InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Filmrecensie: Juno
recensie

Filmrecensie: Juno

Juno is een droma/komedie van Jason Reitman met Ellen Page, Michael Cera en Jennifer Garner in de hoofdrollen.

Inhoud

Juno Macguff en Paulie Bleeker (Bleek) zijn goede schoolvrienden en op een avond hebben ze een meer dan gezellige samenkomst in haar ouderlijk huis. Drie zwangerschapstesten later beseft Juno dat ze met een probleem zit. De pittige zestienjarige probeert het hoofd koel te houden en neemt contact op met een vrouwenvereniging om zo snel mogelijk een abortus te regelen. Eenmaal in de abortuskliniek kan ze haar beslissing niet doorzetten en ze besluit haar zwangerschap uit te zitten en met de hulp van haar vader en stiefmoeder een koppeltje te zoeken om haar kind te adopteren. Het succesvolle en welvarende koppel Mark en Vanessa Loring lijkt het beste geschikt voor de adoptie. Vanessa verlangt al sinds hun huwelijk wanhopig naar een kind terwijl Mark en Juno een zelfde voorliefde hebben voor grunge muziek en gore horrorfilms. Zullen zij Juno's ongeboren baby een goede thuis kunnen bieden?

Cast

PersonageActeur
Juno MacGuffEllen Page
Paulie BleekerMichael Cera
Mac MacGuffJ.K. Simmons
Bren MacGuffAllison Janney
Vanessa LoringJennifer Garner
Mark LoringJason Bateman
LeahOlivia Thirlby

Beoordeling

Een tienerzwangerschap is vaak een thema dat kleffe, tranerige televisiedrama's oplevert, maar niet bij deze film. Juno heeft een verfrissende, luchtige kijk op het thema maar behandelt het thema toch met het nodige realisme: ja, er is een probleem, nee, dat is niet het eind van de wereld en er zijn oplossingen. Hierbij wordt veelvuldig gebruik gemaakt van humor; niet het soort humor waarvan de tranen over je wangen rollen, wel subtiele humor die je doet glimlachen en grinniken. Juno MacGuff vuurt de ene snedige onliner na het andere spitsvondige antwoord op je af en ook de andere personages zijn niet op hun mondje gevallen. Zo is de scène waarbij Bren MacGuff de echografe uitscheldt goud - of moet ik zeggen: een Oscar - waard. Ondanks de constante sarcastische en spitse dialogen zijn de personages zeer geloofwaardig en bovenal zeer menselijk zodat je geen moeite hebt om met hen te sympathiseren.

De acteerprestatie van Ellen Page is ronduit verbluffend: onschuldig en een tikje absurd, met steeds een snuggere opmerking klaar, zoals het een goede zestienjarige betaamt. Michael Cera speelt de nogal nerdige Bleek die van lopen houdt en zowel bij Juno als zijn moeder onder de sloef ligt. Maar de beste en meest verrassende vertolking komt van Jennifer Garner: haar Vanessa ziet er uit alsof ze op elk moment in tranen kan uitbarsten, omwille van de teleurstellingen die ze in het verleden al heeft moeten slikken. Ze kan amper geloven dat haar kinderwens eindelijk gaat uitkomen en gedraagt zich met momenten neurotisch en wanhopig. Een zeer geslaagde acteerprestatie!

Wat ik heel leuk vond, is dat de film in vier seizoenen is opgedeeld en dat je telkens aan het begin van een nieuw seizoen een stel lopers in eenzelfde tenue zag voorbij komen.

Juno is geen hoogdravende, belerende film over tienerzwangerschap maar een luchtige film over een zwaar thema, zonder dat de humor het thema naar de achtergrond verdringt.
© 2009 - 2019 Lilkim, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie : JunorecensieFilmrecensie : JunoDeze film werd geregisseerd door Jason Reitman in 2007. Ellen Page en Michael Cera nemen hier de hoofdrollen voor zich.…
Filmrecensie: Juno een film die zorgt voor een lach en traanJuno was een zeer succesvolle film die uit werd gebracht in 2007. De critici waren in het buitenland heel lovend, maar o…
Biografie: Ellen PageEllen Page is een stoere actrice die op jonge leeftijd begon met acteren. In 2002 na het acteren in de film Marion Bridg…
De Oscarwinnaars 2007De Oscarwinnaars 2007De Academy Awards van het jaar 2007. De beste films van dit jaar waren No country for old men, There will be blood, La v…
Filmrecensie: Hard candy een hele goede low budget filmDe film Hard Candy is opgenomen met een budget onder de 1 miljoen dollar. Hiermee is de film een low budget film, maar d…
Bronnen en referenties
  • IMDb Moviemeter Digg

Reageer op het artikel "Filmrecensie: Juno"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lilkim
Gepubliceerd: 10-06-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!