De eerste officiële Beatlesong: Like Dreamers Do

De eerste officiële Beatlesong: Like Dreamers Do John Lennon en Paul McCartney zullen bij het schrijven van ‘Like Dreamers Do’ nooit gedacht hebben dat ze na deze eerste Beatlesong met hun eigen nummers zo’n revolutie in muziekland zouden veroorzaken. Ze hebben het liedje nooit officieel op plaat uitgebracht, maar het wel uitbesteed aan een andere groep die er succes mee boekte.

Immens populair in Liverpool

Eind van de jaren vijftig en begin van de jaren zestig van vorige eeuw waren de jonge Beatles immens populair in hun geboortestad Liverpool. Ze ontketenden er een rage en speelden er de mythische concerten in de Cavernclub. Daardoor kregen ze de gelegenheid om in Hamburg hun ding te doen in enkele clubs aan de Reeperbahn. Ze speelden een heleboel covers van rockers uit de jaren vijftig, vooral van Amerikaanse origine.

Eigen composities

In tegenstelling tot andere groepen uit die periode staken John en Paul de koppen bij elkaar om eigen songs te schrijven. ‘We beschouwden het eerder als een grap’, zou Lennon later zeggen. ‘Like Dreamers Do’ werd geschreven in 1957 en gespeeld door de Quarrymen, zoals de groep van Lennon zich toen noemde. Van enkele liedjes maakten de Beatles een bandje dat ze aan zoveel mogelijk platenmaatschappijen wilden aanbieden met de hoop een platencontract te versieren. Naast ‘Like Dreamers Do’ stonden er nog twee Lennon/McCartney-nummers op het bandje: ‘Love of the Loved’ en ‘Hello Little Girl'.

Decca

Brian Epstein, een Liverpoolse platenhandelaar, werd manager van de band en trachtte een auditie bij een platenmaatschappij af te dwingen. Hij bezocht ze een voor een. Ook bij het grote EMI en zijn drie sublabels ging hij langs. Hij ving overal evenwel bot. Eentje betoonde toch voorzichtig interesse: Decca. De platenmaatschappij zag wel iets in de groep die een hype vormde in hun geboortestad. Ze stuurden iemand naar Liverpool om de jongens aan het werk te zien en nodigden ze vervolgens uit voor een auditie in de studio’s in Londen op 1 januari 1962.

De opnames

De Beatles waren nooit in Londen geweest en huurden een tourbusje waarmee ze met veel moeite -er waren immers nog geen snelwegen en ze reden hopeloos verloren- en ondanks het bar slechte weer laat toekwamen. Talentscout Mike Smith was zelf evenwel ook te laat omdat hij uitgebreid Nieuwjaar had gevierd, zodat de groep nog slechts een uur restte voor de opname van 15 nummers. De hele set werd in één take opgenomen. Niets mocht opnieuw, want er stond al een andere groep op zijn beurt te wachten: Brian Poole en the Tremeloes. Tussen beide groepen zou het gaan voor het platencontract.

Afgewezen

Uiteindelijk koos Decca voor The Tremeloes. Officieel heette het dat gitaargroepen hadden afgedaan en dat de Beatles qua klank te veel op de Shadows leken. Maar in werkelijkheid vond Decca het makkelijker dat de Tremeloes in Londen woonden, daar waar de Beatles uit Liverpool kwamen.

Brian Epstein was echter een doorzetter en wilde oorspronkelijk de firma voorstellen om 3000 singles af te nemen als ze het contract in de wacht sleepten, maar uiteindelijk zag hij af van het plan. Achteraf gaf Decca toe dat ze het toch hadden gedaan mocht Epstein met het voorstel op de proppen zijn gekomen. De Beatles geen contract aanbieden bleek de flater van de eeuw.

Het liedje zelf

Like Dreamers Do’ is een door Paul gezongen midtempo nummer met een simpel arrangement. Het was uniek voor die tijd omdat het ‘not done’ was dat zangers hun eigen songs schreven. Ook uitzonderlijk was dat de drie gitaristen de vocals voor zich namen en er geen solozanger was. Zelf hadden de boys geen hoge pet op van het liedje, maar vonden ze het wel origineel genoeg om het te spelen voor een auditie. Op de opname is nog drummer Pete Best te horen die pas later door Ringo Starr zou worden vervangen. Eens ze bij EMI hadden getekend besloten ze het toch niet op te nemen en het aan The Applejacks te schenken, die er in 1964 de twintigste plaats mee bezetten in de UK Singles Chart.

Hun versie verscheen pas in 1995 op het verzamelalbum Anthology I, terwijl de originele versie al een tijdje circuleerde op ‘The Decca Tapes’.

Covers

Er werden verder coverversies uitgebracht door Bas Muys op ‘Lennon & McCartney Secret Songs’ (1989) en op ‘It’s Four You’ van de Australische tributeband The Beatnix (1998). Ook de Argentijnse tributeband The Beats speelt een bij het origineel aanleunende versie van de song en Susan and the SurfTones kun je op YouTube vinden met een instrumentale interpretatie. Je vindt het nummer ook terug op het album ‘The Songs Lennon and McCartney Gave Away’. Naast The Applejacks vind je er ook o.a. Billy J. Kramer and The Dakotas, Peter and Gordon, Cilla Black, P.J. Proby en The Fourmost met andere nummers van het Beatleduo.
© 2012 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
John Lennon zoals we hem kennen: Twist and ShoutJohn Lennon zoals we hem kennen: Twist and ShoutIn de Cavern Club in Liverpool begon het allemaal voor de Beatles. Daar werd de basis gelegd van hun fabuleuze carrière.…
Biografie: BeatlesDe Beatles. Wie kent ze niet? De mannen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn over de gehele…
De legendarische BeatlesAls men het over de Beatles heeft, kan men bijna geen betere groep bedenken. Nog altijd is het de groep met de meest ver…
Wie was nu eigenlijk de vijfde Beatle?Wie was nu eigenlijk de vijfde Beatle?Wie kent ze niet? John, Paul, George en Ringo. De jongens uit Liverpool, die de wereld versteld deden staan onder de naa…

De lengte van beroemde mannenDe lengte van beroemde mannenActeurs, zangers en sporters zijn vaak de droom van elke vrouw. Hoe lang zijn deze sterren eigenlijk? In dit artikel kan…
Hollywoodsterren met Turkse rootsZijn er eigenlijk Hollywoodsterren met een Turkse achtergrond? Ja, die zijn er. Ayda Field, Dr.Oz en Tiffani Thiessen zi…
Vosje (460 artikelen)
Laatste update: 12-04-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.