recensie

Filmrecensie Orphan

Filmrecensie Orphan Kinderen doen het altijd goed in enge films, zo ook in Orphan waar een jong meisje geadopteerd wordt en langzaam maar zeker het gezin begint te terroriseren.

Het verhaal

Het verhaal draait om het gezin Coleman. Moeder Kate, gespeeld door Vera Farmiga, vader John gespeeld door Peter Sarsgaard en de kinderen Maxine, gespeeld door Aryana Engineer, en Daniel, gespeeld door Jimmy Bennett.

De derde zwangerschap van Kate verloopt rampzalig en het kindje Jessica sterft in haar buik. Het is een enorme klap voor haar en na deze gebeurtenis heeft ze psychische hulp nodig en raakt aan de fles. Toch vecht ze zich er helemaal uit en na verloop voor dat besluiten ze een derde kindje te adopteren. Zo komen ze in een weeshuis terecht wat onder leiding staat van Sister Abigail, gespeeld door CCH Pounder.

Begin

Hun oog valt op Esther Klammer, gespeeld door Isabelle Fuhrman, die afgezonderd van de andere kinderen rustig zit te schilderen. Met name John is direct weg van haar en langzaam ziet ook Esther dit begaafde meisje wel zitten. Zuster Abigail regelt alle papieren en binnen enkele weken maakt de negenjarige Esther deel uit van het gezin. In het begin gaat het nog goed en palmt ze haar kleine zusje Maxine in. Ze is verder erg geïnteresseerd in haar vader en manipuleert al snel alles en iedereen. Kate krijgt als eerste argwaan als een leeftijdgenootje van een glijbaan valt of eigenlijk wordt geduwd waar Esther bij was. Als zuster Abigail met een verontrustend bericht langs komt, ze heeft niet alle papieren van het meisje en er schijn toch meer aan de hand te zijn, wordt het vermoeden van Kate bevestigd. John wil er echter niets van weten en verslijt zijn vrouw weer van labiel gedrag.

Esther moet echter van de zuster af en schakelt kleine Maxine in. Die wordt voor de auto gegooid en de zuster kan maar net haar stuur omgooien. Als ze Maxine wil gaan helpen slaat Esther haar dood en dwingt het kleine meisje het lichaam van de non mee weg te werken.
De boomhut van haar broer Daniel wordt als opslagplaats voor haar bewijsmateriaal gebruikt. Daniel moet niet veel van haar hebben en blijft uit de buurt, aar langzaam maar zeker gebeuren er steeds meer dingen in de omgeving van Esther. Zaken waar ze ogenschijnlijk niets mee te maken heeft, maar waar ze wel altijd bij in de buurt is.

Terroriseren

Kate gaat verder op onderzoek en Daniel wordt stevig geïntimideerd als hij de materialen in de boomhut ontdekt. Maar Esther wil van risicofactor Daniel af en steekt de boomhut in brand. Daniel valt uit de boomhut en moet buiten bewustzijn direct naar het ziekenhuis worden gebracht. Hij lijkt geluk gehad te hebben en overleeft het wel. Esther wil echter nog steeds van hem af en oma spelt ze iets om de mouw om even onder haar gezag uit te kunnen en zo Daniel met een kussen op de mond een hartstilstand te bezorgen. Maar de artsen halen Daniel toch terug. Kate heeft haar door en slaat in het ziekenhuis door. Ze wordt gedrogeerd en opgenomen in het ziekenhuis om tot rust te komen. John neemt Maxine en Esther echter geheel ontdaan mee naar huis.

Thuis zuipt John zich een stuk in zijn kraag en krijgt de schrik van zijn leven als Esther in een vermaakte jurk van Kate en volledig opgemaakt als een volwassen vrouw bij John verschijnt. Ze wil hem verleiden maar zijn negatieve reactie maakt haar kwaad en verdrietig. In haar slaapkamer valt hem op dat al haar mooie tekeningen met blacklight gruwelijke taferelen zijn en dan vallen bij hem de schelpen van zijn ogen.

Einde

In de tussentijd wordt Kate in het ziekenhuis gebeld door het weeshuis in Rusland waar het meisje eigenlijk vandaan komt. Maar het weeshuis is geen weeshuis maar een psychiatrische inrichting en het meisje Esther blijkt een uiterst gevaarlijke volwassen vrouw die menigeen heeft vermoord. Ze is een dwerg en eigenlijk 33 jaar oud. Kate kan John niet bereiken en rijdt naar huis. Thuis blijkt John al te zijn vermoord en plots ziet ze Maxine die zich verstopt heeft. Het kleine dove meisjes reageert op de gebarentaal van haar moeder en verstopt zich. Esther gaat echter achter beide aan en als ze Kate bijna te pakken heeft, is Kate toch in staat haar neer te slaan. Het gevecht gaat echter door als blijkt dat Esther niet dood is. Bijna verdrinken ze beide in het bijgelegen meer, maar Kate haar vechtlust overwint het en Esther zakt uiteindelijk dood naar de bodem van het meer.

De recensie

Deze uit 2009 afkomstige thriller is geschreven door Alex Mace (verhaal) en David Leslie Johnson (filmscript). Jaume Collet-Serra regisseerde de film voor Warner Bros en de producers zijn o.a. Joel Silver, beter bekend van The Matrix, en acteur Leonardo diCaprio. De opnames hebben nagenoeg allemaal in Canada plaatsgevonden.

De film heeft gemengde recensies gekregen. Enerzijds aardig gefilmd met mooie landschappen en anderzijds een verhaal wat al snel voorspelbaar is. Maar de thriller liefhebber weet sowieso snel hoe het verhaal in elkaar zit en stoort zich er meestal niet aan. De spanning wordt opgebouwd in het script, maar alleen op het einde erg voorspelbaar. Muziek doet het in dit type film altijd extra goed, de muziek werd door John Ottman gemaakt.

Het meisje Esther wordt goed gespeeld door de 12 jarige Isabelle Fuhrman en de angst inboezemt waar het script om vraagt. Moeder Kate speelt de ietwat labiele moeder goed, alleen zit Peter Sarsgaard niet in een rol waar hij eruit springt. CCH Pounder speelt de non die achter de identiteit van het meisje komt en speelt haar kleine rol prima.

Voor de liefhebber va dit filmgenre zeker een aanrader. De film zal na de bioscoopperiode op DVD uitgebracht worden.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
De kracht van Aziatische horrorfilmsLang niet iedereen houdt van horror. Wanneer je er wel van houdt, is het een aanrader je eens te verdiepen in Aziatische…
Nightcrawler; Jake Gyllenhaal als louche sensatiejournalistSensatiejournalistiek is iets dat ook in Nederland aan de orde van de dag is. Er crossen elke dag meerdere zogenaamde vi…
Filmrecensie: Body DoublerecensieFilmrecensie: Body DoubleIn 1974 maakte de bekende regisseur Brain de Palma “Body Double” met ondermeer Melanie Griffith en Gregg Henry in de hoo…

Hondenfilms voor jong en oudHondenfilms voor jong en oudBen je gek van honden? Vinden je kids die puppies ook zo schattig? Hier een overzicht van een aantal populaire hondenfil…
Recensie “The Lake House”recensieRecensie “The Lake House”The Lake House uit 2006 is een romantisch drama geschreven door David Auburn en in 2005 verfilmd door Alejandro Agresti.…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 09-11-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.