InfoNu.nl > Muziek en Film > Bekende nederlanders > Biografie: Fatma Genç

Biografie: Fatma Genç

Fatma Genç is een Nederlandse actrice van Turkse afkomst. Genç vertolkt doorgaans de rollen van allochtone vrouwen. Haar rol in de jeugdserie SpangaS droeg bij aan haar populariteit.

Jeugd

Fatma Genç is op 24 november 1988 in Utrecht geboren. Hoewel ze geboren en getogen is in Nederland, komen haar ouders uit Turkije. Haar ouders zijn beiden geboren in een klein dorp in de provincie Sivas, Midden-Turkije. Genç is een Turkse aleviet.

Sinds de basisschool had Fatma Genç interesse in acteren. Als klein meisje deed ze mee met amateurtoneel.

Carrière

Aan het begin van haar tienerjaren begon Fatma Genç aan gesubsidieerd professioneel theater. Ze speelde in vier grote producties. Schrijver Guus Kuijer schreef zelfs speciaal voor haar een toneelmonoloog waarin ze vijf verschillende personages speelde: een vader, een opa, een zoon, een vriend en een meisje. In 2007 behaalde Fatma haar vwo-diploma. Twee jaar later volgde de jonge actrice een acteercursus in New York. Tegenwoordig studeert Fatma Media&Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.

Fatma Genç debuteerde in de televisiefilm Absolutely Postive. Tevens speelde ze gastrollen in Van Speijk en Alex FM. Haar grote doorbraak op het witte doek kwam echter in 2006 toen ze de tegenspeelster van rapper Yes-r was in de film ’n Beetje Verliefd. In deze film speelde ze de rol van de Turkse Meral waar de Marokkaanse Omar, gespeeld door Yes-r, verliefd op was. Bij het grote publiek verwierf Fatma Genç bekendheid als Irmak Sertkaya in de tv-serie SpangaS. Irmak is een Turkse puber die op het Spangalis College zit. Vanwege haar afkomst ondervindt Irmak soms problemen. 'Irmak is een meisje dat een beetje goochelt met haar geloofsovertuiging. Ze weet volgens mij niet precies hoe en wat. Ik weet ook niet hoe en wat, er is wel iets, maar wat? Irmak is ambitieus en ik heb een bepaalde drive als ik bezig ben met acteren. Zij kijkt de kat uit de boom: ik ook. Al duurt dat kat uit de boom kijken bij mij best wel superkort… Als ik ben opgewarmd, kan niemand me meer stoppen!' aldus Fatma Genç. In 2011 vertolkte ze de rol van agente Zehra Özcan in de politieserie Seinpost Den Haag.

Fatma Genç is ook te bewonderen in commercials van McDonalds en T-mobile.

Filmografie

 • Seinpost Den Haag (2011) - Agente Zehra Ozcan
 • Biz (2010) – Esin
 • Polizeiruf 110 (2010) - Yildiz Demirel
 • Gangsterboys (2010) - Fatma
 • SpangaS op Survival (2009) - Irmak Sertkaya
 • De multi culti story (2009) – Fatima
 • Hou Holland schoon (2008) - Amina
 • SpangaS (2007-2011) - Irmak Sertkaya
 • Van Speijk (2007) – Aisha
 • 'n Beetje Verliefd (2006) - Meral
 • Absolutely Positive (2006) – Friend

Privéleven

Fatma Genç heeft sinds 2007 een relatie met Jasper Gottlieb, die de rol van Flip Hamel speelde in SpangaS. De twee leerden elkaar op de set van de serie kennen en waren vrijwel gelijk verliefd. Net als Fatma volgde Jasper in 2009 acteerlessen in New York. Tegenwoordig woont het koppel samen in Amsterdam..

Fatma Genç heeft een ambitieuze persoonlijkheid. Zo zet ze zich al jaren actief in voor de Nationale Jeugdraad, een vrijwilligersorganisatie die jongeren meer wil betrekken bij maatschappelijke problemen. Genç hield zich vooral bezig met de Nationale Jeugddebatten. Op dit moment is ze ambassadeur van de Nationale Jeugdraad.

Zowel op Facebook als op Twitter is de actrice actief onder de naam FatmaGenc88.

Lees verder

© 2011 - 2018 Dezy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
SpangaS: de serieDe NCRV serie SpangaS is een enorm succes. De serie over middelbare scholieren op het Spangaliscollege sleept de ene na…
Populairste Turkse meisjesnamen in NederlandPopulairste Turkse meisjesnamen in NederlandWil je weten wat de meest voorkomende Turkse meisjesnamen zijn in Nederland? Wil jij weten wat deze namen betekenen? Lee…
Mercedes, auto uit DuitslandMercedes, auto uit DuitslandAl hebben de heren Daimler en Benz elkaar nooit ontmoet, toch hebben ze samen één van de bestlopende automerken op de ma…
Film Verliefd op Ibiza met Jim Bakkum, Simone Kleinsma e.aFilm Verliefd op Ibiza met Jim Bakkum, Simone Kleinsma e.aDe film Verliefd op Ibiza gaat over vier verhaallijnen die zich afspelen op het bekende partyeiland. Iedereen heeft zijn…
De lengte van Bekende NederlandersDe lengte van Bekende NederlandersBN'ers, oftewel Bekende Nederlanders, zien we elke dag op tv. Vaak vragen we ons af hoe deze beroemdheden er in het echt…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
 • Turkije.blog.nl

Reageer op het artikel "Biografie: Fatma Genç"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dezy
Laatste update: 17-09-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Special: Bekende Turkse Nederlanders
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!