Amy Schumer: grove en guitige comédienne en actrice

Amy Schumer: grove en guitige comédienne en actrice Amy Schumer breekt in 2012 door in de Verenigde Staten met haar comedyshow 'Mostly Sex Stuff'. In 2015 komt de film ‘Trainwreck’ uit en zo maakt ook Nederland kennis met de Amerikaanse comédienne. Deze romantische komedie is niet alleen geschreven door Schumer, zij speelt ook de hoofdrol in de film. In 2017 komt haar film 'Snatched' uit en in 2018 verschijnt 'I Feel Pretty'. In de Verenigde Staten is Amy Schumer onderdeel van een nieuwe opkomende generatie vrouwelijke comédiennes en uitermate populair. Ze staat bekend om haar grove uitingen en haar onbegrensde zelfspot. Maar wat is het verhaal achter deze rijzende ster en haar guitige blik?

Inhoud


Jonge jaren

Amy Beth Schumer komt op 1 juni 1981 ter wereld in New York. Ze groeit op in een vermogend gezin, haar vader is eigenaar van een succesvol bedrijf in babymeubilair. Als Amy negen jaar is gaat het bedrijf van haar ouders echter failliet. Daarnaast wordt bij haar vader op dat moment ook de spierziekte multiple sclerose vastgesteld. Een paar jaar later besluiten haar ouders een punt achter hun huwelijk te zetten. Amy Schumer verklaart later dat deze gebeurtenissen haar kijk op het leven hebben veranderd, maar ook haar humor op een positieve manier hebben beïnvloed.

Na de scheiding verhuist ze met haar moeder naar Long Island, New York. Volgens Amy is haar moeders’ gebrek aan grenzen stellen de oorzaak van haar grove humor. In de tijd op Long Island ontwikkelt zij een sterke band met haar zus Kim, die nu functioneert als haar roadmanager en tevens uitvoerend producent van de film Trainwreck was. In 1999 behaalt Schumer haar diploma op de middelbare school en in 2003 studeert zij af van de ‘Towson University’ met als hoofdvak theater.

Carrière

In 2004 begint haar carrière in de stand-up comedy als ze optreedt in de 'Gotham Comedy Club' in New York. In 2007 is Schumer voor het eerst op de nationale televisie te zien, als zij deelneemt aan Last Comic Standing, een talentenjacht voor stand-up comedians. Hier eindigt zij op een vierde plek. In 2008 is Schumer te zien in de realityshow Reality Bites Back, waarin andere realityshows geparodieerd worden door comedians. In de jaren die hierop volgen verschijnt Amy nog diverse malen op televisie, als comédienne maar ook als actrice.

Doorbraak

In 2011 komt haar eerste cabaretshow genaamd Cutting uit. Hiermee wordt ze opgepikt door 'Comedy Central', een televisiekanaal wat voornamelijk komedie uitzendt. Een jaar later wordt op deze zender dan ook voor het eerst een show van haar uitgezonden, getiteld Mostly Sex Stuff. Deze titel staat symbool voor de onderwerpen die Schumer behandelt in haar shows: onderwerpen waar (al helemaal in de Verenigde Staten) een taboe op ligt en waar anderen niet over praten.

Na het succes van Mostly Sex Stuff besluit Comedy Central haar een eigen programma toe te wijzen. De eerste aflevering van Inside Amy Schumer wordt op 30 april 2013 uitgezonden. Het programma bestaat uit verschillende sketches waarin Amy uitvergrote versies van zichzelf speelt. De sketches worden afgewisseld met stand-up comedy van Schumer. Inside Amy Schumer blijkt een groot succes te zijn en in 2014 werd het tweede seizoen van de serie uitgezonden. In april 2015 startte het derde seizoen en op dat moment werd ook bekend dat Comedy Central een vierde seizoen van het programma heeft besteld. In 2015 wint Inside Amy Schumer zelfs een Emmy-award in de categorie ‘Outstanding Variety Sketch Series’. Als kers op de taart komt in 2015 de film Trainwreck uit, een film die zij zelf geschreven heeft en waarin zij de hoofdrol speelt. Trainwreck loopt uit op een succes en de film komt ook in Nederland uit, waardoor ook het Nederlandse publiek kennismaakt met Amy Schumer.

Verschijning in de media

Het succes van Schumer heeft meerdere deuren voor haar geopend. Zo werd haar aangeboden de satirische talkshow The Daily Show te presenteren na het vertrek van presentator Jon Stewart, maar ze weigerde. In april 2015 presenteerde zij op hilarische wijze de MTV Movie Awards. Daarnaast verschijnt zij in september 2015 plots bij een concert van Madonna. Schumer werd hoogstpersoonlijk door Madonna zelf gevraagd het voorprogramma van haar Rebel Heart Tour voor drie concerten in New York te verzorgen. In oktober 2015 trad Schumer op in het befaamde 'Apollo Theatre' in New York, de show werd uitgezonden op televisiezender 'HBO'. Ook krijgt ze de eer het succesvolle Amerikaanse comedy programma Saturday Night Live te presenteren.

Invloed en toekomst

Amy Schumer wordt geroemd om de onderwerpen die zij met feministische inslag aansnijdt en de grove grappen die zij hierbij maakt. Ook staat ze erom bekend de spot te drijven met de hedendaagse realiteit, de rol die sociale media in ons leven spelen en de illusie van perfectie die hierbij komt kijken. In 2015 verschijnt ze dan ook in de lijst van de 100 meest invloedrijke personen ter wereld, van het Amerikaanse tijdschrift Time. Daarnaast gebruikt Schumer haar bekendheid om aandacht te vragen voor de wetgeving met betrekking tot wapenvergunningen. Als in juli 2015 een schietpartij plaatsvindt in een bioscoop waar op dat moment haar film Trainwreck draait, raakt ze persoonlijk betrokken bij dit onderwerp. Bij de schietpartij vielen twee doden en negen gewonden en sindsdien zet zij zich in voor verscherping van de wapenwetgeving in de Verenigde Staten.

Het succes van Schumer lijkt geen grenzen te kennen, al beseft zij zelf ook dat iedereen haar morgen weer vergeten kan zijn. Er liggen echter nog veel ideeën op de plank, zo liet ze doorschemeren dat ze samen met de succesvolle actrice Jennifer Lawrence bezig is aan het schrijven van een nieuwe film. In november 2015 verschijnt Schumer naakt in de Pirelli-kalender voor 2016. Normaal gesproken worden alleen topmodellen voor de kalender gefotografeerd, maar in 2016 staan inspirerende vrouwen centraal.

In juni 2016 wordt bekend dat Amy Schumer naar Nederland komt om een show te geven, Comedy Central presents: Amy Schumer Live. Op 28 augustus 2016 staat zij in de Heineken Music Hall te Amsterdam. De kaartverkoop voor deze show start op 3 juni 2016. Ook brengt zij in augustus 2016 haar eerste boek uit: Het meisje met de onderrugtattoo. In het boek blikt zij terug op de weg naar haar roem. In mei 2017 verschijnt haar tweede film Snatched in de bioscopen. Haar derde film 'I Feel Pretty' verschijnt in april 2018. In februari van datzelfde jaar blijkt dat zij onverwacht en zonder medeweten van de media in het huwelijksbootje is gestapt met topkok Chris Fischer. De twee waren sinds november 2017 een stel. Eind 2018 maakte Schumer op Instagram bekend dat zij in verwachting is van haar eerste kindje. Op 5 mei 2019 wordt na een moeizame zwangerschap hun zoontje Gene Attell Fisher geboren. Later past het koppel de naam aan naar Gene David, omdat Gene Attel klonk als 'genital'. Begin januari 2020 maakt Schumer via Instagram bekend dat zij in een IVF-traject is gestapt om Gene een broertje of zusje te geven.
© 2015 - 2023 Juul92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
New Kids: Grove humor van asociale gasten op Comedy CentralNew Kids: Grove humor van asociale gasten op Comedy CentralIedereen heeft zich de laatste tijd op Comedy Central waarschijnlijk afgevraagd of we te maken hebben met een house revi…
De Oscarwinnaars 1983De Oscarwinnaars 1983De Academy Awards van het jaar 1983. De beste films van dit jaar waren Terms of endearment, The rigth stuff, Silkwood en…
Friends, algemene informatieHet is een van de bekendste televisieseries aller tijden. Het werd gekeken door miljoenen mensen over de hele wereld, ‘F…
Amerikaanse TV zenders, Amerikaanse televisienetwerkenAmerikaanse TV zenders, Amerikaanse televisienetwerkenDit artikel behandelt de meest bekende Amerikaanse televisiezenders. Amerikaanse televisienetwerken, zoals CNN, NBC, Fox…

Studio 100, het bedrijf en zijn geschiedenisStudio 100, het bedrijf en zijn geschiedenisK3 behoort tot het Vlaamse bedrijf ‘Studio 100’. Maar wie en wat bevindt zich achter deze mediagigant? Hoe werd Studio 1…
50 jaar NPO 3FM in 2015 (voorheen Radio 3FM en Hilversum 3)50 jaar NPO 3FM in 2015 (voorheen Radio 3FM en Hilversum 3)De publieke zender NPO 3FM staat de hele maand oktober 2015 in het teken van de 50ste verjaardag. De zender begint in 19…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mario Santor, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Amy_Schumer, bezocht op 04-11-2015
  • http://uk.businessinsider.com/amy-schumer-career-biography-2015-7?r=US&IR=T, bezocht op 04-11-2015
  • http://www.biography.com/people/amy-schumer-090915, bezocht op 04-11-2015
Juul92 (63 artikelen)
Laatste update: 15-04-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.