Begraafplaats/kerkhof/rustplaats beroemde popmuzikanten

Elvis Presley ligt begraven op zijn eigen landgoed Graceland. Na de dood van Michael Jackson het verhaal de ronde dat hij een graf zou krijgen in Neverland. Begraafplaats Père-Lachaise is wereldberoemd door de vele beroemdheden die er hun laatste rustplaats kregen, waaronder Jim Morrison. Sommige popsterren kregen een naamloos graf, zoals Roy Orbison en Frank Zappa, Freddy Mercury, John Lennon en Kurt Cobain werden gecremeerd, waarna hun as verstrooid werd. Popsterren en hun laatste rustplaats.

Graf Michael Jackson, Glendale Forest Lawn Memorial Park

Geboren: 29 augustus 1958, Gary, Indiana
Overleden: 25 juni 2009, Los Angeles Californië

Op 3 september 2009, ruim twee maanden na zijn dood, werd Michael begraven in een tombe in The Great Mausoleum, dat zich bevindt in het Glendale Forest Lawn Memorial Park, in de buurt van Los Angeles. Het enorme bouwwerk in neoklassieke stijl is geïnspireerd op de Campo Santo-begraafplaats in Genua, Italië. Op deze begraafplaats vonden ook Errol Flynn (acteur), Walt Disney, Humphrey Bogart en Sammy Davis Jr. hun laatste rustplaats.
Adres begraafplaats Michael Jackson
1712 S. Glendale Avenue
Glendale, CA 91205
Verenigde Staten

Begraafplaats Amy Winehouse

Geboren: 14 september 1983, Southgate
Overleden: 23 juli 2011, Camden
Pas op 26 oktober 2011 werd bekend gemaakt dat de in de zomer van dat jaar overleden Amy was bezweken aan een alcoholvergiftiging. Zaterdag 26 juli 2011 werd ze gecremeerd in het Golders Green Crematorium en vond er een besloten bijeenkomst plaats op het Edgwarebury Cemetery te noorden van Londen. Aanwezig waren o.a. haar ouders, broer Alex, Amy's vriend Reg Traviss en haar producer Mark Ronson. Op zondag 16 september 2012 werd de urn met haar as begraven op het Joodse kerkhof in Edgware, in het noorden van Londen.

Adres begraafplaats Amy Winehouse, Edgwarebury Cemetry

Edgwarebury Lane, Edgware
Middlesex, (Groot Brittannië)
HA8 8QP

As John Lennon verstrooid in Strawberry Fields, New York

Geboren: 09 oktober 1940, Liverpool, Engeland
Overleden: 08 december 1980, New York, VS

Op 21 maart 1984 veranderde een gedeelte van Central Park in New York van naam. Ter ere van John Lennon werd dit deel herdoopt in "Strawberry Fields". Het is de plek waar Yoko Ono Johns as heeft uitgestrooid, dichtbij de hoek van 72nd Street en Central Park West, waar hij op 8 december 1980 werd neergeschoten en waar hij toen woonde. Strawberry Field was een gebouw van het Leger des Heils in Liverpool, een plaats waar John Lennon vaak vertoefde in zijn jeugd.

Laatste rustplaats Freddy Mercury

Bron: Bernd Brägelmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Bernd Brägelmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Geboren: 5 september 1946, Stone Town, Zanzibar
Overleden: 24 november 1991, Londen
Op 23 november 1991 werd in een persbericht, opgesteld door hemzelf, wereldkundig dat hij leed aan AIDS, de volgende dag is hij overleden. Freddy Mercury is gecremeerd in het West London Crematorium, gelegen op de bekende begraafplaats Kensal Green Cemetery, op 27 november 1991. Deze Londense begraafplaats staat bekend als één van de Magnificent Seven, zeven grote en beroemde begraafplaatsen in buitenwijken van Londen.
Op de sobere, 25 minuten durende plechtigheid die daar aan vooraf ging waren zo'n 40 mensen aanwezig, waaronder Freddy's ouders, zijn hartsvriendin Mary Austin, de overige Queen-leden, Elton John en Dave Clark, die bij hem was toen hij stierf. Na de crematie was er een receptie in Freddy's huis in Kensington, West Londen.

Het is nooit officieel bekend geworden wat er gebeurt is met zijn as. Er waren verschillende lezingen, het zou zijn uitgestrooid aan de oevers van het Meer van Genève, in Zwitserland. Hij kwam graag in het Zwitserse Montreux en woonde er ook een periode. Queen nam in de Mountain Studios in deze stad diverse lp's op in de zeventiger jaren. Andere bronnen namen aan dat de urn in het bezit zou zijn van zijn voormalige vriendin Mary, die nu woont in het huis waar Freddy overleed in 1991.
Op 25 februari 2013 kwam het Britse blad Mirror met de scoop van de ontdekking van een plaquette op begraafplaats Kensal Green. Daarop staat de tekst “In Loving Memory of Farrokh Bulsara”, pour Etre Toujours Pres De Toi Avec Tout Mon Amour”, samen met de geboorte- en sterfdatum van de Queen-zanger. Onder de tekst staat het initiaal M, dat zou staan voor Mary Austin.
Mogelijkerwijs zou de as uitgestrooid kunnen zijn op een van de uitstrooivelden van de begraafplaats.

Freddie’s voormalige partner Jim Hutton zei in 1994 dat hij geloofde dat de as was begraven in de Garden Lodge in Kensington, onder een grote kersenboom in de tuin van de woning waar hij stierf.

Adres standbeeld Freddy Mercury aan Meer van Genève

Place du Marché
Montreux
Zwitserland

Graf Jim Morrison, Père-Lachaise, Parijs

Geboren: 8 december 1943, Melbourne, Florida, VS
Overleden: 3 juli 1971, Parijs, Frankrijk

Jim Morrison, voorman van The Doors overleed in de zomer van 1971 in Parijs, waar hij toen woonde. Men trof hem dood aan in een badkuip, de officiële lezing van zijn doodsoorzaak is een hartaanval, maar meer waarschijnlijk is hij overleden aan een overdosis drugs in combinatie met diverse lichamelijke oorzaken. Jim is onderdeel geworden van de 27 club, legendarische popsterren die stierven op 27-jarige leeftijd. (de overige "leden": Janis Joplin, Brian Jones, Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Amy Winehouse) Op zijn graf stond oorspronkelijk een borstbeeld van Morrison, dat is verwijderd na diverse vernielingen. De Griekse tekst op de gedenksteen, Kata A Ton Daimona Eaytoy betekent in het Oudgrieks "Trouw aan zijn ziel".
Jim Morrison ligt begraven op de beroemde Parijse begraafplaats Père-Lachaise in Frankrijk.

Graf Johnny Cash en June Carter

Geboren: 26 februari 1932, Kingsland, Arkansas
Overleden: 12 september 2003, Nashville, Tennesse

Cash werd The Man In Black genoemd vanwege het feit dat hij vrijwel altijd zwarte maatpakken droeg, het is ook de naam van een liedje uit zijn repertoire. Hij woonde tot zijn dood in Hendersonville samen met June Carter, zijn tweede vrouw en componiste van Johnny's hit Ring Of Fire. Zij stierf in mei 2003, vier maanden later volgde Johnny haar, hij stierf aan een mix van liefdesverdriet en ouderdom. Ze zijn naast elkaar in een dubbel graf op Hendersonville Memory Gardens ter aarde besteld.

Adres begraafplaats Johnny Cash, Hendersonville Memory Gardens

Hendersonville
Sumner County
Tennessee, USA
353 E Main St/ (353 Johnny Cash Parkway)

Graf Whitney Houston

Geboren: 9 augustus 1963, Newark
Overleden: 11 februari 2012, Beverly Hills
Whitney werd op zaterdag 11 februari dood aangetroffen in het ligbad van haar hotelkamer in het Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills. Ze verbleef in Los Angeles omdat ze zou optreden tijdens de uitreiking van de Grammy Awards op 12 februari. Eind van die maand bleek dat de doodsoorzaak een ongelukkige, dodelijke combinatie van het gebruik van Valium- en Xanaxpillen en alcohol was.

Op 18 februari 2012 werd de uitvaartceremonie gehouden in de New Hope Baptist Church in Newark, de kerk waar ze als kind zong. Daarna werd ze aan de aarde toe vertrouwd op het Fair View Cemetery in Westfield. Ze ligt begraven naast haar vader die in 2003 overleed.

Adres begraafplaats Whitney Houston, Fairview Cemetery

Fairview Cemetery,
1100 East Broad Street,
Westfield, New Jersey, USA

Begraafplaats Roy Orbison en Frank Zappa

Roy Orbison
Geboren: 23 april 1936, Vernon, Texas
Overleden: 6 december 1988, Nashville, Tennessee

Frank Zappa
Geboren: 21 december 1940, Baltimore, Maryland
Overleden: 4 december 1993, Laurel Canyon, Californië

Zowel Roy als Frank zijn begraven op het Westwood Memorial Park, in Los Angeles. Orbison overleed in 1988 aan een hartaanval tijdens een bezoek aan zijn moeder in Hendersonville, een voorstad van Nashville. Zijn graf is niet gemarkeerd door een grafmonument en alleen te vinden als je weet waar zijn urn zich onder het gras bevindt: sectie D #97. GPS coördinaten: 34.05830, -118.444125.

Frank Zappa overleed in 1993 aan prostaatkanker. Zijn laatste rustplaats bevindt zich ook in sectie D, #100.
GPS coördinaten: 34.05823, -118.4416.

Adres Westwood Memorial Park, kerkhof Roy Orbison en Frank Zappa

1218 Glendon Ave
Los Angeles
Los Angeles County
California USA
Postal Code: 90024

Laatste rustplaatsen Kurt Cobain, Nirvana

Geboren: 20 februari 1967, Aberdeen, Engeland
Overleden: ca. 5 april 1994, Seattle, VS

Kurt Cobain was de iconische zanger van de grungeband Nirvana. Begin april 1994 pleegde hij zelfmoord met een geweer, een elektricien ontdekte zijn dode lichaam in zijn huis in Seattle op 8 april 1994. Cobain had een ernstige heroïneverslaving en probeerde een maand eerder al een einde aan zijn leven te maken middels een overdosis tabletten.

Zijn zus Kimberly verklaarde later dat Kurt als tiener tegen haar had gezegd dat hij tot de 27 Club wilde behoren. Na zijn crematie is de as in drieën gedeeld: een derde is uitgestrooid in de Wishkahrivier in Washington, een derde geplaatst in een boeddhistische tempel in New York. Het restant heeft zijn weduwe Courtney Love.

Elvis Presley, Graceland, Memphis

Geboren: 8 januari 1935, Tupelo, Mississippi, VS
Overleden: 16 augustus 1977, Memphis,Tennessee, VS

Elvis is waarschijnlijk de enige popster die is begraven op zijn eigen landgoed. Het woonhuis van Elvis en graf zijn verworden tot een toeristische attractie, het huis waar hij woonde is te bezoeken (alleen de begane grond, op de verdieping is alles nog zoals het was tot aan zijn dood, mag door bijna niemand bezichtigd worden). Aanvankelijk is Elvis begraven in hen familiemausoleum op Forest Hill Cemetery, maar na een kidnappoging is zijn lichaam herbegraven op Graceland, in de Meditation Garden. Behalve Elvis vonden daar ook zijn vader, moeder en oma daar hun laatste rustplaats. Voor Jess, de tweelingbroer van Elvis is aldaar een gedenksteen te vinden.

Adres Graceland

3734 Elvis Presley Boulevard
Memphis, TN 38116
VS

Jimi Hendrix

Geboren: 27 november 1942, Seattle, VS
Overleden: 18 september 1970, Londen, Engeland

De gitaarvirtuoos stierf in het Londens Samarkand Hotel in september 1970, na inname van een teveel aan slaappillen, in combinatie met alcohol. Hij raakte in coma en stikte later in het ziekenhuis in de Britse hoofdstad in zijn braaksel. Dat is althans de officiële lezing, in werkelijkheid zijn de omstandigheden en de doodsoorzaak nooit geheel opgehelderd. Jimi werd 13 dagen na zijn overlijden begraven op het Greenwood Memorial Park, het kerkhof gelegen in Renton, een kleine stad in de buurt van zijn geboorteplaats Seattle. Het derde graf rechts van de zonnewijzer, zo duidden de medewerkers van de begraafplaats het graf van Jimi Hendrix, anders zou je het niet vinden.

Op 26 november 2002 verhuisde het stoffelijke overschot van Jimi. Hij werd in het geheim opgegraven en verplaatst naar een nieuw gedeelte van het kerkhof, het Family Heritage Park. Daar was een massief grafmonument opgericht op initiatief van de vader van Jimi. Midden onder de granieten koepel rust nu het stoffelijk overschot. De oude grafsteen en de zonnewijzer zijn mee verhuisd.
Rondom zijn begraafplaats kunnen in een cirkel erom heen 54 naasten uit zijn familie begraven worden. Jimi's oma Nora, in 1984 overleden, lag begraven naast het oorspronkelijke graf van hem, is meeverhuisd. Ook zijn stiefmoeder en zijn vader liggen rondom hem begraven.

Adres begraafplaats Jimi Hendrix

Greenwood Memorial Park
350 Monroe Avenue Northeast
Renton, Washington 98056

Graf John Bonham

Bron: Ebbskihare, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Ebbskihare, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Geboren: 31 mei 1948, Worcestershire, Engeland
Overleden: 25 september 1980, Clewer (dorp), Windsor (district), Engeland

Bonham was de legendarische drummer van Led Zeppelin, een zeer invloedrijke rockband, actief tot begin jaren tachtig.
John Henry Bonham, "Bonzo" voor intimi, overleed op 32 jarige leeftijd, na een dag extreem alcoholgebruik, waarna hij stikt in zijn braaksel. Zijn lichaam is gecremeerd en op 10 oktober 1980 werd er een afscheidsdienst gehouden in Rushock, in de Worcestershire Parish Church, waarna waarna de rouwenden hun weg vervolgen naar het Worcester Crematorium Zijn as werd begraven op St Michael Churchyard, niet ver van zijn landgoed The Old Hyde.
Het graf wordt nog altijd bezocht door zijn trouwe fans die bij zijn grafmonument drumstokken, bekkens, of drank achterlaten.

Adres begraafplaats John Bonham

St Michael Churchyard
Church Drive
Stourport-on-Severn, Worcestershire DY13 9DD, United Kingdom

Lees verder

© 2012 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omer Bhatti, een geheime zoon van Michael Jackson?Op 25 juni 2009 is Michael Jackson overleden. Sinds zijn sterven, zijn er veel verhalen rond gegaan. Is hij een natuurli…
Michael Jackson feitjes die je nog niet wistSinds Michael Jackson is overleden is hij weer volop in het nieuws. Ik heb tussen de vele roddels door gezocht naar weet…
Michael Jackson's This Is It, een prachtige documentairerecensieMichael Jackson's This Is It, een prachtige documentaireWoensdag 28 oktober 2009 ging de documentaire ‘Michael Jackson’s This Is It’ in première. De documentaire gaat over de v…

De drie levens van John LennonIn zijn korte leven heeft John Lennon toch drie succesvolle carrières gehad. Onder invloed van de Amerikaanse rock-'n ro…
Ella Fitzgerald - Jazz-zangeresElla Fitzgerald werd de First Lady of Song genoemd, wat wel aangeeft hoe groot haar zangtalent was. Ze was een geweldige…
Bronnen en referenties
  • http://www.forestlawn.com
  • http://who-here.blogspot.com
  • http://www.buddycase.com/cash/johnnyfuneral.html
  • www.findagrave.com
  • http://www.seniorplaza.nl
  • http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/732768/2003/04/17/Familiegraf.dhtml
  • http://achillevandenbranden.blogspot.com
  • http://www.johnbonham.co.uk
  • Afbeelding bron 1: Bernd Brägelmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Ebbskihare, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 25-02-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.