Oscar Wilde: Het portret van Dorian Gray

Oscar Wilde: Het portret van Dorian Gray De roman is meerdere malen verfilmd en het karakter is ook als onderdeel gebruikt in uiteenlopende films. Het uitgangspunt blijft boeien, want hoe kan een persoon niet verouderen en zijn portret wel? Voer voor filmmakers en zo kon 'Het portret van Dorian Gray' meerdere maken verfilmd worden. Overigens met wisselend succes. Schrijver Oscar Wilde was natuurlijk een virtuoos, als het gaat om zaken die niet en toch ook weer wel kunnen. Zijn verhaal over Dorian Gray was daar een voorbeeld van.

De roman

Het portret van Dorian Gray is geschreven door Oscar Wilde en in 1890 uitgegeven. Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde, zoals deze Ier volledig heette, leefde van 1854 tot 1900 en was een toneelschrijver en dichter. Hij heeft talloze toneelstukken en poëzie op zijn naam staan maar Het portret van Dorian Gray is de enige roman van Wilde. In Nederland werd het boek in 1893 vertaald door de vrouw van Louis Couperus, Elisabeth Baud. Het verhaal is zeker twintig maal verfilmd voor film en televisie en dit met groot wisselend succes.

Het verhaal

In het verhaal zijn spoilers opgenomen. Voor diegene die het verhaal nog niet kent en verrast willen worden, is het lezen van het verhaal mogelijk niet zinvol.

Het verhaal van Dorian Gray gaat over een knappe jongeman in Engeland. Basil Hallward, een goede vriend van Dorian, portretteert hem op perfecte wijze. Het schilderij is extreem gelijkend en hij wil het doek niet tentoonstellen, want het zou teveel van hemzelf weggeven en daarom geeft het vervolgens aan Dorian. Dorian Gray neemt het schilderij in ontvangst en wenst op dat moment dat hij de schoonheid van het gelijkende portret kan behouden en dat het schilderij zal verouderen in plaats van hijzelf. Zonder zich er bewust van te zijn, verkoopt hij zijn ziel.

Een ouder wordend portret

Dan wordt Dorian verliefd op actrice Sibyl Vane en gaat naar haar voorstellingen. Door haar beklemmende liefde voor hem speelt ze een keer slecht en hij wijst haar vervolgens af. Nog voordat hij zijn excuses aan kan bieden, pleegt Sibyl zelfmoord. Dan valt hem voor het eerst iets op aan het portret. Het schilderij heeft een bepaalde grimmige trek om de mond gekregen.

Hij realiseert zijn eerdere wens en schrikt ervan. Vervolgens bergt hij het portret op in een ongebruikte kamer. Zijn wens is werkelijkheid geworden en gedurende de volgende twintig jaar wordt zijn portret ouder en begint kwaadaardig over te komen, terwijl de mens Dorian exact hetzelfde blijft. Uiteindelijk is het schilderij onherkenbaar. Tenslotte vermoord Dorian zijn vriend Basil, want hij houdt hem verantwoordelijk voor dit proces.

Nieuw leven

Na nogal wat omzwervingen beseft hij zich dat hij zo niet langer verder kan en een nieuw leven moet beginnen. Hij gaat het schilderij vervolgens met een mes te lijf. Na een hoop kabaal gaat de huishoudster kijken wat er gebeurt is. Ze ziet het oorspronkelijke schilderij (met de jonge Dorian) en het levenloze lichaam van Dorian ernaast, hij is neergestoken en blijkt de oude en vooral lelijk geworden Dorian (zoals eerder het schilderij eruitzag).

Bron: Trailer screenshot, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Trailer screenshot, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De verfilmingen

Hoewel het een nogal onwerkelijk verhaal is, heeft het hele verhaal iets mystieks en komt Wilde als de estheticus even om de hoek. Sommige verfilmingen van zijn boek zijn meer geslaagd dan anderen. De verfilming uit 1945 met Georde Sanders, Hurd Hatfield, Donna Reed en Angela Lansbury is meer dan goed te noemen. De film kreeg vijf Oscarnominaties en er werden er drie daadwerkelijk omgezet in Oscars. Deze verfilming is zeker de moeite van het bekijken waard.

Dorian Gray doet ook mee in de film The League of Extraordinary Gentlemen uit 2003. Daar komen allerlei opmerkelijke figuren uit Hollywood voorbij en Dorian is er een van. Hier heeft hij overigens nog iets extra's, want verwondingen helen en dat maakt hem helemaal onsterfelijk. Zijn portret mag hij daar niet zelf bekijken en dat kan nu net zijn dood betekenen.

In 1983 werd er voor het eerst een televisieversie van gemaakt, namelijk The Sins of Dorian Gray. Tony Maylam regisseerde deze versie en de hoofdrol werd dit keer door een vrouw gespeeld, namelijk Belinda Bauer. Anthony Perkins en Michael Ironside speelde de mannelijke hoofdrollen.

Tot slot

Dorian Gray is een aansprekend verhaal en op verschillende manieren neergezet op het witte doek. Het verhaal neigt snel kitsch te worden als je het niet heel zuiver op het witte doek zet. Er zijn meerdere versies gemaakt. Toch blijken er maar enkele witte doek-versies het te halen bij het oorspronkelijke verhaal van Wilde.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oscar Wilde (1854-1900)Oscar Wilde werd vooral beroemd door twee toneelstukken en een roman. Daarnaast is hij vooral ook bekend omdat hij openl…
Filmrecensie Death on the NilerecensieFilmrecensie Death on the NileDeath on the Nile is een speelfilm naar het beroemde boek van Agatha Christie en is inmiddels meerdere keren verfilmd. D…
Speelfilm Rebecca van HitchcockrecensieSpeelfilm Rebecca van HitchcockDe filmklassieker Rebecca van Alfred Hitchcock dateert uit 1940 en bracht Hitchcock definitief naar Hollywood. Het is ee…
Paper Towns - De filmPaper Towns - De filmPaper Towns, de verfilming van het succesvolle boek van John Green, verschijnt op 24 juli 2015 voor het eerst in de bios…

Hits jaren 90: 1994In 1994 werden er hits gescoord door Nederlandse artiesten zoals Marco Borsato, De Dijk, Paul de Leeuw en 2 Unlimited. M…
Griezelfilms - KinderenStoute, kwaadaardige kinderen zijn een dankbaar thema voor films, vooral horrorfilms en thrillers. Vaak zijn ze met meer…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Janeb13, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Picture_of_Dorian_Gray_(1945)
  • Afbeelding bron 1: Trailer screenshot, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 06-08-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.