Filmrecensie: Hard candy een hele goede low budget film

De film Hard Candy is opgenomen met een budget onder de 1 miljoen dollar. Hiermee is de film een low budget film, maar dit is zeer goed gelukt. De film heeft verschillende awards gewonnen en het geld was na de verkoop aan de filmdistributeur Lionsgate al terug verdiend. Het is een hele spannende film met onverwachtse wendingen. In dit artikel leest u meer over Hard Candy.

Algemene gegevens

De film Hard Candy werd uitgebracht in januari 2005. In Nederland was de film voor het eerst in juli 2006 te zien. De film valt onder de genres drama, thriller en misdaad. De regisseur is David Slade die ook de films 30 days of night en The Twilight Saga: Eclipse heeft geregisseerd. De film duurt 104 minuten en hoewel het verhaal vrij schokkend is geeft de kijkwijzer aan dat de film geschikt is voor kinderen vanaf 12 jaar.

Acteurs

De twee hoofdrolspelers zijn ook bijna de enige personen die te zien zijn in de film. De mannelijke hoofdrol Jeff Kohlver wordt gespeeld door Patrick Wilson.
Voor de vrouwelijke rol werden er eerst audities gehouden. Na vele audities gezien te hebben was de rol nog niet vergeven. Ellen Page deed auditie door een filmpje van haarzelf te maken en deze via het internet door te sturen. Dankzij haar vorige rol was ze kaal in het filmpje. In eerste instantie dacht de filmcrew dat het een 12 jarige jongen was, maar het bleek Ellen Page te zijn. Ze zochten een meisje die jong leek, intelligent was, kracht uitstraalde, maar ook kwetsbaarheid. Ellen Page was de geschikte kandidate om de rol van Hayley Spark te vertalen. Beide hoofdrolspelers hebben hun plaats in de film wereld goed weten te veroveren door in verschillende bekende films de hoofdrol te spelen. Verder zijn er nog slechts drie bijrollen in de film:
 • Judy Tokuda gespeeld door Sarah Oh
 • Janelle Rogers gespeeld door Odessa Rae
 • Nighthawks Clerk door G.J. Echternkamp

Het verhaal

Hayley Sparks chat via internet met een man van 32 genaamd Jeff Kohlver. Na een tijd besluiten ze af te spreken in een cafetaria. De 14-jarige Hayley gaat vanaf daar met Jeff mee naar huis. Jeff is van beroep een fotograaf, maar volgens Hayley niet zomaar één. Hayley vermoed dat Jeff een pedofiel is en misschien ook wel een meisje spoorloos heeft laten verdwijnen. Hayley deed zich voor als een onschuldig meisje, maar na een alcoholisch drankje waardoor Jeff even buiten bewustzijn raakt gaat Hayley proberen de waarheid te achterhalen. Het wordt een spannend kat- en muisspel met onverwachtse en bloedstollende momenten. Waarbij je begint te twijfelen met wie je nou het meeste medelijden moet hebben.

De eerste vertoning

De film was voor het eerst te zien op het Sundance Festival in Amerika. In eerste instantie wou het geluid niet werken. De makers van de film wouden niet dat de film werd vertoond zonder geluid. Het publiek had even geduld nodig, maar uiteindelijk kon de film beginnen. Na de vertoning wouden vele filmdistributeurs de film kopen. De filmcrew had echt één eis en dat is dat er niks meer aan de film verandert mocht worden. De film werd vlak na het Sundance Festival verkocht aan Lionsgate voor ongeveer 4 miljoen dollar. In het eerste weekeinde dat de film daadwerkelijk in de bioscopen te zien was bracht de vertoning al rond de 30.000 dollar per bioscoop op.

Wist je dat?

 • De film in 18 dagen is gefilmd.
 • De scene in de cafetaria als laatst gefilmd en dat de set gebouwd is omdat het duurder zou zijn om een cafetaria te huren.
 • In de hele film maar 9 minuten muziek te horen is.
 • De rode trui van de cover van Ellen Page zelf is en eigenlijk oranje is.
 • De producent de inspiratie van het verhaal haalde uit een nieuwsbericht uit Japan over jonge meisjes die oude mannen eerste verleiden via internet, dan afspraken en ze beroofde.
 • Ellen Page 14 jaar speelt, maar 17 jaar was toen de film werd opgenomen.
© 2013 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biografie: Ellen PageEllen Page is een stoere actrice die op jonge leeftijd begon met acteren. In 2002 na het acteren in de film Marion Bridg…
Filmrecensie: Hard CandyrecensieFilmrecensie: Hard CandyHard Candy is de eerste volledige film van de hand van David Slade. De film verhaalt over een tienermeisje wat contact l…
Filmrecensie: JunorecensieFilmrecensie: JunoDeze film werd geregisseerd door Jason Reitman in 2007. Ellen Page en Michael Cera nemen hier de hoofdrollen voor zich.…
recensieThe Disappearance of Alice CreedThe Disappearance of Alice Creed is een low budget film uit 2009. Een Britse film die vanaf januari 2011 bij ons in de b…

recensieFilmrecensie: Runaway BrideIke Turner is een cynische columnist voor een New Yorkse krant waarvan zijn ex-vrouw de eigenaresse is. Op een dag heeft…
Filmrecensie: Juno een film die zorgt voor een lach en traanJuno was een zeer succesvolle film die uit werd gebracht in 2007. De critici waren in het buitenland heel lovend, maar o…
Bronnen en referenties
 • www.imdb.com
 • www.wikipedia.nl
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 18-03-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.