recensieFilmrecensie "Broer"
Broer is een Vlaamse film die in januari 2016 in première ging. De film speelt zich voor een groot stuk af in Ierland en heeft met Koen De Bouw, Koen De Graeve en Titus Devoogdt een topcast beet. Toch kon de film de recensenten niet beroeren, noch ontroeren. Zo is het in de eerste plaats al moeilijk er een bepaald genre op te kleven. Al lijkt dat nu ook net de bedoeling van de makers te zijn.
Algemene informatie
- Titel: Broer
- Genre: Thriller, drama...
- Releasedatum: 20 januari 2016
- Speelduur: 115 minuten
- Scenario: Pierre De Clercq
- Regisseur: Geoffrey Enthoven
- Muziek: Steve Willaert
- Cast: Koen De Bouw, Koen De Graeve, Titus Devoogdt, Alison Doody, Udo Kier, Elva Trill
- Originele taal: Nederlands en Engels
- Locatie: België en Ierland
- Draaiperiode: 18 augustus – 10 oktober 2014
Het verhaal
Mark Lebeer is een ex-hoteluitbater die op een dag het bezoek krijgt van een advocaat uit Ierland. Hij wordt onverwacht uitgenodigd om te gaan logeren bij de knappe en steenrijke Ierse Grace. Zij wil hun oude liefdesaffaire van twintig jaar geleden nieuw leven inblazen nu haar man overleden is. Eigenlijk was het bericht bedoeld voor Marks broer Michel, maar die is intussen overleden. De man had het ouderlijk hotel failliet laten gaan en was er bovendien vandoor gegaan met Marks vrouw. Zo had Michel, die een artiest was, het leven van zijn broer Mark kapotgemaakt.
Op aanraden van buurman Ronnie besluit Mark om zich uit te geven voor zijn broer. Niet alleen kan hij zo een oude rekening met hem vereffenen, maar intussen kan hij ook profiteren van de centjes van de rijke Grace. Mark en Ronnie trekken samen naar Ierland, in de veronderstelling de tijd van hun leven te hebben, maar dan blijkt Grace toch een bijzonder duister kantje te hebben. De reis dwingt Mark om in dialoog te treden met zijn overleden broer Michel. Zeker wanneer ogenschijnlijk onschuldige ongelukjes beginnen te gebeuren. Wie is bovendien het mysterieuze meisje te paard dat Ronnies hart sneller laat slaan en hem even laat vergeten dat er thuis een zwangere vriendin op hem zit te wachten.
De cast
De film is geschreven en geregisseerd door dezelfde makers van de bekroonde film
Hasta la vista. Zij zochten voor hun nieuwe film een echte sterrencast bij elkaar.
De rol van broer Mark Lebeer wordt gespeeld door Koen De Bouw. Hij is bekend door films als
De zaak Alzheimer, Windkracht 10, Vermist, Loft, Groenten uit Balen, Brasserie Romantiek, Het Vonnis... Hij speelde ook in series als
Cordon, de Deense serie
The Team en
Professor T.
Overleden broer Michel Lebeer is een rol voor Koen De Graeve. Hem ken je van films als
Loft, De Helaasheid der Dingen, Zot van A, Tot Altijd en
Halfweg. Ook op televisie verdiende hij zijn sporen al in de series
Wat Als?, Met man en macht en
Van vlees en bloed.
Titus De Voogdt is de geldzieke Ronnie. Hij bouwde zijn carrière op in het theater, maar speelde ook al in enkele topfilms zoals
Anyway the wind blows, Steve+Sky, Small Gods, 22 mei en
Welp. Op televisie schitterde hij als de pedofiel Vincent Bourg in de prestigieuze serie
The Missing, een productie van Eén en de Britse omroep BBC.
Ook de Ierse cast is niet van de minste
Alison Doody speelt Grace, de rijke Ierse vrouw die Mark (of eigenlijk Michel) uitnodigt. Alison heeft al heel wat kaskrakers op haar palmares staan. Haar eerste grote rol had ze beet in de James Bond-film
A view to kill. Je kan haar ook herkennen van
Indiana Jones and the Last Crusade
Udo Kier is Solek, de chauffeur en vertrouweling van Grace. Udo is een Duitse filmacteur die vooral meespeelde in cultfilms zoals
The Mark of the Devil (in veel landen een verboden film),
Flesh for Frankenstein en
Blood for Dracula. Hij is ook in bijna alle films van de Deense regisseur Lars von Trier te zien.
Kritiek
De film
Broer is door de recensenten maar met matig enthousiasme onthaald. "Tragikomische saus pakt niet altijd", kopte
De Morgen. "Het gros van de film ontwikkelt zich als een nogal doorzichtige, maar bijwijlen vinnige oplichtingskomedie, waarin vooral Titus De Voogdt de komische doelpunten mag maken. Wanneer het verhaal in zijn slotakte plots zwaarwichtige thema's wil aansnijden, lijkt Enthoven - die als regisseur wel sfeervolle beelden weet vast te leggen - even te vergeten waar zijn personages vandaan komen en waar ze heen willen, wat je als kijker met een nogal onbeholpen en verward gevoel achterlaat." In Humo kon de film op geen enkele ster rekenen. Het enige wat de recensent erbij schreef was het woordje "beroerd". De bezoekers van de film wilden er wel sterren aan kwijt. Woorden als "grappig, spannend en ontroerend" zijn terug te vinden op de filmsite van Kinepolis.
De mening van de schrijver
"Met
Broer doen we opnieuw hard ons best om zorgvuldig tussen een pak genre-stoelen te vallen. Is het een komedie? Niet echt. Een grimmig blijspel dan, als synoniem voor zwarte komedie? Al iets meer. Een familiedrama, half reëel, half virtueel? Zeker. Een film noir met de onvermijdelijke femme fatale? Ook. Of toch een road-movie? Een complotfilm? Een wraakfilm? Allemaal correct. En we vergeten er nog een paar." Dat staat te lezen op de website van de film
Broer. Ik kan me hier alleen maar bij aansluiten. Je gaat in de zaal zitten, de film begint en je hebt meteen het gevoel dat je in een duistere komedie bent beland. Gaandeweg verandert dat in de richting van drama, om uiteindelijk een echte thriller te worden.
Wie onbevooroordeeld en met een open geest naar de film trekt, zal er beslist hard van genieten. De bevreemdende sfeer van de eerste minuten, waarin je langzaam aan ontdekt hoe de relatie tussen de broers zit en wie buurman Ronnie is in het verhaal, zet meteen de toon. Een lach is aan het begin zelfs nooit ver weg, ook niet als het knullige duo aankomt in Ierland en alles fout lijkt te gaan.
Thriller
Verder in de film is er niet langer reden tot lachen, maar ga je zoals een echte Hercule Poirot op zoek naar de plot van het verhaal. Wat fout gaat in Ierland, gaat immers niet zonder reden fout. Wie is dat meisje op het paard? Waarom blijven er vreemde ongelukken gebeuren? Zal Gloria merken dat ze de foute broer in huis heeft? Het verhaal ontwikkelt zich tot een dramatische thriller, met uiteindelijk een hoogtepunt dat weer eindigt in een idyllisch verhaal van twee mannen die de rust opzoeken aan de rivier.
Je moet je in de film laten verrassen door de wissel in genres, zonder er al te veel bij stil te zijn. Net door die verschillende genres verveelt de film geen moment. Hoewel het verhaal ietwat traag op gang komt, neemt het halfweg een echte vlucht. De prachtige beelden die in Ierland gemaakt werden, houden je aan het scherm gekluisterd. Ook de cast is perfect gekozen, met ijzersterke performances.
Broer is een heel onderhoudende film, die je op het einde zelfs doet stilstaan bij de zin van het leven.