan met zekerheid een van de meest succesvolle artiesten in de hiphopscene worden genoemd. De naam Dre kent haas…

Jay Z: zijn leven en carrièreJay Z: zijn leven en carrièreJay Z is één van de meest bekende rappers en zijn albums hebben een blijvende indruk achtergelaten in de muziekwereld. O…
Max Martin: succesvol songwriter en producer uit ZwedenMax Martin: succesvol songwriter en producer uit ZwedenMax Martin is een in 1971 in Stockholm, Zweden geboren songwriter en producer die sinds 1996 wereldwijd tientallen hits…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DoD News Photos, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Eminem_discography
  • http://www.eminembase.com/info/biography.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Eminem
Frank1982 (89 artikelen)
Gepubliceerd: 03-06-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.