recensie

Filmrecensie: Exorcist, the beginning

Filmrecensie: Exorcist, the beginning De oorspronkelijke speelfilm The Exorcist met Linda Blair was een enorm succes. Deze dame zou echter nooit meer van het imago van het door de duivel bezeten lichaam met ronddraaiend hoofd af komen. Zoals zo vaak met succesvolle films, komen er allerlei sequels. Veelal met minder succes dan het origineel.

De speelfilm/het verhaal

De basis

De film gaat terug naar de basis van het kwaad. Cairo 1949 waar verzamelaars afkomen op allerlei ontdekkingen en voormalig priester en archeoloog Father Merrin, gespeeld door Stellan Skarsgard, een opdracht krijgt.

Op zoek…

In een gebied waar de pest heeft geheerst rijdt hij met een Engelse priester, gespeeld door James D’Arcy, en een bekwame gids rond. Ze vinden de plaats waar een kerk schijnt te zijn gevonden. Een kerk die 1500 jaar bedekt is geweest. Maar als ze er nog maar net zijn, valt hen al op dat er van alles gebeurd. De lokale bevolking wil niet naar binnen, denkt aan kwade geesten en onderzoeker Bession blijkt al eerder, volledig doorgeslagen afgevoerd. Hij raakt in gesprek met een vrouwelijke lokale arts Sarah, gespeeld door Izabella Scorupco, die doet wat ze kan om de lokale bevolking te ondersteunen.

De kerk

Als ze de kerk in gaan worden ze geconfronteerd met ontheiliging, kruizen met Christus die omgekeerd hangen. En nog maar net terug, wordt een jongetje door hyena’s – die er continue zijn – verscheurd. Zijn jongere broertje ziet het en bekijkt het alsof het niet echt is. Het jongetje wordt door de arts opgevangen, men denkt in eerste instantie aan een shock.

Het verhaal achter de ontdekking

Als Father Merrin meer duidelijkheid wil hebben gaat hij naar de doorgeslagen Bession die voor zijn ogen zelfmoord pleegt … en zijn ontreddering in de oorlog (en de basis dat hij zijn geloof heeft afgezworen) doemt weer op. Zijn persoonlijke strijd. Bession heeft allerlei tekeningen gemaakt n Father Merrin neemt ze mee terug, waar de priester inmiddels het leger ingeschakeld heeft en een lokale vrouw bevalt van een monsterlijk dood kindje. De gebeurtenissen volgen zich in rap tempo op.

De ontdekking

Dan ontdekt Father Merrin dat de lokale bevolking gecremeerd wordt en niet begraven. Toch zijn er heel veel graven en hij gaat op zoek. Maar de graven blijken leeg en dan blijkt dat er 1500 jaar geleden een helse afslachting is geweest. Intussen draait de lokale baas van het leger door en ook hij lijkt imiddels behekst. De priester en Father Merrin kunnen niet anders dan het jongetje, waar men inmiddels van denkt dat hij de basis van het kwaad is, mee te nemen naar de kerk. Alsof hij daar veilig is! Father Merrin zoekt nog even naar Sarah, maar die is zoek. Dan doet hij een ontdekking over waar het kwaad daadwerkelijk schuilt, maar is hij nog op tijd en zo ja, wat moet hij doen als voormalig priester ….

De recensie

Achter de schermen

In 2004 regisseerde Renny Harlin deze horrorfilm met een aanzienlijk budget van 80 miljoen dollar. Warner Bros die de productie voor haar rekening nam met James Robinson als uitvoerend producent zou ongeveer het ingelegde bedrag terugverdienen. Een domper, want men ging er vanuit dat ook deze film een succes zou worden. De film werd verder intern geplaagd door problemen en zelfs een sterfgeval, wat het totaalplaatje ongetwijfeld ook geen goed gedaan heeft en men zo haar bedenkingen heeft. Bovendien kreeg de de film enkele nominaties voor de Razzie Award … en dat wil zeggen dat de film niet echt hoog gewaardeerd werd door de critici

De acteurs/het script

William Blatty schreef het boek en Wiliiam Wisher Jr. en Caleb Carr maakte er een script van en hoewel het verhaal een origineel idee heeft, had het niet het vernieuwende aspect van de oorspronkelijke Exorcistfilm. Het voelde niet echt origineel genoeg om de basis van al het kwaad te vormen. Bovendien werd het dusdanig geregisseerd dat alle ontwikkeling als een op hol geslagen groep paarden op je af komt. Het kijkt niet echt lekker.

Hoofdrolspeler Stellan Skarsgad heeft betere rollen op zijn naam staan en hoewel hij er van gemaakt heeft wat mogelijk was, had hij deze film beter niet op zijn naam kunnen zetten. Ook de vrouwelijke hoofdrol, gespeeld door Izabella Scorupco was geen doorslaand succes. De spelers hebben onderling sowieso geen chemie en straalt van de film af.

Misschien dat de echte horrorfilm de film wil zien, maar anders is het niet echt een aanrader om te bekijken. De film is te koop en te huur op DVD.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een aantal hele enge filmsEen aantal hele enge filmsHorrorfilms, je moet er van houden. Sommige mensen liggen er nachten van wakker en voor andere kan een film niet eng gen…
Geesten: Werkelijkheid of fictie?Messen die rond vliegen, een woonkamer die ijskoud wordt, tafels en bedden die opgestild worden, fluisterende stemmen of…
Wat is de beste horrorfilm? - Top 7 horrorfilms o.b.v. IMDbWat is de beste horrorfilm? - Top 7 horrorfilms o.b.v. IMDbHorrorfilms zijn sinds het bestaan van de film al een geliefd genre. Van Dracula tot Frankenstein of films die zich afsp…
De kracht van Aziatische horrorfilmsLang niet iedereen houdt van horror. Wanneer je er wel van houdt, is het een aanrader je eens te verdiepen in Aziatische…

Hollywood sequelsHollywood sequelsVaak is het armoede vanuit Hollywood en een enkele keer is een sequel een pareltje. Maar de vervolgspeelfilms en -series…
De Oscarwinnaars 1983De Oscarwinnaars 1983De Academy Awards van het jaar 1983. De beste films van dit jaar waren Terms of endearment, The rigth stuff, Silkwood en…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 18-12-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.