Rae Sremmurd: Black Beatles en de Mannequin Challenge-hype

Rae Sremmurd: Black Beatles en de Mannequin Challenge-hype Van het Amerikaanse hiphop-duo Rae Sremmurd wordt in september 2016 het nummer ‘Black Beatles’ uitgebracht. Het nummer valt aanvankelijk nauwelijks op. Dat verandert nadat de muziek van ‘Black Beatles’ veelvuldig is te horen in de korte filmpjes die massaal op sociale media worden gedeeld in het kader van de Mannequin Challenge. In de hype die in november 2016 ontstaat ‘bevriest’ een groep mensen in een bepaalde positie terwijl een onzichtbare persoon met een camera langsloopt en de situatie vastlegt. Veel bekende mensen hebben zich laten verleiden mee te doen aan de challenge.

Rae Sremmurd

Rae Sremmurd is de naam van een Amerikaans hiphop-duo dat bestaat uit de broers Aaquil (29 december 1993) en Khalif Brown (7 juni 1995). De broers zijn geboren in Tupelo in de staat Mississippi en gebruiken tevens de namen Slim Jxmmi en Swae Lee. Het label waarop hun muziek wordt uitgebracht heet Ear Drummers, de naam van het duo is ontstaan door beide woorden achterstevoren te schrijven.

Het eerste album van Rae Sremmurd heet ScremmLife en verschijnt in januari 2015. In Amerika worden er 200.000 exemplaren van verkocht en levert het drie hits op: No flex zone (nr. 36 in de Hot 100), No type (nr. 16) en Throw sum mo (nr. 30). Het tweede album, getiteld ScremmLife 2, verschijnt in augustus 2016.

In Nederland hebben de broers Brown in november 2016 nog geen enkele hit gehad maar dat verandert met het van hun tweede album afkomstige Black Beatles. Dit nummer dankt het onverwachte succes met name aan de Mannequin Challenge, de rage in november 2016 op sociale media waarbij alles stilstaat en de muziek van het lied op de achtergrond is te horen.

Black Beatles

Black Beatles is geschreven door Aaquil en Khalif met behulp van Radric Davis en Michael Williams. Laatstgenoemde is tevens de producer en staat ook bekend onder de naam Mike WiLL Made-It. Rapper Gucci Mane is in een gastrol eveneens in het nummer te horen.

In Amerika wordt Black Beatles op 13 september 2016 uitgebracht en de begeleidende video is vanaf 22 september op YouTube te zien. In de tekst van het nummer wordt gezongen over ‘Rockin John Lennon’ en ‘Black Beatle, bitch, me and Paul McCartney related’ en in de video wordt enkele malen naar de ‘echte’ Beatles verwezen (het zebrapad in Londen, de bedscène van John en Yoko in het Amsterdamse Hilton Hotel). Van een Mannequin Challenge is in de video niets te zien omdat het verschijnsel in september simpelweg nog niet bestaat. Waarom speciaal Black Beatles, dat in de eerste weken na release nauwelijks opvalt, in de challenge-video’s wordt gebruikt is een groot mysterie. Ondanks dat het nummer in veel video’s is te horen is Rae Sremmurd dus niet de uitvinder van de challenge. De broers nemen pas kennis van het fenomeen als ze een video van studenten van The Colony High School zien.

De Mannequin Challenge-hype

Het concept van Mannequin Challenge is eenvoudig. Laat een camera heen en weer bewegen langs een groep mensen die stuk voor stuk stilstaan als mannequins. Verstijfd als paspoppen staan of zitten de mensen in een bepaalde, soms gekke of grappige, houding terwijl een camera door het ‘bevroren’ beeld glijdt. Het resultaat is helemaal af als op de achtergrond het intro van Black Beatles van Rae Sremmurd is te horen.

In november 2016 is de Mannequin Challenge de ‘hottest viral trend’. Bijna iedereen schijnt mee te doen aan de rage, van bekende muzikanten (Adele, Destiny’s Child), voetbalteams (Borussia Dortmund), sportmensen (Ronaldo) tot aan politici. Aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is een filmpje op de officiële Twitterpagina van Hillary Clinton te zien waarin zij, haar man Bill, zanger Jon Bon Jovi en het Democratisch campagneteam aan boord van een vliegtuig meedoen aan de challenge. De video eindigt na 45 seconden met de woorden ‘Don’t stand still. Vote today’. In Nederland doet onder andere Studio Voetbal op 14 november mee aan de trend.

Begonnen onder studenten

Het allereerste filmpje wordt toegeschreven aan studenten van The Edward H. White High School in Jacksonville, Florida die op 26 oktober 2016 een video op Twitter plaatsen. In die video is nog niet de muziek van Rae Sremmurd te horen. Andere studenten in Amerika volgen snel dit voorbeeld en mensen maken vervolgens in groepsverband korte filmpjes die met anderen worden gedeeld via de sociale media. De Mannequin Challenge verspreidt zich in korte tijd als een inktvlek over het internet; een hype is ontstaan.

Ice Bucket Challenge

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Ice Bucket Challenge uit 2014 is de Mannequin Challenge niet bedoeld om geld in te zamelen voor een of andere liefdadigheid. De challenge is in feite precies het tegenovergestelde van de Harlem Shake. Bij deze internetrage in 2012 ging het er juist om dat meerdere personen in filmpjes meedoen aan een dans of bepaalde, ongecontroleerde bewegingen maakten.

Ook Paul McCartney doet mee

Paul McCartney, een echte Beatle, reageert op 10 november 2016 op Twitter met de woorden "Love those Black Beatles". In het bijbehorende filmpje zie je McCartney roerloos achter een piano staan, de linkerhand op de toetsen en de rechterhand naar boven gericht. "So crazy the legend himself," schrijven Aaquol en Khalif Brown vervolgens op Twitter.

The Beatles zijn in Amerika de enige muzikanten die, nadat ze tussen 1964 en 1970 twintig maal bovenaan de hitparade hebben gestaan, met naam in de titel van een Amerikaanse nummer 1 hit worden genoemd. Ook noemenswaardig in dit geval is Mick Jagger - frontman van The Rolling Stones en goed voor acht nummer 1 hits in Amerika tussen 1965 en 1978 - die wordt genoemd in Maroon 5’s Move like Jagger (nummer 1 in 2010).

Super Bowl

Tijdens een concert op 3 november 2016 in Denver doen de broers mee aan de inmiddels ontstane hype door op het podium met een eigen invulling van de challenge te komen. Na alle media-aandacht dat hun lied naar aanleiding van het gebruik in de vele Mannequin Challenge-filmpjes heeft opgeleverd hebben Swae Lee en Slim Jxmmi eigenlijk nog één wens: het zingen van Black Beatles en het uitvoeren van een Mannequin Challenge tijdens de jaarlijkse Super Bowl.
© 2016 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
30 day fitness challengesDe 30 day fitness challenges zijn razend populair. Of je nu je buik, billen, armen, rug of je complete lichaam strakker…
Magical Mystery Tour – Is Paul McCartney dood?Magical Mystery Tour – Is Paul McCartney dood?In 1967 kwam de The Beatles-film Magical Mystery Tour uit en werd het voor het eerst uitgezonden op de BBC. De geruchten…
Astrid Kirchherr inspireert Baby’s In Black’Astrid Kirchherr inspireert Baby’s In Black’Dat een Duitse fotografe en de Franse existentialisten verantwoordelijk waren voor een niet zo bekend Beatlenummer met d…
De Beatles werkten acht dagen per weekDe Beatles werkten acht dagen per weekHeel hard werken: dat is wat de Beatles deden. Althans volgens Ringo Starr. Hij verzon de songtitel ‘Eight Days A Week’,…

Grammofoonplaten onderhouden voor de beste geluidsweergaveGrammofoonplaten onderhouden voor de beste geluidsweergaveVet en stof belemmeren vaak een goede geluidsweergave van een grammofoonplaat. Een echte muziekliefhebber weet dan ook d…
De dirigent, wat doet deze eigenlijk voor het koor?De dirigent, wat doet deze eigenlijk voor het koor?Voor veel mensen die naar musicerende orkesten of koren kijken is de figuur van de dirigent een ietwat raadselachtige. E…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: The Come Up Show, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • http://www.raesremmurd.com/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Mannequin_Challenge
  • http://www.billboard.com/articles/columns/chart-beat/7573655/hot-100-rae-sremmurd-black-beatles-number-one
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page
  • http://www.forbes.com/sites/ogdenpayne/2016/11/11/what-you-didnt-know-about-rae-sremmurds-black-beatles-and-the-mannequinchallenge/#450a8a8f72a9
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 21-01-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.