recensie

Recensie speelfilm 'Fatal attraction'

Recensie speelfilm 'Fatal attraction' In 1987 kwam deze succesvolle speelfilm uit en de inhoud van de film heeft nogal wat stof doen opwaaien. Toch is het inmiddels een klassieker te noemen. Michael Douglas en Glenn Close spelen de hoofdrollen.

Het verhaal

Het begin

Het verhaal start bij het gelukkige gezin van Dan Gallagher, gespeeld door Michael Douglas, en Beth, gespeeld door Anna Archer. Dan Gallagher ontmoet carrièrevrouw Alex Forrest, gespeeld door Glenn Close, en als Beth met hun dochter een weekend weg is heeft Dan een korte en hevige relatie met Alex.
Dan wil toch niet alles op het spel zetten en geeft aan dat hij geen relatie door wil zetten met Alex. Wat hem betreft is het voorbij nadat hij het haar gemeld heeft, maar het ligt wat anders wat Alex betreft. Ze reageert obsessief en start haar stalkings activiteiten richting de familie van Dan.

Eerst nodigt ze hem nog uit voor een opera, tevergeefs, maar als ze hem gaat bellen en hij haar niet te woord wil staan, gaat het van kwaad tot erger. Ze weet hem nog wel te melden dat ze zwanger is en de baby wil houden. Ze duikt op bij de verkoop van Dan’s appartement en komt daar ook zijn vrouw Beth tegen. Dan gaat elders wonen met zijn gezin, maar dat maakt voor Alex allemaal niet uit, want ze blijft de familie gewoon stalken. Na herhaalde acties komt de politie in beeld en mag ze niet meer in de buurt van het gezin komen. De carrièrevrouw slaat door!

Toegeven

Uiteindelijk legt Dan aan zijn vrouw uit dat hij met Alex een korte relatie heeft gehad en ze zwanger is. Beth wil op dat moment dat hij weg gaat. Hoewel Alex inmiddels weet dat zijn vrouw op de hoogte is, gaat ze gewoon door met haar activiteiten. Ze ontvoert dochter Ellen zelfs. Beth raakt zelf betrokken bij een auto ongeluk als ze op zoek gaat naar haar dochter. Ze is al wel weer zover dat ze Dan vergeven heeft en dan komt het verhaal tot de climax als Alex in het huis is waar Beth inmiddels weer is (zojuist ontslagen uit het ziekenhuis). Er ontstaat een gevecht op leven en dood ... en als er inderdaad iemand sterft is het voorbij, toch?

De recensie

Toen de film in 1987 uitkwam, geregisseerd door Adrian Lyne (ook bekend van 9 ½ weeks en Indesent Proposal), gaf het verhaal veel ruimte voor discussie. Alex was immers een sterke carrièrevrouw en was inmiddels een doorgeslagen stalker geworden. De feministen waren hier niet echt blij mee, want deed afbreuk aan het zorgvuldig opgebouwde imago.
Maar daar heeft het publiek zich weinig van aan getrokken en de film blijkt mateloos populair en wordt op Three Men and a Baby na, voor dat jaar het grootste bioscoopsucces. De film is een productie van Stanley Jaffe en Sherry Lansing en begroot op zo’n 14 miljoen dollar. De film brengt een slordige 160 miljoen op.

Het originele script is van James Dearden en alleen het einde is in de film wat anders geworden. Dit maakt de film niet minder fraai om te bekijken en de passie waarmee de hoofdrolspelers in het spel zitten spat van het scherm en maakt het verhaal levensecht. Zowel Glenn Close als Anna Archer zijn ook genomineerd voor een Oscar, evenals de regie, filmscript en film. Een goed verhaal, goed geacteerd en daarmee een absolute aanrader in het thrillergenre.

Overige bijrollen:
  • Ellen Hamilton Latzen als Ellen Gallagher
  • Stuart Pankin als Jimmy
  • Ellen Foley als Hildy
  • Fred Gwynne als Arthur
  • Meg Mundy als Joan Rogerson
  • Lois Smith als Martha

Te koop en te huur op DVD.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Oscarwinnaars 1987De Oscarwinnaars 1987De Academy Awards van het jaar 1987. De beste films van dit jaar waren The last emperor, Moonstruck, Robocop, Fatal attr…
Filmrecensie DisclosurerecensieFilmrecensie DisclosureDisclosure is een speelfilm uit 1994 werd werd geregisseerd door Barry Levinson en geproduceerd door schrijver Michael C…
Filmrecensie: EvitarecensieFilmrecensie: EvitaSpeelfilm/musical Evita is de versie met Madonna. Bekender en beter is de musicalversie in het theater. Er wordt dan ook…
Filmrecensie: City by the SearecensieFilmrecensie: City by the SeaRobert de Niro heeft al verschillende staaltjes van het betere acteerwerk laten zien, City by the Sea hoort daar echter…

Recensie speelfilm ‘six days seven nights’recensieRecensie speelfilm ‘six days seven nights’Harrison Ford staat over het algemeen garant voor veel bezoekers naar de bioscoop. Anna Heche niet helemaal en toch blee…
Recensie speelfilm ‘Bride wars’recensieRecensie speelfilm ‘Bride wars’Dat een trailer altijd mooie momenten samenvoegt om de mensen uit te nodigen naar de bioscoop te komen, is duidelijk. Ma…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 03-06-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.