recensie

Franse film: Arsène Lupin

Franse film: Arsène Lupin Arsène Lupin, een Franse film in het actie / thriller genre. Een film met een donker kantje en vaak verrassende wendingen. Het einde is open en eveneens mysterieus. Met in de hoofdrollen acteur Romain Duris en actrices Kristin Scott Thomas en Eva Green. Het verhaal speelt zich af begin negentiende eeuw en werd gefilmd in het prachtige Normandië en in Parijs.

Arsène Lupin: de film

De familie Lupin woont in bij de rijke familie Dreux-Soubise, die neerkijkt op de arme tak van de familie. De jonge Arsène is erg gehecht aan zijn nichtje Clarisse. Hij zorgt voor wat pit in haar saaie leven, zij geeft hem een beetje affectie. Arsène wordt al jong opgeleid door zijn vader om te stelen. Ook krijgt hij les van hem in verschillende gevechtssporten. De familie Dreux-Soubise is in het bezit van een prachtige halsketting, die deel uitmaakt van de Franse kroonjuwelen van Marie-Antoinette. De jonge Arsène moet van zijn vader dat juweel stelen. Daarna verdwijnt zijn vader er mee in de nacht, samen met een kompaan. Korte tijd later wordt zijn vader vermoord teruggevonden. Een zware steen heeft zijn gezicht onherkenbaar verminkt. De moeder van Arsène wordt van de diefstal beschuldigd en beiden moeten het domein verlaten.

Arsène is een jonge man geworden die zijn dagen doorbrengt in exquis gezelschap en die leeft van het vaak onopgemerkt beroven van zijn rijke prooien. Hij gaat er prat op dat hij nooit iemand vermoord en door zijn charme en galant gedrag kan niemand boos op hem worden. Terwijl Arsène zich kostelijk vermaakt, komen in de abdij van Jumièges in het Franse Normandië een aantal hooggeplaatste mannen samen. Zij zijn in het bezit van een waardevol crucifix. Door deze crucifix in het vuur te houden, komt de naam van een plaats tevoorschijn: Rouen. Het is dus in Rouen dat er naar de volgende crucifix zal moeten worden gezocht. Arsène ontmoet Joséphine Balsamo, de gravin van Casgliostro. Zij worden op elkaar verliefd en samen zetten ook zij de zoektocht naar de volgende crucifixen en de partij juwelen verder. Hun zoektocht zal hen uiteindelijk naar Parijs leiden.

Wie zal er uiteindelijk zegevieren: de mannen of Arsène en Joséphine? Waarom zijn deze crucifixen en de juwelen zo belangrijk? Houdt Joséphine echt van Arsène of gebruikt ze hem maar om haar doel te bereiken? Wat is de band tussen één van de hooggeplaatste mannen, Joséphine en Arsène? En wie is jaren later de nieuwe toy boy van Joséphine?

Arsène Lupin: het personage

Arsène Lupin wordt dikwijls omschreven als "Le Gentleman cambrioleur" (de gentleman inbreker) omdat hij er prat op ging nooit iemand te vermoorden tijdens zijn rooftochten en omdat hij de vrouwen moeiteloos rond zijn vingers draaide. Ook is hij een meester in het vermommen en blinkt hij uit in gevechtssporten. Het gaat om een fictief personage, verzonnen door auteur Maurice Leblanc in het begin van de 19de eeuw. Maurice Leblanc had veel succes met zijn boeken en het personage Arsène Lupin ging een eigen leven leiden. Hij werd gebruikt in strips, theaterstukken, films, opera en feuilletons. In Japan bestaat er zelfs een mangareeks over de kleinzoon van Arsène onder de titel Lupin III. Omdat de auteurs geen toestemming hadden gevraagd aan Maurice Leblanc voor het gebruik van de naam, ontstonden er juridische problemen. De eerste reeks kwam daarom uit onder de naam Rupan III van 1967 tot 1972. De tweede reeks heette Shin Lupin III en kwam uit van 1977 tot 1981. Een derde reeks werd geschreven door Takaguchi. In andere landen kreeg de reeks titels die niets met Lupin te maken hadden. Verscheidene auteurs hebben tevens getracht de biografie van Arsène Lupin op te stellen aan de hand van de verschillende boeken van Maurice Leblanc. Ze zijn er slechts ten dele in geslaagd omdat de boeken vol intriges stonden en er steeds mysterieus werd gedaan over afkomst en leven van het hoofdpersonage. Er werd alles aan gedaan om bepaalde sporen uit te wissen, zodanig dat Arsène incognito zijn route kon vervolgen.

Cast

Arsène wordt gespeeld door Romain Duris, die eerder te zien was in Dobermann, L'auberge espagnole en Le Divorce.
Kristin Scott Thomas neemt de rol van Joséphine voor haar rekening. Voor deze film was ze te zien in Mission Impossible and Four Weddings and a Funeral. Na deze film werd ze nog beroemder door haar rol in Her name was Sarah. Ook in de film Keeping Mum speelt ze een belangrijke rol. Eva Green (Kingdom of Heaven en The Dreamers) speelt de volwassen Clarisse de Dreux-Soubise.

Technische gegevens

 • Titel: Arsène Lupin
 • Datum: najaar 2004, zowel voor Frankrijk als voor België
 • Genre: actie - thriller
 • Speelduur: 126 minuten
 • Budget: 25 miljoen euro
 • Taal: Frans
 • Regisseur: Jean-Paul Salomé
 • Geschreven door: Jean-Paul Salomé, Maurice Leblanc en Laurent Vachaud
 • Muziek: Debbie Wiseman en Matthieu Chedid (zoon van Louis Chedid, Franse zanger)
 • DVD: Frans met eventueel Nederlandse ondertiteling
 • Produktie: TF1 Films Productions
 • locaties: Normandië, de kliffen, verschillende abdijen waaronder de abdij van Moncel, Etretat, kasteel van Chantilly, Parijs, het Louvre

Ontstaan van de film

De film is ontstaan uit een aantal verhalen van de boeken van Maurice Leblanc. De twee hoofdverhalen zijn "La comtesse de Cagliostro" en "L'aiguille creuse". Er werd getracht het hele levensverhaal van Arsène Lupin samen te smelten in één film.

Eigen mening

De film is anders dan vele Franse films. Hij is mysterieus, spannend en heeft een donker kantje. Je blijft geboeid kijken omdat de scènes elkaar zo snel opvolgen en omdat er zo veel onverwachte wendingen zijn. Maar juist doordat de regisseur zo veel in zijn film heeft willen proppen, raak je soms het overzicht kwijt. Wat is nu eigenlijk de bedoeling van de film? De zoektocht naar de kroonjuwelen? De verijdeling van de aanslag op Frans-Ferdinand? Het liefdesleven van Arsène Lupin? Het weergeven van een deel van zijn levensverhaal? Ook na het einde blijf je op je honger zitten. Was het dat nu? En hoe gaat het verder? Wat is de bedoeling? Is alles nu opgelost of komt er een vervolg? Kortom, Arsène Lupin is een spannende film die je in zijn greep heeft van begin tot einde, goed gespeeld door fantastische acteurs maar met een open einde die je een beetje teleurstelt en met een leeg gevoel achterlaat.
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Normandië: Jumièges en de abdij van JumiègesNormandië: Jumièges en de abdij van JumiègesWanneer je langs de Seine rijdt tussen Le Havre en Rouen, kom je op de rechteroever van één van de lussen van het Parc N…
Filmrecensie: Keeping MumrecensieFilmrecensie: Keeping MumKeeping Mum is een leuke komedie uit 2005, met heel wat bekende gezichten onder de acteurs. Zo zien we Rowan Atkinson (M…
Recensie: "Dans la maison" van François OzonrecensieRecensie: "Dans la maison" van François OzonVoor de meeste filmliefhebbers is de Franse regisseur François Ozon geen onbekende. Met "Dans La Mainson" levert hij opn…
Filmrecensie: Suite française met Matthias SchoenaertsrecensieFilmrecensie: Suite française met Matthias SchoenaertsSuite française is een Belgisch-Frans-Engels-Canadese productie gebaseerd op het gelijknamige boek van de Joodse Irène N…

Filmrecensie: The ImpossiblerecensieFilmrecensie: The ImpossibleThe Impossible. Een film gebaseerd op waargebeurde feiten. Een vijfkoppige familie brengt haar kerstvakantie door in Tha…
recensieFilmrecensie: 12 year's a slaveSolomon Northup was een vrijgeboren afro-Amerikaan geboren in New York in 1808. Een boer en violist. Door slavenhandelar…
Bronnen en referenties
 • Film: Arsène Lupin
 • Wikipedia
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 13-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.