The Beatles - The Next Generation

Het klinkt als een flauw afkooksel van de Star Trek-series, maar de mogelijkheid zit erin dat we een tweede generatie Beatles krijgen. In een interview met de BBC opperde James McCartney, zoon van, dat een samenwerking met de zonen van de overige drie ex-Beatles niet onmogelijk is. Enkel Zak Starkey zou het idee niet erg genegen zijn, maar daarvoor bestaat een alternatief.

De mythe herleeft

Als er één muziekgroep is die de moderne muziek fundamenteel heeft richting gegeven, zijn het wel de Beatles. Nooit in de geschiedenis van de popmuziek is er een band geweest door wie het uitspreken van de leden hun voornaam voldoende was om een rilling van enthousiaste herkenning te produceren. John, Paul, George en Ringo blijven voor eeuwig en een dag in het internationale muziekgeheugen gegrift. Dat aan deze mythe een vervolg gebreid kon worden, leek tot op vandaag een utopie, maar nu James McCartney de mogelijkheid van een Beatles 2 heeft opgeworpen staat het muziekwereldje op zijn kop. Als je her en der de commentaren van fans en andere muziekliefhebbers erop naleest, zijn de meningen verdeeld, gaande van ‘Super!’ tot ‘Laat ze dat liever niet doen, de vergelijking met de originele Beatles zal altijd in hun nadeel uitdraaien’.

Feit is dat de uitspraken van Sir Pauls zoon niemand onberoerd laat en er met nieuwsgierigheid wordt uitgekeken in hoeverre deze plannen geconcretiseerd kunnen worden.

Wie zijn de nieuwe Beatles?

Elk groepslid van de Fab Four was gehuwd en kreeg kinderen. Alsof het voorbestemd was werden de jongens ‘chronologisch’ geboren, te weten in volgorde van de leeftijd van hun vader. Zak Starkey logischerwijze eerst, vervolgens Sean Lennon gevolgd door James McCartney en Dhani Harrison, net als zijn pa de benjamin van de vier. Het zijn deze vier zonen die James McCartney beschouwt als The Beatles - The Next Generation. Maar wie zijn deze jongens en waarvoor staan ze? Hebben ze voldoende muzikale basis en ervaring in huis om in de voetsporen van hun illustere vaders te treden?

Zak Starkey

De oudste Beatlezoon werd geboren op 13 september 1965, tijdens de hoogdagen van de Beatles. Van de vier mannelijke Beatlenazaten schopte hij het het verst in de muziekwereld. Hij leerde drums op zichzelf na een eerste drumles van zijn vader. Snel bleek dat hij bijzonder getalenteerd was. In het begin van de jaren tachtig trad hij op met een heropgestarte Spencer Davis Group en enkele jaren later speelde hij op de solo LP van Iron Maidens gitarist Adrian Smith, ‘Silver and Gold’. Zak bleef niet onopgemerkt. Na samenwerking met John Entwistle op diens album ‘The Rock‘ werd hij eerst aangezocht door Roger Daltrey die optrad met Townshend-nummers en vervolgens als drummer voor de Quadrophenia Tour van de Who. Met The Who zou hij talloze tournees afwerken maar ook met Oasis. Beide groepen wilden hem als vaste drummer, maar hij verbond zich aan geen van beide.Tussendoor werkte hij nog met grote namen als Humble Pie, Noel Gallagher en Paul Weller.

Sean Lennon

De tweede zoon van John Lennon, de enige met zijn tweede vrouw Yoko Ono, zag het levenslicht op 9 oktober 1975, precies op de 35ste verjaardag van John zelf. Als kind vertelde kleine Sean al een verhaal op ‘Season of Glass’, de cd die Yoko na de moord op haar man uitbracht. Sean bleef jarenlang zijn medewerking verlenen aan de projecten van zijn moeder.

Op 16-jarige leeftijd zette hij zijn eerste creatieve stappen door samen met Lenny Kravitz het nummer ‘All I Ever Wanted‘ te schrijven. In 1995 richtte hij zijn eerste band op, IMA. De Japanse groep Cibo Matto engageerde hem een jaar later als basspeler, maar uiteindelijk koos hij voor een solocarrière met zijn eerste cd ‘Into the Sun’. Een jaar later verscheen de EP ‘Half Horse, Half Musician’.

In 2001 nam hij deel aan de hommage aan zijn vader. Voor ‘Come Together: A Night for John Lennon’s Words and Music‘ vertolkte hij de Beatlesongs ‘This Boy‘, ‘Across the Universe‘ en ‘Julia’.Nadien bracht hij de cd ‘Friendly Fire‘ uit, een album gewijd aan liefde en verraad. Sean Lennon werkte ook als studiomuzikant en producer, richtte samen met zijn vriendin Charlotte Kemp Muhl het platenlabel Chimera Music op, schreef filmmuziek en stelde ze op plaat en acteerde zelf ook in enkele films. Naar eigen zeggen voelt hij zich geen soloartiest en wil hij gewoon anoniem genieten van zijn muziek zonder dat hij in de spotlights wordt geplaatst.

James McCartney

De man die de nieuwe mythe wil creëren werd geboren op 12 september 1977. Hij is muzikant-zanger en schrijft ook eigen songs. Zijn eerste bijdragen van niveau verrichtte hij op de solo albums van zijn ouders. Hij speelde gitaar en drums op vaders LP’s ‘Flaming Pie’ (1997) en ‘Driving Rain’ (2001) en schreef mee aan een aantal liedjes. James is een begenadigd muzikant die met verschillende instrumenten vlot overweg kan. Zo speelt hij knap akoestische en elektrische gitaar, mandoline, piano en bas op zijn cd’s. Tot nog toe bracht hij er drie met eigen werk uit: 2 EP’s, enkel digitaal beschikbaar, en een verzameling van deze EP’s aangevuld met nog vijf nieuwe nummers en twee covers, getiteld ‘The Complete EP Collection’. Deze cd kan ook in de winkel worden gekocht. Al zijn cd’s werden geproduced door Paul McCartney himself.

James McCartney is een ietwat introverte persoon die ertegen opkijkt steeds met zijn vader vergeleken te worden. Vandaar zijn eerder teruggetrokken leven. Net na de lancering van de nieuwe Beatlehype gaf hij in de legendarische Cavern in Liverpool een concert, hiermee toch wel een statement makend dat de teruggetrokken dagen voorbij zijn. Wat ook blijkt uit zijn uitspraak: “Ik droomde dat we beter waren dan de Beatles. Ik ben er niet zeker van dat het mogelijk is. Ik zou het al fijn vinden mochten we even goed zijn, maar zelfs dat wordt moeilijk.

Dhani Harrison

Georges zoon kwam op 1 augustus 1978 ter wereld. Net als zijn collega’s groeide hij op in een muzikaal milieu. Zijn vader leerde hem gitaar spelen, maar hij verscheen pas echt voor het voetlicht na diens dood. Op het ‘Concert van George’ was hij constant op de achtergrond aanwezig als ondersteunend gitarist. Hij werkte samen met Jeff Lynne ‘Brainwashed’, het laatste album van zijn vader, af. Na zijn bijdrage aan het eerbetoon van John Lennon, een cd ten voordele van de honger in Darfur, richtte hij zijn eigen groep op. Met Thenewno2 bracht hij de muziekvideo ‘Choose what you’re watching’ uit, waarop hij sologitaar en synthesiser speelde en de zangpartij voor zijn rekening nam. In 2008 werd het debuutalbum ‘You Are Here’ uitgebracht. In 2009 was hij actief betrokken bij de creatie van ‘The Beatles Rock Band’ een muzikaal videospelletje voor de Xbox 360, PlayStation 3 en Wii-spelsystemen.

Dhani wil absoluut niet ‘de zoon van’ zijn omdat hij zich bewust is van de gevaren die dat met zich brengt. “Ik heb niet de ambitie om een popster te worden”, zegt hij. “Ik wil enkel muziek maken zonder dat de schaduw van mijn vader over me heen valt”.

De reservebank

Volgens James McCartney is de mogelijkheid om een Beatles - Next Generation op te richten reëel. Alleen Zak Starkey zou bezwaar maken. Interessant om weten is dat Zaks jongere broer Jason eveneens drummer is. Hij was al bij enkele groepen actief, maar heeft zich steeds low profile gehouden. Hij kan als alternatief gebruikt worden mocht Zak niet in de groep stappen.

Vergeten we ook niet dat Johns eerste zoon (met Cynthia Powell) Julian een bijzonder interessant profiel heeft en intussen al heel wat bewezen heeft, niet alleen de looks maar ook de stem van zijn vader heeft geërfd, enkele hits scoorde zoals ‘Too late for goodbyes’ in de jaren tachtig en negentig en met verschillende cd’s enthousiaste kriteken kreeg. Eerder dan Sean zou hij in The Next Generation thuishoren, maar of hij dat zelf wil of de anderen dat ook zien zitten, daar hebben we het raden naar.

Wie speelt bas?

Mocht het ooit tot een tweede Beatleformatie komen zal de discussie vlug losbranden wie de baspartij op zich moet nemen, aangezien drie van de vier groepsleden gitarist zijn. Sean en James speelden al bas bij verschillende gelegenheden, maar als de traditie gerespecteerd zou worden en de kloon wordt doorgedrukt, zou gitarist James McCartney die eer moeten waarnemen. Benieuwd wat het wordt.

Blijft natuurlijk de grote vraag: hebben ze het talent van hun vader geërfd en zijn het even begenadigde songwriters? Zo niet, zou de nieuwe droom eerder een nachtmerrie kunnen worden.
© 2012 - 2022 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hey Jude, nog steeds een sterke songHey Jude, nog steeds een sterke songHet is alweer lang geleden dat Hey Jude van The Beatles zeven weken achtereen nummer één stond in de Nederlandse Top 40.…
Voor de zus van Mia Farrow: ‘Dear Prudence’Voor de zus van Mia Farrow: ‘Dear Prudence’Tijdens hun meditatieperiode in India in 1968 waren de Beatles bijzonder creatief. John Lennon schreef onder druk van de…
Biografie: BeatlesDe Beatles. Wie kent ze niet? De mannen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn over de gehele…
Een slaapliedje voor Julian LennonRingo Starr was zeker niet de populairste Beatle, maar hij was wel de meest geliefde omdat hij altijd een prima relatie…

Hollywoodsterren met Nederlandse rootsWelke Hollywoodsterren hebben eigenlijk een Nederlandse achtergrond? Angelina Jolie, Kim Kardashian en Robert De Niro zi…
De lengte van beroemde vrouwenDe lengte van beroemde vrouwenDe uiterlijke verschijningen van topmodellen, actrices en zangeressen trekken doorgaans op een positieve manier onze aan…
Vosje (460 artikelen)
Laatste update: 20-08-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.