Brian May; gitaar virtuoos

Brian May, grondlegger van de specifieke sound van Queen. Daar waar Queen vooral bekend is door zanger Freddie Mercury is zeker ook de rol van Brian May kenmerkend voor het geluid van de groep. In dit artikel wordt de levensloop van Brian May beschreven vanaf zijn geboorte tot en met het heden.

Brian May:

Brian Harold May werd geboren op 19 juli 1947 te Hampton (Engeland). Hij heeft geen broers of zussen. Hij bezocht de prestigieuze Hampton school en studeerde daarna natuur- en wiskunde aan het Imperial College in Londen. Hij startte een promotietraject gericht op sterrenkunde. Hiervoor deed hij waarnemingen in Tenerife in 1971. Gedurende deze tijd en de periode erna werd de band waar hij in optrad (Queen) steeds succesvoller waardoor hij geen tijd had om de promotie af te ronden. Uiteindelijk rondde hij het promotietraject met succes af in 2007 zodat hij nu doctor in de astrofysica is.

De gitaar speelde al snel een belangrijke rol in May's leven. Omdat de familie May niet rijk was werd besloten om zijn eerste elektrische gitaar zelf te vervaardigen. Van een kennis werd in 1963 een stuk hout verkregen wat afkomstig was van een 18e eeuwse openhaard. Met dit stuk werd de body van de gitaar vervaardigd waarbij Brian en zijn vader letten op de akoestiek van de body door bepaalde open ruimtes in de body aan te brengen. De body werd afgewerkt met mahonie fineer wat de gitaar een rode kleur geeft. De nek werd voorzien van een eikenhouten 24 frets bord waarbij de ingelegde positiemarkeringen werden vervaardigd van 'mother-of-pearle' knopen. Overige accessoires werden zelf gefabriceerd waarbij motorfiets onderdelen regelmatig werden gebruikt. De gitaar heeft uiteindelijk ongeveer 30 pond gekost. Het geluid van de gitaar is uniek en kan niet worden verklaard. Omdat de kleur rood is werd hij al snel de 'Red Special' genoemd. Tegenwoordig zijn replica's te koop die, zeker gelet op het uiterlijk, goede kopieën zijn van de originele versie.

Gedurende zijn Hampton school tijd acteerde Brian als gitarist in een band genaamt 1984 met o.a. Tim Staffell. Met Tim Staffell vormde hij in 1968 de band Smile, aangevuld met drummer Roger Taylor. Smile heeft in totaal 9 liedjes geproduceerd totdat Tim de band in 1970 verliet omdat Smile niet succesvol genoeg was. Na het uiteen vallen van Smile vormden Brian en Roger een nieuwe band met zanger Farrokh Bulsara (artiestennaam Freddie Mercury). De band koos voor de naam Queen. Na diverse bassisten te hebben geprobeerd werd in 1971 uiteindelijk voor John Deacon gekozen waarmee de bandformatie compleet was. Queen zou vervolgens een van de bekendste rockgroepen van de jaren 70, 80 en 90 worden.

Brian zong mee met de harmonieën die belangrijk waren voor de sound van Queen. Bij enkele nummers zong hij de lead. Hij schreef een aantal Queen nummers waarvan de bekendste zijn:

 • Now I'm Here;
 • Tie your mother down;
 • '39;
 • We will rock you;
 • Save me;
 • Flash;
 • I want it all;
 • Hammer to fall;
 • Who wants to live forever.

In 1974 trouwde hij met Chrissie Mullen waarmee hij 3 kinderen kreeg. In 1988 scheidde hij van haar. Eind jaren 80 was Brian zeer depressief als gevolg van huwelijksproblemen, de dood van zijn vader en diverse andere zaken zodat hij suïcidaal werd. Tegenwoordig is Brian getrouwd met Anita Dobson, een bekend actrice.

Gedurende het Queen tijdperk heeft Brian enkele solo-projecten gedaan waaronder Starfleet-project in 1983 met o.a. gitaar virtuoos Eddie van Halen.

Na het overlijden van Freddie Mercury in 1991 bracht Brian enkele solo albums uit waarbij ook getourd werd met o.a. de Brian May band.

In 2005 werd besloten dat Brian samen met Queen-drummer Roger Taylor en Free-zanger Paul Rodgers ging touren als zijnde Queen + Paul Rodgers. In 2008 brachten ze samen een nieuw album uit waarbij een nieuwe tour werd gestart. Na de tour werd besloten om de samenwerking los te laten zodat een ieder zich kon richten op eigen projecten.

Discografie:

 • Starfleet project (1983)
 • Back to the light (1992)
 • Live at the Brixton academy (1993)
 • Another world (1998)
 • Furia (2000)

Bibliografie:

 • Bang! The Complete History of the Universe (2006), geschreven met Patrick Moore en Chris Lintott
 • A Survey of Radial Velocities in the Zodiacal Dust Cloud (2008)
 • A Village Lost and Found (2009), geschreven met Elena Vidal
© 2010 - 2024 Rosendal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Theaterrecensie musical 'We will rock you'recensieTheaterrecensie musical 'We will rock you'Van den Ende staat, of je houdt van zjin musicals of niet, garant voor kwaliteit in datgene wat hij laat zien. We will r…
Queen - A Day At The RacesQueen - A Day At The RacesIn December 1976 werd de plaat: ''A Day At The Races'' uitgebracht. Het was het vijfde album van de groep Queen en de op…
Drummen door de jaren heen: Pop muziekNet als in de Jazz muziek heeft het drummen in de Pop muziek ontwikkelingen doorgemaakt. Alleen gaat het niet zover teru…

Rio Reiser, Somewhere over the rainbowRalph Christian Möbius, alias Rio Reiser werd geboren op 9 januari 1950 als Ralph Christian Möbius, hij stierf in august…
Morrissey, (Steven Patrick)Morrissey, (volledige naam Steven Patrick Morrissey, Manchester, 22 mei 1959) is de controversiële ex-zanger van The Smi…
Rosendal (15 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.