recensie

A most violent year (film 2015)

A most violent year (film 2015) "A Most Violent Year" is een film met een ietwat misleidende titel. Ondanks een titel die actie inhoudt of op zijn minst grafisch geweld zou kunnen aantonen, is op het scherm zelden echt geweld te zien. In de plaats is "A Most Violent Year" een langzaam opbouwende en meesterlijke misdaadfilm die zich meteen thuis laat voelen naast de beste films die het genre te bieden heeft.

Regisseur J.C. Chandor

Zijn eerste film was de vergevingsgezinde, financiële thriller "Margin Call" over het centrum van de handel via een kijk binnen de vergaderkamer. Hij nam toen een grote sprong met het eenzame-man-scheepswrak-drama "All is Lost". Hierin toonde hij een rijke man die versleten, maar waardig, een aantal verschrikkelijke stormen doorstond. Ondanks zijn niet altijd positieve kijk op de financiële noodzakelijkheden toont hij in deze nieuwe film, "A Most Violent Year" een voorliefde voor de noodzaak van financiële middelen of althans een waardering voor de onvermijdelijkheid van het kapitalisme.

Recensie

Opgelet, volgende tekst bevat spoilers

"A Most Violent Year" draagt duidelijk enkele kenmerken van de betere gangsterfilm zoals "The Godfather", maar het belangrijkste verschil is dat deze nieuwe film van J.C. Chandor geen echte gangsterfilm is. De plaats waar alles zich afspeelt is het New York in de winter van 1981, statistisch gezien het gevaarlijkste jaar in de geschiedenis van de stad.

Abel Morales (Oscar Isaac) is een immigrant die zichzelf opwerkt tot een respectvol zakenman als olieleverancier voor verwarmingen. Het verhaal begint wanneer hij het voorschot geeft voor de aankoop van een enorme opslagplaats die hem de volledige controle van de markt zal geven. Zijn rivalen kapen echter zijn vrachtwagens en intimideren zijn chauffeurs, waardoor zijn bankiers hun vertrouwen in hem verliezen.

Het punt dat gemaakt wordt door regisseur en schrijver J.C. Chandor is dat corruptie en geweld, in het New York van deze periode, zo ingebakken waren dat een eerlijke ondernemer, zoals Abel (briljant gespeeld door Isaac), wordt beïnvloed door deze elementen. Hij is een eerbaar man die de juiste weg wilt volgen, maar iedereen, van zijn vrouw, Anna (een vurige Jessica Chastain) tot zijn advocaat, wil hem van het juiste pad brengen.

Er zijn verschillende actiescènes in deze film maar de echte focus van Chandor is deze van de innerlijke strijd die Abel voert. Hij kan misschien wel te eerlijk zijn, maar hij is ook hard en meedogenloos. Oscar Isaac brengt waardigheid én intensiteit in zijn rol als de steeds wanhopiger wordende zakenman. Chandor levert hier ook uitstekend werk met het creëren van de sfeer uit de vroege jaren '80 in New York.

"A Most Violent Year" houdt de actie dus beperkt, maar in de plaats kan men als kijker genieten van de gespannen en schitterende dialogen tussen echtgenoten en echtgenotes, advocaten en officieren van justitie, politie en vermeende dieven.
Chastain is geweldig als de vrouwelijke macht achter de leider. Oscar Isaac is het portret van de afgeborstelde man die worstelt met het hoog houden van zijn morele code te midden van hypotheken en betalingstermijnen. Ook David Oyelowo als de justitie-officier en Albert Brooks als de wereldvermoeide advocaat die op de fijne lijn tussen zijn cliënt en de autoriteiten dient te lopen, leveren een zeer mooie acteerprestatie in deze film.

Met enkele prachtige cinematografie van Bradford Young en de dynamische optredens van de hoofdrolspelers is "A Most Violent Year" een film geworden die zijn kijker nog lang zal bijblijven, weemoedig en onvergetelijk.

Algemene info

Regisseur J.C. Chandor
ScenarioJ.C. Chandor
Met Als
Oscar IsaacAbel Morales
Jessica ChastainAnna Morales
David OyelowoLawrence
Alessandro NivolaPeter Forente
Albert BrooksAndrew Walsh
Elyes GabelJulian
Catalina Sandino MorenoLuisa
Peter GeretyBill O'Leary
Christopher AbbottLouis Servidio
Ashley WilliamsLange
John ProcaccinoArthur Lewis
Glenn FleshlerArnold Klein
Speelduur 125 minuten
Genre Actie - misdaad - drama

Trailer

Bekijk hier de trailer
© 2015 - 2023 Libra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieFilmrecensie: Ex MachinaEx Machina is een Britse film uit 2015. De film is geregisseerd en geschreven door Alex Garland. Ex Machina gaat over Ca…
recensieSimon de Film (2004)Intro: Simon één van de betere Nederlandse films van de afgelopen jaren, waarin zowel humor als drama in voorkomt. Daaro…
recensieFilmrecensie: SpotlightDe film Spotlight gaat over een onderzoeksteam van The Boston Globe, dat een grootschalige misbruikzaak op het spoor is.…
Paul Newman, een van de grotere van HollywoodPaul Newman, een van de grotere van HollywoodDe man leefde altijd meer op de achtergrond van het decadente Hollywood, maar dat maakte niet dat zijn werk ook minder w…

Recensie 'Still Alice'recensieRecensie 'Still Alice'Alzheimer is een ongeneeslijke, progressieve hersenziekte die gekenmerkt wordt door een ophoping van het eiwit beta-amyl…
Recensie 'The Theory of Everything'recensieRecensie 'The Theory of Everything'Stephen Hawking, niet te verwarren met Stephen King, is een beroemd natuurkundige. Deze professor is met name bekend om…
Bronnen en referenties
  • http://www.imdb.com/title/tt2937898/
Libra (29 artikelen)
Laatste update: 12-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.