Grammy Awards 2020: nominaties 4 belangrijkste categorieën

Grammy Awards 2020: nominaties 4 belangrijkste categorieën De Grammy Awards behoren tot de belangrijkste muziekonderscheidingen die jaarlijks gedurende een avondvullende ceremonie worden uitgereikt. Muziekorganisatie NARAS kent Grammy’s toe in nagenoeg alle muziekgenres. De vier belangrijkste categorieën voor een Grammy zijn ‘Album of the year’, ‘Record of the year’, ‘Song of the year’ en ‘Best new artist’. De allereerste uitreiking is in mei 1959; in 2020 vond de ceremonie voor de 62ste keer plaats. Op zondag 26 januari 2020 is bekendgemaakt welke muzikanten zich tot de winnaars mogen rekenen.
‘And the winner is ...’

Grammy Awards 2020

Waar in de Amerikaanse filmindustrie The Academy Awards de belangrijkste prijzen zijn, behoren de Grammy Awards (ook wel kortweg de Grammy’s genoemd) tot de belangrijkste muziekprijzen. Deze Amerikaanse muziekonderscheidingen worden jaarlijks uitgereikt door de National Academy of Recording Arts and Sciences (NARAS), de organisatie voor uitvoerenden van muziek in de ruimste zin van het woord. Uit de genomineerden maakt een jury voor elke categorie haar uiteindelijke keus. De muziek die in aanmerking komt voor een nominatie moet zijn uitgebracht tussen 1 oktober 2018 en 30 september 2019. De nominaties zijn op 20 november 2019 bekendgemaakt, de uitreiking van de ‘62th Annual Grammy Awards’ vond plaats op zondag 26 januari 2020 vanuit het Staples Center in Los Angeles.

Nominaties in 84 categorieën

Het aantal prijzen dat wordt uitgereikt wisselt per jaar. In 2020 wordt in 84 categorieën een Grammy uitgereikt, waaronder dance, rock, metal, r&b, rap, country, latin, mexican music, american roots, bluegrass, blues, folk, reggae, children music, spoken word, comedy, musical, filmmusic, instrumental, music video, producer, classical en opera. Genres kunnen daarbij meerdere categorieën kennen. Voor de gemiddelde muziekliefhebber zijn lang niet alle categorieën interessant. Vanwege dit enorme aantal is het grootste deel van de Grammy's al eerder op de dag, vóór de televisie-uitzending, uitgereikt (tijdens de zogeheten ‘pre-telecast ceremony’ of, volgens de officiële benaming, The Premiere Ceremony).

Meeste nominaties

De artiest met de meeste nominaties voor 2020, acht stuks, was nieuwkomer Lizzo. De Amerikaanse zangeres, rapper en songwriter maakte kans op onder meer de prijs voor het beste lied, het beste album, de beste popopname en de beste r&b-opname. Daarnaast was ze genomineerd voor de Grammy voor de beste nieuwe artiest. Het was voor het eerst sinds 2004 dat een nieuwe artiest de meeste nominaties in de wacht sleept; in dat jaar werd, dan nieuwkomer, Kanye West maar liefst tienmaal genomineerd.
Na de acht nominaties voor Lizzo volgden Billie Eilish en Lil Nas X (beiden zesmaal) en Ariana Grande, H.E.R. en Finneas O'Connell (broer van Billie Eilish) met vijf stuks.

Lizzo en Billie Eilish genomineerd in alle vier belangrijkste categorieën

Voor het eerst in de geschiedenis van de Grammy's waren twee artiesten genomineerd in alle vier de belangrijkste categorieën, beiden zangeressen, namelijk Lizzo en Billie Eilish

Lizzo

De in Detroit geboren zangeres, rapper en songwriter Lizzo brengt in 2013 en 2015 twee albums uit in eigen beheer, in 2016 gevolgd door een ep met zes nummers. Met het album Cuz I Love You dat wordt uitgebracht bij het grote platenlabel Atlantic Records breekt ze in 2019 door. Op het album staat het nummer Truth Hurts waarmee ze de eerste plaats van de Billboard Hot 100 bereikt.

Billie Eilish

Ook van de Amerikaanse zangeres Billie Eilish verschijnt eerst een ep - ze is dan vijftien jaar - voordat haar volledige album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? bij het platenlabel Darkroom op de markt komt. Ze is met haar zeventien jaar de jongste artiest die in één en hetzelfde jaar in alle vier grote categorieën is genomineerd, een record dat daarvoor in handen was van Mariah Carey (twintig jaar in 1990). Eilish is tevens de jongste artiest in de Grammygeschiedenis die een nominatie krijgt voor ‘Album of the year’; daarvoor was dat Taylor Swift (negentien jaar in 2009). Ze is bovendien de jongste genomineerde in de categorie ‘Best new artist’ sinds Justin Bieber (zestien jaar in 2010). Net als Lizzo bereikt Eilish de bovenste positie van de Billboard Hot 100 (met het nummer Bad Guy dat ze samen met haar broer heeft gecomponeerd).

Bij de uitreiking weet Billie Eilish in alle vier de belangrijkste categorieën de Grammy binnen te halen. De eerste keer dat zoiets gebeurt is in 1981 als zanger Christopher Cross ook alle vier Grammy mee naar huis mag nemen.

Vier belangrijkste categorieën

De vier belangrijkste categorieën, waarin meerdere genres vertegenwoordigd kunnen zijn, zijn die voor ‘Album of the year’, ‘Record of the year’, ‘Song of the year’ en ‘Best new artist’. Een overzicht van de genomineerden en winnaars in deze vier categorieën:

Album of the year

Genomineerden (in alfabetische volgorde op uitvoerenden):
 • I, I - Bon Iver
 • Norman F***ing Rockwell! - Lana Del Rey
 • When We All Fall Asleep, Where Do We Go? - Billie Eilish (winnares)
 • Thank U, Next - Ariana Grande
 • I Used To Know Her - H.E.R.
 • 7 - Lil Nas X
 • Cuz I Love You - Lizzo
 • Father Of The Bride - Vampire Weekend

De Grammy voor ‘Album of the year’ wordt uitgereikt aan de uitvoerende(n) en de producer(s) van een compleet album. Dit album hoeft niet vanzelfsprekend in de categorie popmuziek te vallen maar kan ook andere genres omvatten. Sinds 2012 kan zelfs een klassiek album voor de titel in aanmerking komen. Frank Sinatra, Stevie Wonder en Paul Simon zijn als uitvoerenden met elk drie Grammy’s de grootste winnaars uit de jaren 1959 tot en met 2020.

Om genomineerd te worden voor ‘Album of the year’ moet een album een speelduur hebben van minimaal vijftien minuten met ten minste vijf te onderscheiden nummers of een lengte in speelduur hebben van dertig minuten. In het laatste geval is het aantal nummers niet van belang.

Record of the year

Genomineerden:
 • Hey, Ma - Bon Iver
 • Bad Guy - Billie Eilish (winnares)
 • 7 Rings - Ariana Grande
 • Hard Place - H.E.R.
 • Talk - Khalid
 • Old Town Road - Lil Nas X ft. Billy Ray Cyrus
 • Truth Hurts - Lizzo
 • Sunflower - Post Malone & Swae Lee

De Grammy voor ‘Record of the year’ wordt uitgereikt aan de uitvoerende(n) en de producer(s) van een lied. Het gaat om de kwaliteit (de productie) van de opname dat niet noodzakelijkerwijs een grote hit moet zijn geweest maar evenzogoed een zogeheten albumtrack of onopgemerkt nummer kan zijn.

Song of the year

Genomineerden:
 • Always Remember Us This Way - Lady Gaga (componisten Natalie Hernby, Lady Gaga, Hillary Lindsey & Lori McKenna)
 • Bad Guy - Billie Eilish (componisten Billie Eilish O'Connell & Finneas O'Connell) (winnaars)
 • Bring My Flowers Now - Tanya Tucker (componisten Brandi Carlile, Phil Hanseroth, Tim Hanseroth & Tanya Tucker)
 • Hard Place - H.E.R. (componisten Ruby Amanfu, Sam Ashworth, D. Arcelious Harris, H.E.R. & Rodney Jerkins)
 • Lover - Taylor Swift (componist Taylor Swift)
 • Norma F**ing Rockwell! - Lana Del Rey (componisten Jack Antonoff & Lana Del Rey)
 • Someone You Loved - Lewis Capaldi (componisten Tom Barnes, Lewis Capaldi, Pete Kelleher, Benjamin Kohn & Sam Roman)
 • Truth Hurts - Lizzo (componisten Steven Cheung, Eric Frederic, Melissa Jefferson & Jesse Saint John)

De Grammy voor ‘Song of the year’, ook wel ‘het beste lied van het jaar’ genoemd, wordt uitgereikt aan de componist(en) van een lied. De kwaliteit van de compositie is het criterium. De uitvoerende krijgt de prijs niet, tenzij hij of zij (mede)componist is.
In de categorieën ‘Record of the year’ en ‘Song of the year’ kunnen dezelfde nummers voorkomen waardoor het mogelijk is dat één nummer beide Grammy's wint. Recente voorbeelden van nummers die dubbel in de prijzen vielen zijn Childish Gambino's This Is America (2019), Adele’s Hello (2017) en Rolling In The Deep (2012) en Sam Smith’s Stay With Me (2015).

Best new artist

Genomineerden:
 • Black Pumas
 • Billie Eilish (winnares)
 • Lil Nas X
 • Lizzo
 • Maggie Rogers
 • Rosalía
 • Tank and The Bangas
 • Yola

De Grammy voor ‘Best new artist’ wordt uitgereikt aan een veelbelovende artiest (solist, duo of groep) die in het jaar voorafgaande aan de uitreiking bij het grote publiek is doorgebroken. Die doorbraak hoeft niet per definitie met de eerste opname te zijn die de betreffende artiest heeft uitgebracht. In plaats van eenmaal kan een artiest driemaal worden genomineerd in deze categorie

Voor ‘Best new artist’ heeft de organisatie de regels in 2017 gewijzigd. Muziek van beginnende muzikanten wordt op andere manieren dan op de traditionele wijzen uitgebracht en gepromoot. Van veel nieuwe artiesten worden niet zelden eerst singles, tracks of EP’s uitgebracht voordat een volledig album op de markt komt. De artiest die in aanmerking wil komen voor ‘Best new artist’ moet minimaal vijf nummers of een compleet album, maar niet meer dan dertig nummers of drie albums hebben uitgebracht.

Meerdere Nederlandse nominaties

Onder de kanshebbers op een Grammy bevond zich in 2020 een aantal Nederlandse namen. Het Metropole Orkest was in het verleden al vele malen genomineerd geweest en voor 2020 maakte het orkest zelfs kans op twee Grammys, namelijk in de categorieën ‘Best world music album’ (voor het album What Heat) en ‘Best arrangement, instrumental and vocals’ (voor het album All Night Long). Laatstgenoemde titel wist inderdaad een Grammy in de wacht te slepen (de vierde keer voor het orkest).

In de categorie 'Best world music album' maakte de Turks-Nederlandse psychedelische folkband Altin Gün kans op een Grammy met het album Gece.

Dirigent Jaap van Zweden maakte met Wolfe: Fire In My Mouth kans op de prijzen voor de beste hedendaagse klassieke compositie en de beste techniek bij een klassiek album (categorie ‘Best engineered album, classical’).

Last but not least, het in de categorie ‘Record of the year’ genomineerde nummer Old Town Road van Lil Nas X had een Nederlands tintje omdat de uit Purmerend afkomstige producer YoungKio (echte naam: Kiowa Roukema) eraan mee heeft gewerkt.

Alicia Keys

De avondvullende uitreiking van de 62th Grammy Awards vond plaats op zondag 26 januari 2020 vanuit het Staples Center in Los Angeles. De presentatie was in handen van zangeres Alicia Keys, zelf winnares van vijftien Grammy's tussen 2002 en 2014.

Britse versie

Onder de titel Brit Awards vindt in Engeland een vergelijkbare uitreiking plaats. De uitreiking van deze prijzen is op dinsdag 18 februari 2020.

Lees verder

© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leeland - Christelijke Rock uit TexasLeeland is een (progressieve) Rockband uit Texas, ontstaan in 2004. De band heeft een christelijke identiteit, wat duide…
Brit Awards 2020: genomineerden in de Britse muziekindustrieBrit Awards 2020: genomineerden in de Britse muziekindustrieDe Brit Awards, ook wel kortweg BRITs genoemd, zijn de belangrijkste onderscheidingen in de Britse muziekindustrie die j…
Lizzo: van ondergronds fenomeen tot internationale popsterLizzo: van ondergronds fenomeen tot internationale popsterLizzo is de artiesten naam van de in 1988 geboren Melissa Viviane Jefferson. Al van jongs af aan houdt zij zich bezig me…
RED - Christelijke rockbandRED - Christelijke rockbandChristelijke rockmuziek, voor de ene christen een taboe, voor de ander een levensstijl. Een van de beste, en meest succe…

Oscars 2020: nominaties voor de Academy AwardsOscars 2020: nominaties voor de Academy AwardsThe Academy Awards, de officiële benaming voor de uitreiking van de Oscars, zijn de belangrijkste filmprijzen in de Vere…
Sam Smith: doorbraak in 2014 met album ‘In the lonely hour’Sam Smith: doorbraak in 2014 met album ‘In the lonely hour’Sam Smith is een Britse zanger die als Samuel Frederick Smith in Londen wordt geboren op 19 mei 1992. Nadat hij naamsbek…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Dmileson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • http://www.grammy.com/nominees
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Grammy_Award
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.