Antonio Vivaldi: leven, werk en muziekstijl van de componist

Antonio Vivaldi: leven, werk en muziekstijl van de componist Vele mensen zullen Antonio Lucio Vivaldi in één woord noemen met klassieke muziek. De rode priester zoals zijn bijnaam luidt wordt in Europa en ver daarbuiten gezien als een van de grootmeesters.

Zijn leven

Antonio Vivaldi werd geboren op 4 maart 1678 in Venetië. Antonio's vader, een kapper, besloot om zijn zoon aan te melden bij de Cappella di San Marco, in de hoop dat Antonio er beroemd door zou worden. Het is interessant om te melden dat de vader van Antonio daar een vooraanstaande violist was en toentertijd zelfs virtuoos genoemd werd.

Antonio Vivaldi werd in 1703 priester. Door zijn rode haar kreeg hij snel de bijnaam Il Prete Rosso (de rode priester). Doordat hij astma had hoefde hij vanaf 1704 niet meer deel te nemen aan de mis. Vivaldi werd een vioolleraar in een weeshuis voor meisjes in Venetië; het Pio Ospedale della Pietà. De wezen kregen al snel aanzien als muzikanten. De meeste concerten zijn voor de wezen geschreven. De eerste verzameling van zijn werk werd gepubliceerd in 1705. Er zouden er nog vele volgen. Antonio Vivaldi reide veel naast zijn werk in het weeshuis. In 1713 kreeg hij de eindverantwoordelijkheid voor alle muziekzaken van het weeshuis. Antonio Vivaldi bleef daarna bijna altijd onafgebroken stukken schrijven, ook na zijn pensioen. Vivaldi overleed op 27 juli 1741.

Zijn werk

In zijn leven heeft Antonio Vivaldi meer dan 500 concerten (waarvan 210 voor viool), talloze symfonieën, 46 opera's, 73 sonates, veel kamermuziek en nog talloze zaken meer geschreven. Uit al dit werk is het beroemdste Le Quattro Stagioni (de vier seizoenen), gevolgd door L'estro armonico, Gloria in D groot en Concerto in A klein. Wat minder bekend is is nadat hij heel beroemd was geweest in zijn leven, hij na zijn dood in de vergetelheid raakte. Grote delen van zijn werk zijn pas halverwege de 20e eeuw herontdekt.

Zijn muziekstijl

Vivaldi's muziek was vernieuwend voor zijn tijd. De composities zijn helder, met mooie harmonische contrasten, en Vivaldi is erin geslaagd vaak vernieuwende melodieën en thema's te bedenken. Het is interessant om te weten dat de muziek ontworpen is om de massa aan te spreken, niet alleen de elite. Antonio Vivaldi had erg veel plezier in het componeren, wat je ook merkt aan het vrolijke karakter van de muziek. Vivaldi werd door de vrolijkheid ook snel beroemd in Frankrijk. Antonio Vivaldi wordt wel beschouwd als één van de componisten die het voor elkaar kreeg dat uit de Barokmuziek een impressionistische stijl kon ontwikkelen. Dat maakt hem in een bepaald opzicht een voorloper van de componisten van de Romantiek. De later beroemd geworden Johann Sebastian Bach werd door zijn concerten sterk beïnvloed.

Antonio Vivaldi was een priester, maar dat weerhield hem er niet van om flink in de liefde actief te zijn. Hij had diverse affaires onder andere met de zangeres Anna Giraud. Samen werden ze ervan verdacht plagiaat gepleegd te hebben op een paar oude Venetiaanse opera's. Hij kreeg daardoor ruzie met Benedetto Marcello, die een pamflet tegen hem schreef.
© 2007 - 2024 Da-peer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Componist: Antonio VivaldiWie de naam Vivaldi hoort denkt vrijwel meteen aan 'De Vier Jaargetijden', zijn beroemdste werk. Maar Vivaldi schreef ve…
Klassieke componisten door de jaren heen - BarokDe barok wordt door velen gezien als de beginperiode van de klassieke muziek, en is tevens de langste periode. Ze begon…
Antonio Lucio Vivaldi (1678-1741) - ComponistAntonio Lucio Vivaldi (1678-1741) - ComponistDe Italiaans componist, violist en muziekpedagoog Antonio Lucio Vivaldi was eigenlijk voorbestemd om priester te worden…

Tupac Shakur alias 2pac zijn levensverhaalTupac Shakur staat bekend als de hiphop legende aller tijde!Hij is recent vernoemd door Forbes magazine als de grootste…
Frank Zappa, PopfenomeenFrank Zappa neemt, als rijk getalenteerd "self-taught" muzikant in de hedendaagse popmuziek een aparte plaats in. Hij wa…
Bronnen en referenties
Da-peer (25 artikelen)
Laatste update: 15-03-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.