recensie

Filmrecensie: Poltergeist

Filmrecensie: Poltergeist Het zou een trilogie, geschreven door Steven Spielberg, worden, maar deel 1 in 1982 was al imposant genoeg. Zeker omdat het ook nog eens het stempel “kaskraker” had en dat staat doorgaans niet voor een kwalitatief goede film.

Het verhaal

Vinexwijk

Het verhaal speelt zich af in een rustige buitenwijk in de VS. Te vergelijken met een vinexwijk zoals wij deze in Nederland kennen. Waar Steven, gespeeld door Craig T.Nelson, en Diana, gespeeld door JoBeth Williams, met hun 3 kinderen wonen. Steven is makelaar en verkoopt de huizen in de nieuwe wijk waar hij zelf is gaan wonen. Het lijkt allemaal goed te gaan, totdat Steven een nacht de tv aan laat staan en de sneeuw tegen de jongste dochter Carol Anne, gespeeld door Heather O’Rourke, lijkt te “praten”. De ouders merken het wel op, maar omdat moeder ook wel eens geslaapwandeld heeft, staan ze er niet meer bij stil.

Dansende stoelen

Totdat op een ochtend de stoelen plots scheef op de tafel staan en behalve Diane alleen Carol Anne aanwezig is. Die kan het niet gedaan hebben en dan komt ze weer met het verhaal dat de tv-mensen dit gedaan hebben. Zo komt Diane er achter dat er in de keuken iets aan de gang is, maar het lijkt onschuldig en ze laat het Steven zien als hij thuis komt. Toch wordt het al snel grimmiger als de oude boom, die er al was toen de huizen er nog niet waren, dreigend voor het slaapkamerraam van de jongste twee kinderen staat.

Zoon Robert, gespeeld door Oliver Robins, wordt tijdens de bliksem uit zijn bed gelicht en lijkt opgezwolgen te raken door de boom en tegelijkertijd als de ouders de jongen proberen te redden, wordt het kleine meisje naar de speelkast in de slaapkamer getrokken. Het gaat hen om het meisje en enig moment is ze weg.

Hulp

Na veel gezoek horen ze haar stem via de televisie en reden om parapsycholoog Dr. Lesh, gespeeld door Beatrice Straight, erbij te halen. Met haar team komen ze meten en zijn ze ooggetuige wat er aan de hand is. Een van de teamleden vindt het te eng en haakt af, maar Dr. Lesh gaat op zoek naar iemand die ze kan helpen en komt uit bij Tangina Barrons, gespeeld door Zelda Rubinstein. Ze kan de klopgeesten horen en verdrijven en met een enorm groot opgezet samenspel krijgen ze uiteindelijk het meisje terug.

Eindelijk rust

Als de familie dan denkt dat ze er klaar mee zijn en op het punt van verhuizen staan, worden ze opnieuw aangevallen. Maar nu is Steven ook niet thuis en staat Diane er alleen voor met haar jongste twee kinderen. Inmiddels is Steven er achter dat bij het rijp maken van de grond voor al die woningen niet de hele begraafplaats is verplaatst maar alleen de stenen en blijken alle woningen op de eeuwenoude graven te zijn geplaatst. Het duivelsspel is kompleet en de projectontwikkelaar vindt te dood. Redden Steven en Diane nog wel de kinderen?

De recensie

Achter de schermen

Het klopgeestenverhaal uit 1982 geschreven door Steven Spielberg en geregisseerd door Tobe Hooper werd een doorslaand succes. Hooper is een bekend filmmaker, want Freddy’s Nightmare, Nowhere Man en The Others zijn enkele van zijn films.
De film had verschillende nominaties, waaronder de Oscar, en won bijv. bij de Academy of Science Fiction de beste film. De BAFTA voor de beste effecten werd in de wacht gesleept. De film leverde alleen al in de Verenigde Staten een slordige 130 miljoen dollar op. Spielberg was naast schrijver ook een van producers. MGM deed de distributie.

De acteurs en het verhaal

Het kleine meisje Heather O’Rourke werd nog genomineerd als beste en jongste nieuwkomer en ze zette haar rol uitstekend neer, ze trekt de film naar zich toe. Dit heeft ze helaas niet meer weten te overtreffen. Het verhaal zit goed in elkaar, de special effects zijn super, en Nelson en Williams vullen elkaar in de film goed aan. Williams haar rol is net iets groter en dramatischer en dat maakt dat ze de lead heeft en neemt. Ze komt waarheidsgetrouw en niet de glamourachtig over in de film. Begin 2010 overleed Zelda Rubinstein, die de uitdrijfster Tangina Barrons speelt. Deze rol zet het kleine vrouwtje erg goed neer en drukt met haar beperkte rol toch een stempel op de film.

Het totaalplaatje is in zijn soort een film meer dan goed, en moet je gezien hebben. Het Amerikaanse volkslied laat je na het zien van deze film niet meer los. Te huur en te koop op DVD.
© 2010 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
War Horse - Paardenfilm van Steven SpielbergHet verhaal van "War Horse" was al bekend in boekvorm en is ook al in het theater te zien geweest, maar komt nu in 2011…
Een aantal hele enge filmsEen aantal hele enge filmsHorrorfilms, je moet er van houden. Sommige mensen liggen er nachten van wakker en voor andere kan een film niet eng gen…
Filmrecensie The eyerecensieFilmrecensie The eyeEen thriller uit 2008 met Jessica Alba in de hoofdrol en geregisseerd door David Moreau en Xavier Palud. Het is geen all…
Filmrecensie: Hide and SeekrecensieFilmrecensie: Hide and SeekIn 2005 maakte regisseur John Polson de thriller Hide and Seek. Bekende namen passeerde de revue en maakte deze thriller…

Filmrecensie: The Expendables met de "oude knarren"recensieFilmrecensie: The Expendables met de "oude knarren"Als Stallone zo’n beetje alle belangrijke rollen voor en achter de camera invult, begin je bijna te twijfelen aan de kwa…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 26-09-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.