Grammy Awards: winnaars 1959-2020 belangrijkste categorieën

Grammy Awards: winnaars 1959-2020 belangrijkste categorieën De Grammy Awards kunnen worden gerekend tot de belangrijkste muziekonderscheidingen. Sinds 1959 worden de prijzen jaarlijks met de nodige ceremonie uitgereikt. De Amerikaanse muziekorganisatie NARAS kent de Grammy’s toe in vrijwel elk muziekgenre. De vier belangrijkste van alle prijzen zijn die voor ‘Album of the year’, ‘Record of the year’, ‘Song of the year’ en ‘Best new artist’. Wie zijn de winnaars van de voornaamste Grammy’s sinds de allereerste uitreiking? De Grammy Awards (in de volksmond vaak afgekort tot de Grammy’s) kunnen worden beschouwd als één van de belangrijkste muzikale onderscheidingen. De Amerikaanse muziekprijzen worden jaarlijks omstreeks eind januari, begin februari uitgereikt door NARAS, de organisatie voor uitvoerenden van muziek ‘in de ruimste zin van het woord’. De Grammy Awards worden in 2020 voor de 62ste keer uitgereikt.

Winnaars Grammy Awards in de belangrijkste categorieën vanaf eerste uitreiking

De vier belangrijkste categorieën waarin Grammy Awards worden uitgereikt zijn die voor:
  • Album of the year,
  • Record of the year,
  • Song of the year, en
  • Best new artist.

Een overzicht van alle winnaars sinds 1959 met extra aandacht voor de meest opvallende.

2010-2020

Childish Gambino

Childish Gambino, de artiestennaam van rapper Donald Glover, is in 2019 de grote winnaar tijdens de uitreiking van de Grammy's. Voor het eerst in de geschiedenis van de Grammy Awards gaan de prijzen voor ‘Record of the year’ en ‘Song of the year’ naar een rapnummer. De rapper was, net als de eveneens genomineerde Kendrick Lamar, niet aanwezig bij de uitreiking uit protest tegen het in hun ogen 'gebrek aan waardering voor hiphop in het algemeen en rap in het bijzonder' bij de meeste prestigieuze jaarlijkse muziekprijzen.

Bruno Mars

Voor het eerst sinds 1972 zijn de twee Grammys voor ‘Record of the year’ en ‘Song of the year’ in 2018 niet dezelfde, maar is er wel een connectie tussen beide liedjes. In 1972 is Carole King componiste van de twee verschillende winnende liedjes en in 2018 staan beide nummers op het album 24K magic van Bruno Mars, die tevens mede-componist is van zowel 24K magic als That's what I like.

Taylor Swift

Zangeres Taylor Swift kan in 2016 na de toekenning aan haar van de Grammy voor ‘Album of the year’ als vierde naam worden toegevoegd aan het rijtje waarin al de namen staan van Frank Sinatra, Stevie Wonder en Paul Simon. Deze genoemde solisten hebben meer dan één keer de Grammy in deze categorie gewonnen; Taylor Swift is de eerste zangeres die deze prijs tweemaal ontvangt. Een jaar later zal ook de Britse Adele voor de tweede maal een dergelijke Grammy in ontvangst mogen nemen.

Bob Ludwig

De voor de meeste mensen onbekende technicus Bob Ludwig is de enige persoon die drie achtereenvolgende jaren een Grammy krijgt voor ‘Album of the year’. Als ‘mastering engineer’ is Ludwig betrokken bij Mumford & Sons’ Babel (2013), Daft Punk’s Random access memories (2014) en Beck’s Morning phase (2015).

JaarAlbum of the yearRecord of the yearSong of the yearBest new artist
2020Billie Eilish
When we all fall asleep, where do we go?
Billie Eilish
Bad guy
Bad guy Billie Eilish
2019Kacey Musgraves
Golden hour
Childish Gambino
This is America
This is America Dua Lipa
2018Bruno Mars
24K magic
Bruno Mars
24K magic
That's what I like Alessia Cara
2017Adele
25
Adele
Hello
Hello Chance The Rapper
2016Taylor Swift
1989
Mark Ronson ft. Bruno Mars
Uptown funk
Thinking out loud Meghan Trainor
2015Beck
Morning phase
Sam Smith
Stay with me
Stay with me Sam Smith
2014Daft Punk
Random access memories
Daft Punk ft. Pharrell Williams & Nile Rodgers
Get lucky
Royals Macklemore & Ryan Lewis
2013Mumford & Sons
Babel
Gotye ft. Kimbra
Somebody that I used to know
We are young fun.
2012Adele
21
Adele
Rolling in the deep
Rolling in the deep Bon Iver
2011Arcade Fire
The suburbs
Lady Antebellum
Need you now
Need you now Esperanza Spalding
2010Taylor Swift
Fearless
Kings of Leon
Use somebody
Single ladies (put a ring on it) Zac Brown Band

2000-2009

U2

De Ierse groep U2 weet zes Grammy’s binnen te halen waarvan tweemaal voor ‘Album of the year’: in 1998 met The Joshua tree en in 2006 met How to dismantle an atomic bomb. Het album All that you can’t leave behind krijgt in 2002 ‘slechts’ een nominatie maar ontvangt met twee van de nummers hiervan de Grammy voor ‘Record of the year’: Beautiful day in 2001 en Walk on in 2002. U2 is de enige groep die in de geschiedenis van de Grammy’s twee achtereenvolgende jaren de prijs in deze categorie krijgt. Opvallend genoeg zijn beide nummers van hetzelfde album afkomstig.

Norah Jones

In 2003 worden de Grammy’s gedomineerd door Norah Jones, dochter van de Indiase musicus en sitarist Ravi Shankar. De vier belangrijkste Grammy’s staan in het teken van haar album Come away with me. Eén van de nummers van dit debuutalbum, Don’t know why, wordt ‘Song of the year’. Hierbij gaat de Grammy niet naar Jones als uitvoerder van het lied maar naar Jesse Harris, de componist.

JaarAlbum of the yearRecord of the yearSong of the yearBest new artist
2009Robert Plant & Alison Krauss
Raising sand
Alison Krauss & Robert Plant
Please read the letter
Viva la vida Adele
2008Herbie Hancock
River - The Joni letters
Amy Winehouse
Rehab
Rehab Amy Winehouse
2007Dixie Chicks
Taking the long way
Dixie Chicks
Not ready to make nice
Not ready to make nice Carrie Underwood
2006U2
How to dismantle an atomic bomb
Green Day
Boulevard of broken dreams
Sometimes you can't make it on your own John Legend
2005Ray Charles
Genius loves company
Ray Charles & Norah Jones
Here we go again
Daughters Maroon 5
2004Outkast
Speakerboxxx/The love below
Coldplay
Clocks
Dance with my father Evanescence
2003Norah Jones
Come away with me
Norah Jones
Don't know why
Don't know why Norah Jones
2002Various Artists
O Brother, where are thou? (soundtrack)
U2
Walk on
Fallin' Alicia Keys
2001Steely Dan
Two against nature
U2
Beautiful day
Beautiful day Shelby Lynne
2000Santana
Supernatural
Santana ft. Rob Thomas
Smooth
Smooth Christina Aguilera

1990-1999

Milli Vanilli

Tweemaal in de geschiedenis is de prijs voor ‘Best new artist’ niet uitgereikt. Om onduidelijke redenen wordt voor 1967 niemand genomineerd. In 1990 daarentegen wordt de prijs wel uitgereikt maar moet deze al snel worden teruggegeven als duidelijk wordt dat winnaar Milli Vanilli niet zelf verantwoordelijk is voor de belangrijkste vocalen op de plaat. De prijs gaat niet automatisch naar de ‘nummer twee’ maar krijgt de status ‘vacated’.

Filmmuziek

Driemaal gaat de Grammy voor ‘Album of the year’ naar een album waarvan de muziek voor een aanzienlijk deel is gebruikt voor een film. De winnaars zijn de ‘soundtracks’ voor Saturday night fever (1979), The bodyguard (1994) en O brother, where are thou?’ (2002). Alle artiesten die muzikaal hebben bijgedragen aan de ‘original soundtrack’ krijgen een Grammy. Aan de laatstgenoemde film wordt meegewerkt door niet minder dan zestien verschillende acts waarvan Alison Krauss en Emmylou Harris het bekendst zijn.

Natalie Cole

De Grammy's worden in 1992 gedomineerd door Natalie Cole, dochter van zanger Nat King Cole. In 1991 neemt zij een aantal klassiekers van haar vader opnieuw op voor een album met de titel Unforgettable. Voor het titelnummer wordt gebruik gemaakt van de originele opnames van Nat King Cole die worden gemixt met de vocalen van Natalie waardoor een duet tussen vader en dochter ontstaat. Niet alleen het album en het duet vallen in de prijzen maar ook de op dat moment al veertig jaar oude, door Irving Gordon geschreven, compositie Unforgettable.

Best new artist

Van de 58 toegekende Grammy's voor ‘Best new artist’ is het vier acts gelukt in de jaren na het winnen daarvan nogmaals een Grammy in een belangrijke categorie te winnen: de groep The Beatles (1968) en de zangeressen Bette Midler (1990), Natalie Cole (1992) en Adele (2012 en 2017).

JaarAlbum of the yearRecord of the yearSong of the yearBest new artist
1999Lauryn Hill
The miseducation of Lauryn Hill
Celine Dion
My heart will go on
My heart will go on Lauryn Hill
1998Bob Dylan
Time out of mind
Shawn Colvin
Sunny came home
Sunny came home Paula Cole
1997Celine Dion
Falling into you
Eric Clapton
Change the world
Change the world LeAnn Rimes
1996Alanis Morissette
Jagged little pill
Seal
Kiss from a rose
Kiss from a rose Hootie & The Blowfish
1995Tony Bennett
MTV Unplugged
Sheryl Crow
All I wanna do
Streets of Philadelphia Sheryl Crow
1994Whitney Houston
The bodyguard (soundtrack)
Whitney Houston
I will always love you
A whole new world Toni Braxton
1993Eric Clapton
Unplugged
Eric Clapton
Tears in heaven
Tears in heaven Arrested Development
1992Natalie Cole
Unforgettable… with love
Natalie Cole & Nat King Cole
Unforgettable
Unforgettable Marc Cohn
1991Quincy Jones
Back on the block
Phil Collins
Another day in paradise
From a distance Mariah Carey
1990Bonnie Raitt
Nick of time
Bette Midler
Wind beneath my wings
Wind beneath my wings vacated

1980-1989

Christopher Cross

Slechts twee artiesten hebben in elk van de vier belangrijkste categorieën een Grammy gekregen. De Amerikaanse zanger Christopher Cross is de enige artiest die op één avond tijdens de uitreiking in 1981 de vier Grammy’s op zijn naam weet te schrijven. Alle nummers op het debuutalbum, waaronder Sailing, zijn van zijn hand. Een jaar voor deze prijzenslag had nog niemand van de Texaan gehoord die met zijn album de grote favoriet, Pink Floyd’s The wall, weet te verslaan. Adele is de enige zangeres die na de prijs voor ‘Best new artist’ in 2009 zowel in 2012 als in 2017 toeslaat in de overige drie categorieën.

Culture Club

De Britse groep Culture Club krijgt in 1984 de prijs voor ‘Best new act’. Het is het enige jaar in de geschiedenis van de Grammy’s waarin de genomineerden in dit onderdeel allen niet-Amerikaans zijn. Big Country uit Schotland, Musical Youth en The Eurythmics uit Groot-Brittannië en Men Without Hats uit Canada zijn dat jaar de andere genomineerden.

Paul Simon

Een veel bekroonde en genomineerde artiest is Paul Simon die bij dertien nominaties zeven maal in de prijzen valt, zowel als solozanger als helft van het duo Simon & Garfunkel. Dit duo overheerst tijdens de Grammy’s in 1971 in de drie belangrijkste categorieën met Bridge over troubled water.

In 1976 krijgt Paul Simon de Grammy voor ‘Album of the year’ voor Still crazy after all these years volgens zijn zeggen dankzij het feit dat Stevie Wonder dat jaar geen plaat had uitgebracht. Stevie Wonder had in de twee voorgaande jaren gewonnen en zou andermaal in 1977 winnen.

Paul Simon’s belangrijkste werk als solist is het album Graceland dat in 1987 de prijs voor ‘Album of the year’ krijgt. Het titelnummer van de plaat wint dat jaar niet in de categorie ‘Song of the year’ maar wordt in het daaropvolgende jaar wel ‘Record of the year’. Hiermee is het lied Graceland het enige nummer dat twee achtereenvolgende jaren een Grammy krijgt; in 1987 als onderdeel van een compleet album, in 1988 als op zichzelf staand nummer.

JaarAlbum of the yearRecord of the yearSong of the yearBest new artist
1989George Michael
Faith
Bobby McFerrin
Don't worry be happy
Don't worry be happy Tracy Chapman
1988U2
The Joshua tree
Paul Simon
Graceland
Somewhere out there Jody Watley
1987Paul Simon
Graceland
Steve Winwood
Higher love
That's what friends are for Bruce Hornsby & The Range
1986Phil Collins
No jacket required
USA For Africa
We are the world
We are the world Sade
1985Lionel Richie
Can't slow down
Tina Turner
What's love got to do with it
What's love got to do with it Cyndi Lauper
1984Michael Jackson
Thriller
Michael Jackson
Beat it
Every breath you take Culture Club
1983Toto
Toto IV
Toto
Rosanna
Always on my mind Men At Work
1982John Lennon & Yoko Ono
Double fantasy
Kim Carnes
Bette Davis eyes
Bette Davis eyes Sheena Easton
1981Christopher Cross
Christoper Cross
Christopher Cross
Sailing
Sailing Christopher Cross
1980Billy Joel
52nd Street
The Doobie Brothers
What a fool believes
What a fool believes Rickie Lee Jones

1970-1979

Starland Vocal Band

Niet iedereen stelt het winnen van de prijs voor ‘Best new act’ op prijs. Door een enkeling wordt het als een soort van vloek beschouwd. In 1976 breekt de Starland Vocal Band met Afternoon delight overtuigend genoeg door om in 1977 genomineerd te worden als ‘meest belovend’. Nadat de groep de prijs krijgt kan het niet aan de verwachtingen voldoen en wordt nadien weinig meer vernomen van het kwartet. Zanger Taffy Danoff verklaart in een interview in 2002 dat hij medelijden heeft met iedereen die nadien deze prijs heeft mogen ontvangen.

Carole King

Carole King heeft met echtgenoot Gerry Goffin in de eerste helft van de jaren zestig enkele tientallen hits geschreven voor andere artiesten. In 1971 brengt zij, inmiddels gescheiden van Goffin, het eigen album Tapesty uit dat met meer dan driehonderd weken de geschiedenis is ingegaan als langst genoteerde album in de hitlijst voor een zangeres. Tijdens de Grammy-uitreiking in 1972 valt zowel het album als de daarvan afkomstige single It's too late in de prijzen.

Verschillende nummers van Tapesty zijn dan inmiddels door anderen opgenomen, zoals Where you lead door Barbra Streisand en You've got a friend door James Taylor. Laatstgenoemd nummer krijgt in datzelfde jaar de Grammy voor ‘Song of the year’ waardoor Carole King als componist ervan met drie Grammy's naar huis gaat.

Live albums

Viermaal heeft een album de prijs voor ‘Album of the year’ gewonnen dat ‘live’ voor een publiek is opgenomen, waarvan twee concertregistraties en twee met publiek in de studio. Judy at Carnegie Hall (1962) en The concert for Bangla Desh (1973) zijn registraties van live-optredens, terwijl de MTV Unplugged albums van zowel Eric Clapton (1993) als Tony Bennett (1995) weergaves zijn van door muziekzender MTV geregistreerde, voornamelijk akoestische, optredens in de televisiestudio voor een klein publiek.

Twee opeenvolgende jaren ‘Album of the year’

Frank Sinatra (in 1966 en 1967) en Stevie Wonder (in 1974 en 1975) zijn de enige artiesten die de prijs voor ‘Album of the year’ twee achtereenvolgende jaren winnen. Beide zangers hebben de prijs andermaal ontvangen waarmee met drie prijzen Sinatra de grote winnaar is in de jaren zestig en Wonder in de jaren zeventig.

JaarAlbum of the yearRecord of the yearSong of the yearBest new artist
1979The Bee Gees and others
Saturday night fever (soundtrack)
Billy Joel
Just the way you are
Just the way you are A Taste Of Honey
1978Fleetwood Mac
Rumours
The Eagles
Hotel California
Evergreen Debby Boone
1977Stevie Wonder
Songs in the key of life
George Benson
This masquerade
I write the songs Starland Vocal Band
1976Paul Simon
Still crazy after all these years
The Captain & Tennille
Love will keep us together
Send in the clowns Natalie Cole
1975Stevie Wonder
Fulfillingness' first finale
Olivia Newton-John
I honestly love you
The way we were Marvin Hamlisch
1974Stevie Wonder
Innervisions
Roberta Flack
Killing me softly with his song
Killing me softly with his song Bette Midler
1973George Harrison & Friends
The concert for Bangla Desh
Roberta Flack
The first time ever I saw your face
The first time ever I saw your face America
1972Carole King
Tapestry
Carole King
It's too late
You've got a friend Carly Simon
1971Simon & Garfunkel
Bridge over troubled water
Simon & Garfunkel
Bridge over troubled water
Bridge over troubled water The Carpenters
1970Blood, Sweat & Tears
Blood, Sweat & Tears
The 5th Dimension
Aquarius/Let the sunshine in
Games people play Crosby, Stills & Nash

1959-1969

The Beatles

Van 1965 tot en met 1971 zijn The Beatles in totaal vijftien keer genomineerd in één of meer van de vier hoofdcategorieën. Ondanks dat de groep vijf jaar op rij wordt genomineerd voor ‘Album of the year’ lukt het omzetten van de nominatie in een Grammy alleen in 1968 voor Sgt. Pepper's lonely hearts club band. De categorie ‘Record of the year’ is de enige van de vier waarvoor de groep geen Grammy weet te halen (hoewel I want to hold your hand, Yesterday, Hey Jude en Let it be nominaties krijgen). ‘Song of the year’ krijgt vijf keer een Beatle-nominatie die alleen voor Michelle een Grammy oplevert. In zowel 1966 als 1969 blijft het bij drie nominaties.

Henry Mancini

De Amerikaanse componist en dirigent Henry Mancini is zowel in 1962 als in 1964 de winnaar in de categorie ‘Record of the year’ en ‘Song of the year’. In 1959 is hij de eerste ‘Album of the year’-winnaar met de muziek uit de televisieserie Peter Gunn.

Voor ‘Record of the year’ valt in de beginjaren van de Grammy’s alleen de uitvoerder in de prijzen. Halverwege de jaren zestig krijgt ook de producer van de plaat de prijs, terwijl de laatste vijftien jaar tevens de technici en mixers die er aan hebben meegewerkt gehonoreerd worden.

Niet-Engelstalig

Het van de Eurovisie Songfestival bekende lied Volare (Nel blu dipinto di blu) is bij de allereerste uitreiking van de Grammy Awards in 1959 de winnaar bij zowel ‘Record’ als ‘Song of the year’. Het is tevens het enige lied in de niet-Engelse taal dat ‘Song of the year’ is geworden. Een ander aanvankelijk niet-Engels lied is The girl from Ipanema. Als het nummer in 1965 ‘Record of the year’ wordt is het van oorsprong in het Portugees gezongen nummer voorzien van een Engelse tekst.

In de jaren zestig is het tweemaal voorgekomen dat de jury zich voor de toekenning van de prijzen voor ‘Best new artist’ niet heeft laten beperken tot de Engelstalige markt. In 1964 winnen The Swingle Singers die, in tegenstelling tot wat hun naam zou vermoeden, de Franse nationaliteit hebben. De uit Puerto Rico afkomstige José Feliciano wint in 1969 en zingt behalve in het Engels ook in het Spaans.

JaarAlbum of the yearRecord of the yearSong of the yearBest new artist
1969Glen Campbell
By the time I get to Phoenix
Simon & Garfunkel
Mrs. Robinson
Little green apples José Feliciano
1968The Beatles
Sgt. Pepper's lonely hearts club band
The 5th Dimension
Up, up and away
Up, up and away Bobbie Gentry
1967Frank Sinatra
A man and his music
Frank Sinatra
Strangers in the night
Michelle no award
1966Frank Sinatra
September of my years
Herb Alpert & The Tijuana Brass
A taste of honey
The shadow of your smile Tom Jones
1965Stan Getz & Joao Gilberto
Stan Getz & Joao Gilberto
Astrud Gilberto & Stan Getz
The girl from Ipanema
Hello, Dolly! The Beatles
1964Barbra Streisand
The Barbra Streisand album
Henry Mancini
Days of wine and roses
Days of wine and roses The Swingle Singers
1963Vaughn Meader
The first family
Tony Bennett
I left my heart in San Francisco
What kind of fool am I? Robert Goulet
1962Judy Garland
Judy at Carnegie Hall
Henry Mancini
Moon river
Moon river Peter Nero
1961Bob Newhart
The button-down mind of Bob Newhart
Percy Faith
Theme from ‘A Summer place’
Theme from ‘Exodus’ Bob Newhart
1960Frank Sinatra
Come dance with me!
Bobby Darin
Mack the knife
The battle of New Orleans Bobby Darin
1959Henry Mancini
The music from ‘Peter Gunn’
Domenico Modugno
Volare (Nel blu dipinto di blu)
Volare (Nel blu dipinto di blu) no award
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grammy Awards 2020: nominaties 4 belangrijkste categorieënGrammy Awards 2020: nominaties 4 belangrijkste categorieënDe Grammy Awards behoren tot de belangrijkste muziekonderscheidingen die jaarlijks gedurende een avondvullende ceremonie…
Sam Smith: doorbraak in 2014 met album ‘In the lonely hour’Sam Smith: doorbraak in 2014 met album ‘In the lonely hour’Sam Smith is een Britse zanger die als Samuel Frederick Smith in Londen wordt geboren op 19 mei 1992. Nadat hij naamsbek…
24 Hour Vevo Record: meest bekeken muziekvideo eerste 24 uur24 Hour Vevo Record: meest bekeken muziekvideo eerste 24 uurDe videowebsite Vevo bestaat sinds december 2009 en is in handen van de drie grootste muziekuitgeverijen ter wereld. De…
Brit Awards 2020: genomineerden in de Britse muziekindustrieBrit Awards 2020: genomineerden in de Britse muziekindustrieDe Brit Awards, ook wel kortweg BRITs genoemd, zijn de belangrijkste onderscheidingen in de Britse muziekindustrie die j…

Renaissancecomponist Lupus HellinckRenaissancecomponist Lupus HellinckIn de renaissance werd door componisten uit de Nederlanden prachtige muziek gemaakt, waarin de componist maar ook de muz…
Hedendaagse muziek beluisteren met een cassette adaptorHedendaagse muziek beluisteren met een cassette adaptorWanneer je nog een oude audio-installatie met (alleen) een cassettespeler bezit of als je in een oude auto rijdt waar al…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Grammy_Award
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Grammy_Award_for_Album_of_the_Year
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Grammy_Award_for_Record_of_the_Year
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Grammy_Award_for_Song_of_the_Year
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Grammy_Award_for_Best_New_Artist
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.