recensie

Recensie “The Lake House”

Recensie “The Lake House” The Lake House uit 2006 is een romantisch drama geschreven door David Auburn en in 2005 verfilmd door Alejandro Agresti. Een aardig verhaal en hoofdrolspelers die bewezen hebben een “duo” te vormen op het witte doek, maakt nog geen succesvolle romantisch drama. Dat laat deze film zien.

Het verhaal

Het verhaal start bij Dr. Kate Forster, gespeeld door Sandra Bullock, die haar huis aan het meer verlaat voor een baan als arts in het ziekenhuis van de grote stad. Ze laat voor de volgende bewoner een briefje achter waar eventueel post naar toe gestuurd kan worden. Het briefje wordt gevonden door architect Alex Wyler, gespeeld door Keanu Reeves. Als hij het briefje leest kan hij enkele opmerkingen niet plaatsen over honden voetstappen op de loopbrug naar het huis of een doos met troep op zolder. Hij stelt haar middels een briefje in kennis van dit feit en dat briefje leest Kate dan weer. Ze communiceren via de brievenbus bij het huis aan het meer.

Gaandeweg worden de woorden in het briefje werkelijkheid als een hond komt aanlopen en door de verf loopt, wat weer voetsporen achterlaat. Maar ook de doos op zolder wordt werkelijkheid. Ze komen er middels de brieven achter dat hij in 2004 leeft en zij in 2006, want het adres wat ze nu opgeeft waar ze woont, bestaat nog niet. Het is nog een bouwput. Hij heeft verder een moeizame relatie met zijn vader, iemand die hooggespannen verwachtingen van zijn zonen heeft. Zij heeft een moeder die alles met een roze bril op bekijkt.

Ze kunnen het via de brieven uitstekend met elkaar vinden. Tot ze er achter komen dat ze verliefd zijn en ze hem vraagt te wachten tot het nu, want dat is de enige manier dat ze elkaar ook daadwerkelijk kunnen ontmoeten. Intussen is Alex er achter dat hij haar eerder ontmoet én gezoend heeft, tijdens een feestje. Ze spreken af in haar lievelingsrestaurant, maar hij komt niet opdagen en ze is teleurgesteld en ze kapt de relatie, voor wat het waard is, af.

Einde film

Uiteindelijk gaat ze toch verder met haar eerste vriend en ze kopen een huis en laten het door de broer van Alex verbouwen. Dan ziet ze een tekening van het huis aan het meer en vraagt hem van wie dat is. Hij legt uit dat het van zijn broer is en ze raakt geëmotioneerd. Dan legt hij haar uit dat zijn broer verongelukt is en ze realiseert zich de dag – vlak voor hun etentje – dat ze een man heeft geprobeerd te reanimeren die op een groot plein aangereden was. Alex blijkt dus dood, maar aangezien zij in de toekomst leeft (althans voor Alex) kan ze het nog voorkomen. Ze stuift weg richting het huis aan het meer en legt een briefje in de brievenbus dat hij niet naar zijn afspraak moet gaan. Even lijkt het alsof hij al weg is, maar dan leest hij haar briefje. De vrag is alleen of ze elkaar ook daadwerkelijk nog gaan ontmoeten.

De recensie

In 2006 deed regisseur Alejandro Agresti voor Warner een verwoede poging om dit verhaal te verfilmen en niet echt heel succesvol. Een film die met een beter script meer uit de verf gekomen zou zijn. Het verhaal is moeilijk te volgen en levert gaten in het script op. Gaten die je zelf een beetje moet proberen in te vullen, maar wat eigenlijk niet kan. De samenhang is op sommige momenten echt ver te zoeken. Met een budget van 40 miljoen dollar maakte producers Roy Lee en Doug Davison deze productie. Een productie die uiteindelijk toch nog goed is voor zo’n 115 miljoen dollar.

De muziek was van Paul McCartney en de hoofdrollen worden vertolkt door Sandra Bullock en Keanu Reeves. Ook de Nederlandse Willeke van Ammelrooy speelde een rol als moeder van Kate en Christopher Plummer die van Alex zijn vader. Met name de norse, ongevoelig ogende vader Plummer speelt een kleine maar goede rol. Sandra Bullock ziet er met haar door de ratten aangevreten kapsel vreemd uit en overall straalt de film niet de warmte uit die je verwacht bij een dergelijke film.

De film is erg zoetig en gemaakt vanuit de beste intenties, maar niet de film die je verwacht als je naar een romantisch drama kijkt. Het duo Bullock en Reeves werkte niet zoals dit in Speed wel werkte. Het enige wat er nog een beetje uitspringt zijn enkele shots die de regisseur gemaakt heeft van het natuurgebied en het mooie huis waar alles om draait.

De film is te koop op DVD en via huur/on demand te bekijken. Af en toe is de film op televisie.
© 2009 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The Lake House: Sandra Bullock Keanu Reeves & van AmmelrooyThe Lake House is een romantische film met Sandra Bullock, Keanu Reeves én de Nederlandse Willeke van Ammelrooij. Het hu…
recensiePremonition - ResensieSandra Bullock reist weer door de tijd, in haar vorige film, 'The Lake House', had ze een relatie met Keanu Reeves waarb…
Filmrecensie “Murder by numbers”recensieFilmrecensie “Murder by numbers”De Zwitser Barbet Schroeder had de regie over deze aardige psychologische thriller uit april 2002 met o.a. Sandra Bulloc…
Humor in de speelfilm ‘Two Weeks Notice’recensieHumor in de speelfilm ‘Two Weeks Notice’Dat Sandra Bullock komisch talent heeft is wel bekend en toch slaat ze zo nu en dan de plank stevig mis. Zo niet met Two…

Filmrecensie OrphanrecensieFilmrecensie OrphanKinderen doen het altijd goed in enge films, zo ook in Orphan waar een jong meisje geadopteerd wordt en langzaam maar ze…
Michael Jackson's This Is It, een prachtige documentairerecensieMichael Jackson's This Is It, een prachtige documentaireWoensdag 28 oktober 2009 ging de documentaire ‘Michael Jackson’s This Is It’ in première. De documentaire gaat over de v…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 05-09-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.