Tupac Shakur alias 2pac zijn levensverhaal

Tupac Shakur staat bekend als de hiphop legende aller tijde!Hij is recent vernoemd door Forbes magazine als de grootste doorgroeiende hiphop artiest (dood of levend).Ondanks zijn dood haalt hij telkens weer de toplijsten met zijn albums en blijven er tupac producties bestaan.Ook rondom zijn leven zijn er heel wat speculaties gedaan en sommige mensen denken zelfs dat hij nog leeft, want rond zijn dood staan er nog heel wat vraagtekens die altijd onbeantwoord zullen blijven!

Tupac's Bio

Op 16 juni word in de New Yorkse wijk Brooklyn, Lesane Parish Crooks geboren. Zijn moeder, Afeni, een radicale Black Panter strijdster, heeft de eerste zeven maanden van haar zwangerschap, in de gevangenis gezeten. Ze doopt Lesane om in Tupac Armaru Shakur: Tupac staat voor verlichte slang, Shakur is Arabisch voor "Dank aan God". Tupac vader is nergens te bekenen. Rond 1983 groeit hij op als een normaal kind dat een sterke band heeft met z'n moeder. De kinderen in de buurt durven hem met geen vinger aan te raken, want ze zijn bang voor Tupac's moeder, die als Black Panter veel respect afdwingt. Tupac speelt z'n eerste rol in de TV film "Raisin in the Sun". Met Afeni, verhuist Tupac op 1985 naar Baltimore, waar hij naar de hogere school voor de kunsten gaat. Tupac's favoriete vakken zijn: acteren en poëzie. Hij begint te rappen onder de naam: MC New York.
In 1988 gingen Tupac en z'n moeder weer verhuizen, dit maal naar Marin City in Californië. Tupac stopt met school en brengt z'n tijd door met rond hangen op straat. Hij komt in contact met de wrong crowd en begint met het dealen van drugs. Zijn nooit aanwezige stiefvader, Mutulu Shakur, wordt voor een gewapende overval veroordeeld tot 60 jaar.

De hiphop groep Digital Underground neemt in 1990 Tupac in dienst als roadie. Later wordt Tupac danser bij de succesvolle groep en mag hij af en toe rappen.

Tupac's eerste volledige rap is te horen in 1991 op Digital Underground's Same Song. Ook krijgt hij een rolletje in de film "Nothing but Trouble", waarin de leden van Digital Undergournd, spelen. In Juice (met Samuel L Jackson) krijgt Tupac een grote rol en aan het einde van het jaar brengt hij z'n eerste soloalbum uit": 2pacalypse Now. In april 1992 schiet een 19-jarige jongen een Texaanse agent dood. Hij zegt geïnspireerd te zijn door de teksten op 2pacalypse Now. Tupac zelf raakt betrokken bij een vechtpartij waarbij een 6-jarige jongentje omkomt. Tupac's halfbroer Marice wordt gearresteerd, maar wegens gebrek aan bewijs weer vrijgelaten. De vice-president van Amerika, Dan Quayle, verwerpt de teksten op 2pacalypse Now en zegt:"Voor dit soort platen is er geen plek in onze maatschappij".

De jaar daarop speelt hij tegenover Janet Jackson in de succesvolle film Poetic Justice en brengt zijn tweede album Strictly 4 my niggaz uit. Hij wordt door de American Music Awards genomineerd als beste New Rap Hiphop Artist. Op 13 maart wordt hij gearresteerd na een vechtpartij met limousinechauffeur, die beweert dat de rapper op de achterbank drugs gebruikt te hebben. De aanklacht wordt later ingetrokken. Een maand later wordt Tupac weer in de boeien geslagen: hij heeft tijdens een concert een rapper met een honkbalknuppel geslagen. Hij krijgt 10 dagen. In oktober is het opnieuw raak: Tupac wordt ervan verdacht in Atlanta op 2 agenten te hebben geschoten. Wegens gebrek aan bewijs gaat hij vrijuit. Op 18 november 1993 wordt Tupac in zijn hotelkamer gearresteerd voor de verkrachting op een 19-jarige fan.

Tupac slaat Menace II Society regiseur Allen Hughes in elkaar, als hij voor agressief gedrag uit de film geschreven wordt. Tupac wordt weer gearresteerd en moet 15 dagen in de cel. In september schieten 2 jongens uit Milwaukee een agent dood: Tupac's song Souljah's story was hun inspiratie, zeggen ze. Op 30 november wordt de rapper overvallen voor de deur van de New Yorkse studio: de (ombekende) daders doorzeven Tupac's lijf met vijf kogels en gaan ervan door met zijn sieraden ter waarde van 80 duizend gulden. Tupac wordt zwaargewond in het ziekenhuis opgenomen, maar na drie dagen smeert hij 'm. Kort daarna doet de rechter uitspraak op de verkrachtingszaak: Tupac krijgt 2 tot 4,5 jaar, afhankelijk van zijn gedrag.

In februari 1995 verdwijnt Tupac achter slot en grendel. Tijdens zijn gevangenisstraf krijgt hij toestemming om in de films Above The Rim en Bullet spelen. Bullet, waarin Mickey Rourke zijn tegenspeler is, haalt de bioscoop nooit omdat hij te gewelddadig is. Tupac's derde soloalbum Me Against The World, dat werd het grootste gedeelte in de gevangenis gemaakt, komt uit en verkoopt gigantisch. In mei trouwt Tupac in gevangenschap met Keisha Morris. Na 8 maanden wordt hij vrijgelaten; hij tekent een contract bij Death Row en begint als een bezetene songs te schrijven.

De maanden na zijn vrijlating in 1996 schrijft Tupac genoeg materiaal voor een hele carrière. Het eerste album dat uitkomt is All Eyez On Me, de eerste dubbelcd in de rapgeschiedenis. Wekenlang staat het album in Amerika op nummer èèn. Onder de naam Makaveli Wil Tupac zijn volgende album uitbrengen: The Don Killuminati - The 7 Day Theory. Maar dat maakt hij niet meer mee. Op 7 september wordt Tupac in Las Vegas neergeschoten waarna hij op 13 september overlijdt. Tupac de rapper is dood, maar Tupac de legende is geboren.

Na zijn dood is de rapper aan zijn tweede, succesvolle carrière begonnen. Zijn moordenaar is nog steeds niet gepakt. Maar wel is inmiddels bekend wat er precies gebeurde op de dodelijke avond van...

13 september 1996

21.30 uur Het is een snikhete en loeidrukke zaterdagavond, een paar uur na datde bokser Mike Tyson opnieuw wereld kampioen is geworden in het MGM-CASINO. Onder de vele sterre die de wedstrijd hebben bijgewoond, bevinden zich ook Tupac en zijn Death Row platenbaas Marion 'Suge' Knight: de twee kopstukken van de Bloods gang. Tupac is in een uitgelaten stemmingen heeft voor de bokswedstrijd al ruzie met een stel Crips-leden, die in groten getale zijn komen opdagen. Er zijn flink wat tikken uitgedeeld en de sfeer is gespannen. De Crips hebben Tupac ingefluisterd da er drie huurmoordenaars in Las Vegas rondlopen om voorgoed met hem af te rekenen. Vanavond nog. Maar Tupac lacht alleen maar om de zoveelste bedreiging die naar zijn hoofd wordt geslingerd. Voordat hij in de zwarte BMW 750 stapt botst hij tegen een cameraploeg op en voor de laatste keer bespeelt hij de media. 'Heb je het gezien?' schreeuwde hij in de camera, doelend op de overwinning van Tyson. 'Vijftig klappen ik heb ze geteld. Ik wist dat hij hem zou uitschakelen. Met ons valt niet te spotten. Nu we vrij zijn, hebben wij het voor het zeggen!!' Met piepende banden scheuren Knight en Tupac Las Vegas in. Zo'n vijf zwarte Bloods-sleeën volden de twee...

10.0 uur In The Valley, een dure buitenwijk van Las Vegas, staat de villa van Knight. De platenbaas en Tupac gaan naar binnen. Knight pleegt telefoontjes voordat hij zich gaat omkleden. De mannen gaan naar benefietfeest voor straatkinderen. Tupac heeft er zin in, hij heeft een zwak voor kinderen. Hij verwisselt zijn spijkerbroek en oranje gouden hemd voor een blauw/groene trainings broek en een antracietkleurige basketbal sweater. Om zijn nek hangt hij zijn favorieten halsversiering: een dikke gouden ketting met een medaillon waarop een grote gespierde man met vleugels staat, die worstelt met een slang. In zijn hand draagt hij een pistool. Een ding weigert Tupac aan te trekken: zijn kogelvrijevest, hoewel Tupac het steeds bij zich heeft sinds 1992 in New York neergeschoten is, hij heeft er nou geen zin in 'veel te heet' zegt hij. Tupac en Knight verlaten de woning. Stappen in de BMW 750 en vertrekken richting feest. Uiteraard vergezeld van de Bloods auto's die achter de twee mannen aan rijden.

32.10 uur Ondanks de waarschuwing eerder die avond dat zijn leven gevaar loopt, staat Tupac rechtovereind in de BMW; dak open, staat stereo vol uit. De felle neonlichten weerkaatsen op Tupac's kaalgeschoren hoofd. Want heel Las Vegas moet weten dat hier de grote, ongenaakbare Tupac Shakur voorbij komt. Eenmaal buiten de drukte van hartje Las Vegas, trapt Knight het gaspedaal wat verder in en Tupac gaat weer op zijn stoel zitten. Links van de BMW is een oldmobile komen rijden met daarin twee vrouwen. Er wordt wat heen en weer geflirt en Tupac en Knight kunnen hun ogen niet van de meiden afhouden. Rechts van de BMW is ondertussen een witte Cadillac verschenen, maar Tupac en Knight hebben alleen maar oog op de twee babes. Bij het stoplicht stopt de BMW, de meiden rijden door. Het linkerachterraampje van de Cadillac gaat naar beneden en een grote zwarte man stapt uit de wagen. Niemand ziet de man, behalve Tupac, hij wil snel tussen de stoelen naar achter kruipen, maar hij is te laat, de man richt zijn pistool op Tupac en vuurt onafgebroken op alles wat hij kan raken. Uit het achterraampje van de Cadillac steekt een loop van een mitrailleur en kogelregen vliegt richting het openstaande raampje aan Tupac's kant. De Bloods-leden die een eindje achtere de BMW staan, zakken angstig weg in hun stoelen. De schutter raakt Tupac in zijn borst, buik, been en hand. Na een paar seconden stopt het schieten, de mannen laden hun pistool opnieuw en de schietpartij wordt voorgezet. Als ze magazijnen opnieuw leeg zijn, stapt de man in de Cadillac en scheurt weg om nooit meer te worden terug gevonden. Er stroomt bloed uit Knight's hoofd, maar hij kan nog rijden. Hij draait zijn bolide en scheurt naar downtown Vegas. Tupac zegt aan een stuk door tegen Knight: 'je moet je ogen open houden.' Terug op Las Vegas Boulevard loopt Knight vast in het verkeer en probeert op allerlei manieren de muur van auto's te omzeilen. Vol gas rijdt hij door rode stoplichtenen over bermen. Uiteindelijk knalt hij tegen een hoge stoeprand op, waardoor zijn banden meteen plat zijn. Tegen de tijd dat de politie arriveert, ligt Knight op zijn rug op straat, met zijn ogen wijd open. Tupac ligt op de autostoel, badend in het bloed. Als de Eerste Hulp ter plekke is, begrijpt Tupac niet dat ze hem mee willen nemen naar het ziekenhuis. 'Hij is toch in z'n kop geschoten,' zegt hij, 'Niet ik'

00.30 uur Knight's hoofd is gelukkig alleen maar geraakt door een schampschot, hij is niet in levensgevaar. Vrienden van Tupac zijn er van overtuigd dat ook de rapper de aanslag zal over leven, hij is tenslotte de Raspoetin van de rap: geen kogel, cel of proces krijgt hem eronder. Tupac zelf weer wel beter in de ambulance heeft hij slecht drie woorden uitgesproken: ' ik ga dood '. Op de operatie tafel blijkt tijdens de shoot-out ook een teelbal verloren hebben. De artsen verwijderen een long en het aftellen kan beginnen. Zes dagen later, op 13 September om 04:13 uur, blaast Tupac zijn laatste restje adem uit. Dit schijnt allemaal gebeurd te zijn of het zo is weet niemand.

Er doen verschillende theorien de ronde. Sommigen beweren zelfs dat hij nog leeft en ooit zal terugkeren. Zij zien in de rapteksten aanwijzingen hiervoor. In 2003 kwam Better Dayz uit, een cd met nog nooit uitgebrachte nummers. Dan lijkt het natuurlijk alsof die man nog leeft. In het nummer Thugz Mansion lijkt het echter alsof hij van boven naar de wereld kijkt.
© 2007 - 2023 Glam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dr. Dre, koning van de hiphopDr. Dre kan met zekerheid een van de meest succesvolle artiesten in de hiphopscene worden genoemd. De naam Dre kent haas…
Xzibit: rapper en acteurXzibit: rapper en acteurXzibit is een Amerikaanse rapper uit Detroit. Hij is uitgegroeid tot één van de bekende West Coast rappers en is bekend…
Broodjeaapverhalen over beroemdhedenBroodjeaapverhalen over beroemdhedenOver beroemde mensen wordt er veel gepraat, zelfs al deze niet meer in leven zijn. Soms worden er zelfs complete verhale…
Postuum nummer 1 in Billboard 200, de Amerikaanse albumlijstPostuum nummer 1 in Billboard 200, de Amerikaanse albumlijstMet het bereiken van de toppositie met 'Legends never die' staat de Amerikaanse rapper Juice Wrld in juli 2020 postuum o…

Anouk - zangeres van Nobody's Wife, Michel, Lost en BirdsAnouk - zangeres van Nobody's Wife, Michel, Lost en BirdsNobody’s wife, Michel, Lost en Three Days In A Row: allemaal nummers van Anouk Teeuwe. Dit artikel gaat over haar carriè…
Antonio Vivaldi: leven, werk en muziekstijl van de componistAntonio Vivaldi: leven, werk en muziekstijl van de componistVele mensen zullen Antonio Lucio Vivaldi in één woord noemen met klassieke muziek. De rode priester zoals zijn bijnaam l…
Glam (16 artikelen)
Laatste update: 19-08-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.