De visie van Gene Roddenberry

De visie van Gene Roddenberry Gene Roddenberry is met name bekend geworden door zijn creatie Star Trek, de science fiction serie uit de jaren zestig die verschillende vervolgseries en speelfilms kent. De man is algemeen gerespecteerd en geprezen in Hollywood. Behalve scenarioschrijver was hij ook televisieproducent. Toch is zijn visie op de toekomst en hoe hij deze probeerde werkelijkheid te maken in eerdergenoemde serie, zeker zo bekend. Het zou mooi zijn als het daadwerkelijk iets zou kunnen betekenen in de toekomst.

Roddenberry de mens

Roddenberry werd officieel als Eugene Wesley Roddenberry op 19 augustus 1921 geboren in Texas. Zijn vader was politieagent en is hij zelf ook nog enkele jaren geweest. Met een meer dan gemiddelde intelligentie vervulde hij tijdens zijn studietijd verschillende “neven-“rollen. In 1941 studeerde hij af en werd daarmee de eerste in zijn familie met een titel. In het leger werd hij piloot, vocht in de tweede wereldoorlog mee en werd zelfs gedecoreerd. Daarna werd hij commercieel piloot bij PanAm (deze maatschappij is inmiddels failliet).

Terwijl hij in 1949 al een poging in Hollywood deed met zijn verhalen, werd hij toch politieagent (LAPD) om zijn gezin van voldoende inkomsten te voorzien. Hij trouwde in 1942 met Eileen Rexroat en samen kregen ze twee dochters. Met Majel Barrett trouwde hij in 1969 en met deze vouw kreeg hij nog een zoon. Hij stierf op zeventig jarige leeftijd aan een hart stilstand en zijn as is – hoe toepasselijk – de ruimte in geschoten.

Hollywood

In 1964 kon hij zijn verhaal verkopen, nadat CBS het aanbod had afgewezen. Behalve de oorspronkelijke serie die drie seizoenen liep, zijn er verschillende series als vervolg op deze oorspronkelijke serie gekomen. Daarnaast een aantal speelfilms in de bioscoop. Het lijkt en soort levenswerk, want veruit het meeste werk van zijn hand heeft met Start Trek en aanverwanten te maken.

Zijn visie

Wat in een vervolg van Ster Trek, namelijk The Next Generation met Patrick Steward en Jonathan Frakes in de hoofdrollen, zeer duidelijk naar voren is gekomen, is de visie van Roddenberry. Deze is subtiel verweven in de karakters en hun verhaallijnen. Niet zozeer de “avonturen” die de karakters beleven in de serie of de speelfilms, als wel de manier waarop er geleefd wordt en in wat voor “soort” tijd men leeft.

Geen geld maar persoonlijke ontwikkeling!

Er is geen geld meer en rijkdom vergaren is er dus niet meer bij. Hij heeft daarmee iedereen op gelijke voet gezet en dat maakt de wereld een stuk evenwichtiger. Mensen hebben nog steeds ambities en er is gewoon hiërarchie, maar de groei zit het niet in het vergaren van veel geld, maar in persoonlijke ontwikkeling en een toegevoegde waarde voor de maatschappij zijn. Dat laatste heeft niets communistisch, want alles is nodig om een maatschappij te laten draaien. Mensen maken nog steeds vrije keuzes, maar niet om (financieel) rijker te worden dan de ander. Het zet slechts het persoonlijke ontwikkelingsprogramma in gang en is feitelijk ook een vorm van rijker worden, maar dan anders.

Andere manier van denken en leven

Het zet de huidige “graaicultuur” wel in een erg nadrukkelijk daglicht. Immers, de verschillen zoals deze er nu op de aarde zijn, zijn vaak schrijnend. In de serie heeft er een derde wereldoorlog, waar bijna alle grote steden aan ten onder zijn gegaan, plaats moeten vinden om iets dergelijks te bewerkstelligen. Alsof er een nieuw "ras" opgestaan is, want voor de mens zoals deze nu op de aarde leeft, is dat duidelijk een stap te ver. Een alles vernietigende oorlog, waar vele miljoenen mensen sterven, kan een ommezwaai bewerkstelligen en dat heeft men als basis gebruikt. De aarde die bijna geheel verwoest is, heeft blijkbaar de ogen doen openen.

Tot slot

Hoe reëel Roddenberry zijn gedachtegang was of dat het alleen wishfull thinking betreft, zal de toekomst uitwijzen. Maar de gedachten dat dit ook zou kunnen alleen al, is erg mooi.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De aantrekkingskracht van science fiction of sci-fimijn kijk opDe aantrekkingskracht van science fiction of sci-fiWat maakt sciencefictionfilms toch zo populair? Er zijn fan-dagen waar mensen volledig uitgedost in de kleding van een b…
Star Trek The Next Generation met Picard, Data en Riker!Star Trek The Next Generation met Picard, Data en Riker!Als hoogtepunt van futuristisch drama is "Star Trek: The Next Generation" nog steeds ongekend geliefd bij vele televisie…
Star Trek: The Original Series met Kirk, Spock en McCoy!Star Trek: The Original Series met Kirk, Spock en McCoy!Kirk, Spock, Enterprise, Klingons... Elke science fiction fan heeft ongetwijfeld wel eens van deze illustere namen gehoo…
Tribble: Fictieve diersoort in de bekende TV-serie Star TrekTribbles zijn zachte, harige ballen en bestaan in verschillende kleuren. Hun grootte varieert globaal tussen de 3 en 35…

Ierland – Willie Clancy Summer School & FestivalIerland – Willie Clancy Summer School & FestivalIn de Ierse stad Miltown Malbay is sinds 1973 een muziek festival met workshops in traditionele Ierse muziek. Het is het…
Oud-Hollandse liederen: Een lied van NederlandOud-Hollandse liederen: Een lied van NederlandIn de liedbundels, die vanaf het begin van twintigste eeuw het licht zagen, waren thema’s als godsdienst, de seizoenen,…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.