Lana Del Rey, controversiële zangeres

Lana Del Rey, controversiële zangeres Lana Del Rey is het pseudoniem van zangeres Lizzy Grant. Ze staat bekend om haar melancholische muziek, die een mix is van moderne stijlen zoals pop en hip-hop en ouderwetse klanken uit de jaren 50/60. Ze kreeg op het begin van haar carrière veel kritiek omdat ze niet ‘authentiek’ zou zijn, maar een goede marketingstunt van een platenmaatschappij. Maar sinds haar doorbraak in 2011 heeft ze niet afgeweken van haar muziekstijl en gaandeweg heeft ze steeds meer waardering gekregen van de media en de muziekindustrie.

Het begin

Lana Del Rey komt uit een welgestelde familie, zowel haar vader als haar opa zijn succesvolle ondernemers. Desondanks is het ook een creatief gezin: haar vader schrijft country-nummers als hobby en haar zusje is fotografe. Ze is rooms-katholiek opgevoed, een feit dat terugkomt in sommige songteksten waarin ze het bijvoorbeeld heeft over ‘bidden tot Maria’.

Op haar veertiende stuurden haar ouders Lana naar een strenge kostschool omdat ze verslaafd was aan alcohol. Na haar diploma te hebben gehaald, is ze alsnog naar een afkickkliniek gegaan. Hoewel ze sindsdien niet meer drinkt, is alcohol nog wel een deel van haar inspiratie. Zoals ze zelf zegt: ‘Alcohol was de eerste liefde van mijn leven’.

Bron: Mike Monaghan, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Mike Monaghan, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Start in de muziek

Lana ging filosofie studeren in New York en ondertussen schreef ze nummers en trad ze op in kleine cafés. Toen ze 20 was kreeg ze een platencontract bij een kleine platenmaatschappij en in 2008 bracht ze drie nummers uit. Ze besloot haar naam te veranderen van Lizzy Grant naar Lana Del Rey, omdat ze dat beter bij haar muziek vond passen.

Maar de platenmaatschappij wist niet goed wat ze met Lana’s muziek aanmoesten, dus haar album bleef onuitgebracht op de plank liggen. In 2010 kwam dan eindelijk haar album Lana del Ray (toen nog met een a) uit. Maar Lana had zich ondertussen verder ontwikkeld en een heleboel nieuwe nummers geschreven. Dus ging ze weg bij de platenmaatschappij, nam nieuwe managers aan en besloot zelf een clip te maken en deze op YouTube te zetten.

Doorbraak

Zodra haar zelfgemaakte clip voor Video Games op YouTube stond was het een hit. Binnen vijf maanden was de clip 50 miljoen keer bekeken. Platengigant Interscope gaf haar een contract en ze was ineens overal te zien. Maar al snel kwam de media erachter dat haar echte naam Lizzy Grant was, ze uit een rijk gezin kwam en dat haar eerste album van het internet af was gehaald. Er kwamen artikelen die beweerden dat ze zo gefrustreerd was geweest door haar gebrek aan succes dat ze samen met haar rijke vader en managers een nieuw imago en muziekstijl had bedacht en zo het personage van Lana Del Rey had verzonnen. Toen ze ook nog optrad bij het programma Saturday Night Live en niet erg goed klonk, kreeg ze steeds meer kritiek over zich heen.

Bron: Georges Biard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Georges Biard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Begin 2012 kwam haar album Born To Die uit, maar de al schuchtere Lana was erg geschrokken van alle kritiek en deed weinig interviews. Desondanks kreeg ze steeds meer fans en werden nummers als Born To Die en Blue Jeans goed ontvangen. Ze werd het gezicht van de nieuwe campagne van H&M en van de nieuwe Jaguar-campagne.

Carrière

Ondanks alle kritiek veranderde Lana niet van koers. Ze maakte de EP Paradise met een bijpassende korte film genaamd Tropico in dezelfde stijl als Born To Die. Haar muziek bleek bovendien een ideale match voor films: ze maakte Young and Beautiful voor de soundtrack van de film The Great Gatsby, werd gevraagd om een donkere versie van Once Upon a Dream te maken voor de Disney film Maleficent, schreef nummers voor de film Big Eyes en nam Life is Beautiful op voor The Age of Adeline. In 2013 kwam haar derde album Ultraviolence uit en in 2014 volgde haar vierde album Honeymoon. Alle controversie rond haar nam af en Lana heeft een trouwe fanbase opgebouwd. In 2017 kwam haar album Lust For Life uit. In augustus 2019 kwam haar zesde album, genaamd Norman Fucking Rockwell, uit. Het werd goed ontvangen door fans en critici en leverde haar een Grammy-nominatie op. Tevens nam ze samen met Ariana Grande en Miley Cyrus een nummer op voor de soundtrack van Charlie's Angels (2019). In 2020 verraste Lana haar fans met een gedichtenbundel genaamd Violet Bent Backwards Over the Grass. Tevens kondigde ze haar zevende studioalbum aan: Chemtrails over the Country Club wordt verwacht in het eerste kwartaal 2021.
© 2017 - 2023 Arancha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Sommige artiesten die internationaal zijn doorgebroken, verdienen tientallen miljoenen per jaar. Ze weten niet hoe lang…
Grammy Awards 2020: nominaties 4 belangrijkste categorieënGrammy Awards 2020: nominaties 4 belangrijkste categorieënDe Grammy Awards behoren tot de belangrijkste muziekonderscheidingen die jaarlijks gedurende een avondvullende ceremonie…
Billie Eilish: de tienersensatieBillie Eilish: de tienersensatieIn 2019 bestormt Billie Eilish de muziekwereld met haar onconventionele stijl. De jonge zangeres staat bekend om haar me…
Hits jaren 60: 1962Hits jaren 60: 1962Welke nummers waren in 1962 een grote hit? Soms kan het best handig zijn om eens terug te kijken in de tijd en herinneri…

Charlie Siem: Brits klassiek violist en fotomodelCharlie Siem: Brits klassiek violist en fotomodelDe in 1986 in Londen geboren Charlie Siem is zowel een succesvol violist als fotomodel. De Brit is klassiek geschoold in…
De liefdes van Marilyn MonroeDe liefdes van Marilyn MonroeMarilyn Monroe wordt gezien als één van de mooiste vrouwen van de 20ste eeuw. Meer dan 50 jaar na haar dood wordt het ch…
Bronnen en referenties
Arancha (25 artikelen)
Laatste update: 05-09-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.