Alan Menken: de bekende Disneycomponist

Alan Menken: de bekende Disneycomponist Alan Menken is verantwoordelijk voor de muziek uit de meeste Disneyfilms. Daarnaast heeft hij meegewerkt aan de musicals die afgeleid zijn van sommige Disneyfilms en heeft daarnaast de muziek gecomponeerd voor verschillende stand-alone musical producties. Alan Menken heeft vele awards mogen ontvangen en er zullen maar weinig mensen zijn muziek kennen. Denk maar aan de Disneyfilms Hercules, de kleine Zeemeermin of Beauty & the Beast.

Alan Menken

Alan Menken is op 22 juli 1949 geboren in New Rochelle, New York. Hij is getrouwd met balletdanseres Janis Roswick met wie hij twee dochters, Anna Rose en Nora, heeft. Hij is geboren en opgegroeid in een tandartsenfamilie, waarbij hij in zijn jeugdjaren besloten had om ook te kiezen voor het tandartsenvak. Echter, bespeelde hij vanaf zijn jongere jaren de instrumenten piano en viool waarin hij zich verdiepte. Het tandartsenvak was uiteindelijk niet waar hij voor koos. Hij koos voor een muziekopleiding aan de New York University waar hij afstudeerde als professioneel musicus. Vanaf dat moment is zijn muzikale carrière begonnen en is hij nu bekend als één van de bekendste Hollywood componisten.

De muzikant

Na zijn studie aan de New York University ging Alan Menken aan het werk bij het Lehmann-Engel theater waar hij zich specialiseerde in het musicalvak. Hij specialiseerde zich in het arrangeren en componeren van muziek voor musicals.Een aantal van zijn werken voor musicals vanaf 1970 is niet verder gekomen dan de compositietafel en is nooit geproduceerd. Daarentegen kwam in 1979 de eerste doorbraak van Alan Menken op musicalgebied, toen hij met de in 1999 overleden componist Howard Ashman het boek 'God bless you, mr. Rosewater' van schrijver Kurt Vonnegut succesvol omzette in een theaterproductie.

Daaropvolgend kwam hij in 1982 met de muziek voor de musical 'Little Shop of Horrors', waarvoor hij de 'Drama Desk Award' heeft gewonnen. In de jaren daarna heeft hij zich beziggehouden met het schrijven van muziek voor de musicals 'The Apprenticeship of Duddy Kravitz', Patch Patch Patch' en de in 1994 uitgekomen musical 'Christmas Carol' naar het boek van Charles Dickens, welke jaarlijks in het theater verscheen.

Alan Menken en Disneyfilms

Naast zijn musicalervaringen, is hij zich vooral gaan vestigen in het schrijven van muziek voor Disneyfilms, waar niet alleen instrumentale nummers ten gehoren worden gebracht maar ook gezongen nummers, waarvan iedereen er wel één of twee mee kan zingen. Zo heeft Alan Menken de muziek geschreven voor onder andere Beauty & the Beast, Alladin, the Little Mermaid, Pochahontas en the Hunchback of Notre Dame.


Door zijn, toen nog, beginnende bijdrage aan Disneyfilms, won hij in 1994 de Tony Awards en een Drama Desk Award voor de Disneyfilm Beauty en de Beast die datzelfde jaar op Broadway als musical werd vertoont. Vanaf dat moment heeft hij zich voornamelijk gefocused op het componeren van muziek voor Disneyfilms. In 2001 is hij zelfs uitgeroepen tot Disney Legende door het grote aantal Disneyfilms waarvoor hij de muziek heeft gecomponeerd en waarvoor hij een aantal Oscars heeft gewonnen. In 2010 kreeg hij de 2422e ster toegewezen op de Hollywood Walk of Fame en met zijn acht Academy Awards is hij, na componist Alfred Newman, dé componist die tijdens de Academy Awards een prijs heeft mogen ontvangen in de categorie 'muziek'.

Samenwerking met andere componisten

Alhoewel hij voornamelijk befaamd is voor zijn grandioze soundtracks die hij voor Disneyfilms heeft geschreven, heeft hij ook nog gewerkt aan projecten welke niets met Disney te maken hebben. Voor een aantal van deze projecten heeft hij samengewerkt met andere bekende componisten. Voor de film Who Framed Roger Rabbit heeft hij nummers geschreven naar Alan Silvestri. Met John Williams schreef hij nummers voor Home Alone 2 en met Klaus Badelt schreef hij een aantal nummers voor Jack of the Bustifield.

Alan Menken heeft vele geweldige projecten op zijn naam staan en gelukkig zijn er nog veel meer die er aan komen zoals duidelijk beschreven op de website van IMDB.
© 2014 - 2024 Galideon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Disney solo's (bladmuziek met cd)recensieDisney solo's (bladmuziek met cd)Houd je van de muziek uit Disney-films en bespeel je zelf een muziekinstrument? En heb je al een jaar of drie of vier mu…
Disney Treasures: Behind the Scenes Walt Disney StudioDisney Treasures: Behind the Scenes Walt Disney StudioIn de Disney Treasures collectie zijn zeer veel films opgenomen. Ook is er een treasure gemaakt waar je een indruk kan k…
Disney Treasures: Your Host, Walt DisneyWie kent hem niet, Walter Elias Disney de man die de Disney Studios heeft opgericht. Walt Disney heeft in zijn leven zee…
Disney+: een online streamingdienstDisney+: een online streamingdienstSinds november 2019 is Disney+ beschikbaar voor Nederlandse gebruikers. Disney+ is een betaalde online streamingdienst w…

Pompeii, de filmPompeii, de filmDe film Pompeii vertelt ons een historisch liefdesverhaal. Milo werd gevangengenomen als slaaf en moet als gladiator dee…
Gooische vrouwen 2: verhaal, personages en weetjesGooische vrouwen 2: verhaal, personages en weetjesNadat de eerste Gooische vrouwenfilm een enorm grote hit was en al op de eerste dag dat deze in de bioscoop gedraaid wer…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • www.imdb.com/name/nm0579678/?ref_=fn_al_nm_1
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Menken
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Alan_Menken
  • http://www.alanmenken.info
Galideon (45 artikelen)
Laatste update: 07-06-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.