recensie

The Painted Veil

The Painted Veil Een Brits echtpaar op reis in China in 1920. Midden in een burgeroorlog en cholera epidemieën komen zij erachter dat de grootste afstand die ze hebben afgelegd de afstand tussen elkaar is. De film uit 2006 is gebaseerd op het gelijknamige boek van William Somerset Maugham uit 1925.

Algemene informatie

Land: USA en China
Genre: Drama
Regisseur: John Curran
Script: Ron Nyswaner (gebaseerd op het gelijknamige boek van Wiliam Somerset Maugham)
Cast: Naomi Watts, Edward Norton, Liev Schreiber, Toby Jones, Diana Rigg, Catherine An, Bin Li, Anthony Wong Chau-Sang, Bin Wu e.a.
Muziek: Alexandre Desplat
Tijdsduur: 125 minutes
De film won een Golden Globe voor de beste orginele muziek (Alexandre Desplat).
Het boek van Maugham is eerder verfilmd in 1934 en in 1957.

Het verhaal

Het speelt begint rond 1920. Op een feestje in London, ontmoet de bacterioloog Walter Fane de jonge vrouw Kitty. Al gauw is hij weg van haar. Hij vraagt haar ten huwelijk en wil dat ze mee gaat naar Sjanghai, waar hij onderzoek doet. De speelse Kitty lijkt weinig intresse te hebben in de serieuze Walter. Toch stemt ze in op zijn verzoek. Het lijkt haar heerlijk om te vertrekken uit Londen en vooral weg te zijn van haar moeder. In Sjanghai zijn ze niet gelukkig met elkaar. Walter is veel bezig met werk en Kitty verveeld zich. Totdat Kitty verliefd word op een andere man, Charlie.
Als Walter ontdekt dat Kitty een relatie met Charlie heeft, accepteert hij een positie in een afgelegen dorpje in China. Daar word een gespecialiseerde arts gevraagd vanwege een cholera epidemie. Hij stelt haar voor de keuze: scheiden of mee gaan. Helaas is charlie is getrouwd en wil zijn vrouw niet verlaten voor Kitty.
Na een lange reis komt het gebroken koppel aan in het dorp waar iedere dag mensen sterven aan cholera. Walter lijkt iedere dag afstandelijker te worden en Kitty wil het liefst ook overlijden aan de ziekte. Alleen de Britse commissaris Waddington en zijn Chinese maîtresse zijn haar afleiding. Totdat ze in contact komt met Franse nonnen in een lokaal klooster. Ze besluit de nonnen te helpen met het verzorgen van de kinderen. Met plezier geeft ze de kinderen muziekles. In het klooster komt ze er achter dat de mensen veel respect hebben voor haar echtgenoot. Dan pas ziet ze hoeveel hij voor anderen betekent en leert ze met andere ogen naar hem te kijken.

De beschilderde sluier

De titel ‘the painted veil’ of ‘de beschilderde sluier’ lijkt niet voor de hand te liggen. Het komt uit een gedicht van Percy Byssche Shelley over iemand die moed heeft om de sluier van het leven om hoog te houden en erachter te kijken. Je hart kan breken door voorbij de illusies te kijken. Tussen de twee hoofdrolspelers lijkt ook een ‘beschilderde sluier’ te hangen, waardoor ze elkaar niet echt kennen.

Reactie

The Painted Veil is geen snelle film vol actie. Het kost even tijd om in de rustig kabbelende film te komen, maar het is de moeite waard. Er zijn mooie beelden te zien van de prachtige natuur in China. Vooral de kleuren en de bergen zijn mooi om te zien. Daarbij is de ernst van die tijd in China goed neergezet. Herkenbaar is de strijd tussen twee mensen die dichter bij elkaar willen komen. De rollen van Norton en Watts zijn goed uitgediept. Gedurende die film is een verandering in de houdingen van beide hoodpersonen te zien. Een relatie waarin in het begin vooral zij de overmacht lijkt te hebben, draait compleet om. De dialogen hierin zijn soms erg verassend, evenals het eind. Het heeft me geraakt.
The Painted Veil is geen vernieuwende film, maar zeker de moeite waard om te kijken.
De film is te koop en te huur op DVD.
© 2009 - 2023 Inis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Painted Hills in OregonDe Painted Hills in OregonDe Painted Hills, heuvels in zulke diverse kleuren rood en geel dat ze geschilderd lijken, zijn in Nederland voornamelij…
Recensie remake ‘The Italian Job’recensieRecensie remake ‘The Italian Job’Deze door F. Gary Gray gemaakte speelfilm uit 2003 kent een groot opgezette bezetting en heeft de juiste toon aangeslage…
Filmrecensie Primal FearrecensieFilmrecensie Primal FearEen goede thriller uit 1996 van Gregory Hoblit over een topadvocaat die zijn geweten enig moment voelt en uiteindelijk e…
Gratis Norton Security Scan via GoogleGratis Norton Security Scan via GoogleGebruik de gratis Norton Security Scan als extra check om jouw computer nog beter te beveiligen. Met deze gratis Norton…

Disney Treasures: Disneyland - secrets, stories & MagicWie kent het niet? Het is een van de grootste en meest bekende themaparken op de wereld. We hebben het hier natuurlijk o…
Recensie speelfilm ‘six days seven nights’recensieRecensie speelfilm ‘six days seven nights’Harrison Ford staat over het algemeen garant voor veel bezoekers naar de bioscoop. Anna Heche niet helemaal en toch blee…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/The_Painted_Veil_(novel)
Inis (15 artikelen)
Laatste update: 16-08-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.