Acteur: Zac Efron

Zac Efron is een Amerikaanse acteur, geboren op 18 oktober 1987 in San Luis Obispo, Californië. Hij is sinds begin 2002 professioneel acteur. Zijn doorbraak kwam in 2006 met zijn rol als Troy Bolton in de tv-filmreeks "High School Musical". Daarnaast heeft hij ook de bekend serie "Firefly" gespeeld.

Privé leven

Biografie

Zachary David Alexander Efron, zijn volle naam, werd geboren op 18 oktober 1987 in San Luis Obispo, Californië. Zijn ouders zijn Starla Baskett, voormalig ambtenaar, en David Efron, een elektricien. Ook heeft hij een broer, Dylan Efron, die werd geboren in het jaar 1992. De achternaam "Efron" betekent "" (een vogel) in het Hebreeuws en komt van Zac zijn joodse peetvader. Toen hij jong was verhuisde hij met zijn ouders naar Arroyo Grande. David Efron, de vader van Zac, heeft hem altijd gestimuleerd om te gaan acteren, omdat Zac niet goed was in sporten vanwege zijn lengte. Zijn ouders ontdekten dat Zac ook nog eens zangtalent had en daarom werd hij door hen vanaf zijn elfde op zangles gezet. Zac ging naar Arroyo Rande High School. Op school was hij echt een leergierige jongeman. Hij was niet tevreden, tenzij hij een 10 had gehaald. Hij beschrijft zichzelf ook als een clown. Gedurende zijn high school periode speelde hij vaak in schoolvoorstellingen. Zijn toneeldocent heeft hem aanbevolen aan een vertegenwoordiger in Los Angelos. In de jaren 2000 en 2001, gedurende zijn high school periode, begon hij ook lessen te volgen aan het Conservatorium in Santa Maria, Californië, die hem de mogelijkheid bood om actief te acteren als jonge artiest.

In 2006 studeerde Zac af aan de Arroyo Rande High School. Hij heeft een beurs afgewezen die hij aangeboden heeft gekregen door de University of Southern Californië. Hij wilde dolgraag studeren, maar hij wilde het liefst zijn aandacht richten op zijn acteercarrière.

Zac Efron zijn favoriete sporten zijn golf, skiën, bergbeklimmen en snowboarden. Ook beoefent hij surfen, wat hij heeft geleerd door de vele dagen die hij doorbracht op het strand voor de opnames van "Summerland". Hij speelt piano en gitaar. Laatstgenoemde heeft hij geleerd van Taylor Swift, met wie hij een tijdje omging vanwege hun rollen in "Lorax". Zac houdt er ook van om auto's te repareren in zijn vrije tijd. Voorbeelden hiervan zijn een Delorean en een Mustang uit 1965.

Daarnaast heeft hij een aantal tatoeage's, waarvan er eentje op zijn hand met de afkorting YOLO (You Only Live Once) en een ander op zijn rechterarm vanboven waarop veren zijn getatoeëerd.

In 2013 heeft Zac een tijdje intrek genomen in een afkickkliniek om van zijn alcohol en drugverslaving af te komen.

Zac's liefdesleven

Vanessa Hudgens was van 2005 tot 2010 de vriendin van Zac. Zij hebben elkaar tijden voor het eerst ontmoet tijdens de opnames van High School Musical waarin Vanessa tevens de vriendin speelt van het personage van Zac Efron. Na 2010 zijn er veel roddels opgedoken over het liefdesleven van Zac. Taylor Swift en Zac Efron zouden het heel gezellig hebben gehad voor een tijdje gedurende en na de opnames van the Lorax, waarin ook Taylor Swift haar stem inspreekt. Echter beiden beweren dat zij "alleen hele goede vrienden zijn". In de zomer van 2014 deed het nieuws te ronde dat Zac iets zou hebben met Michelle Rodriquez. Dit was een korte relatie, want na de zomer hadden beiden een punt achter de relatie gezet.

Carrière

Zijn carrière begon op het toneel met enkele gastrollen in "Peter Pan", "Auntie Mame", "Little Shop of Horrors" en "The Music Man". Als snel kon hij het acteerwerk voortzetten in tv-series waaronder Firefly, ER, CSI: Miami, NCIS en The Guardian. Tevens speelde hij gastrollen in meerdere afleveringen van Summerland uit 2004. Deze rol lag zo goed bij het publiek dat hij een vaste rol kreeg in de serie als Cameron Bale. Ook speelde hij de hoofdrollen in The Big World of Carl Laemke, Triple Play en Miracle Run.

Zijn doorbraak kwam met zijn hoofdrol als Troy Bolton in de succesvolle televisiefilm High School Musical in 2006. Hij keerde terug met dezelfde rol in het vervolg High School Musical 2, die in 2008 het daglicht zag. Het tweede deel verbrak alle kijkrecords met maar liefs 17.5 miljoen kijkers. In 2007 kwam ook de musical film Hairspray uit waarin Zac de rol vertolkte van Link Larkin. In 2008 speelde hij de jongere versie van Mike O'Donnell waarvan de de oudere versie gespeeld werd door Matthew Perry (Chandler uit de komedieserie Friends) In 2010 speelde hij nog 1 keer Troy Bolton in het laatste deel van de High School Musical serie: High School Musical 3: Senior Year.

Twee jaar later kwam de film The Lucky One uit. Deze film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Nicolas Sparks, gaat over een soldaat die dankzij het vinden van een pasfoto van een vrouw aan de dood weet te ontsnappen en vervolgens op zoek gaat naar die vrouw om haar hiervoor te bedanken. De soldaat word gespeeld door Zac en zijn tegenspeelster door Taylor Schilling. In datzelfde jaar sprak hij de stem in van Ted Wiggins in de Lorax en vertolkt hij rollen in At Any Price en The Paperboy, waarin hij naast Matthew McConaughey, John Cusack en Nicole Kidman mocht spelen.

In 2014 speelde hij in That Awkward Moment en The Neighbours, waarin hij samen met Seth Rogen speelde. Eerst genoemde film werd niet positief ontvangen door het publiek. Gemiddeld genomen kreeg de film het cijfer 4. Echter was dit een film die voor de vrouwen wel een leuke scene bevatte waarin hij poedelnaakt op een toilet ligt. Dit bracht hem wel de MTV Movie Award voor Best Shirless Performance op.

In 2015 zal een film, met Zac in de hoofdrol, worden uitgebracht met de naam We Are Your Friends. Deze film gaat over een jonge DJ, Cole, die worstelt in de muziek wereld van Hollywood. Een oudere DJ, James, helpt Cole om een grote producer te worden. Cole wordt op een gegeven moment verliefd op de vriendin van James, maar dat zorgt ervoor dat de vriendschap tussen Cole en James in gevaar komt. Dit zorgt voor veel problemen en Cole word gedwongen om lastige keuzes te maken voor zijn toekomst.

In de toekomst zijn er nog geen concrete plannen voor Zac's verder carrière bekend.
© 2014 - 2024 Kevin701, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alle lengtes van beroemdheden onder de mannenAlle lengtes van beroemdheden onder de mannenNu ook een artikel over de lengte van de beroemdste mannen. Erg handig als je nieuwsgierig bent hoe lang bijvoorbeeld To…
Alle lengtes van beroemdheden onder de vrouwenAlle lengtes van beroemdheden onder de vrouwenAltijd al eens willen weten hoe groot de beroemdste vrouwen nou zijn? Tijd om een aantal beroemdheden onder de loep te n…
The Greatest Showman (2017) met Hugh Jackman en Zac EfronThe Greatest Showman (2017) met Hugh Jackman en Zac EfronHugh Jackman en Zac Efron schitteren in de musicalfilm The Greatest Showman. De film is gebaseerd op het leven van de Am…
Jaar naar AmerikaJaar naar AmerikaIn Nederland zie je het regelmatig voorbijkomen. De scènes uit 'High School Musical', 'Neds Survival Guide' en scènes ui…

Actrice: Shailene WoodleyActrice: Shailene WoodleyShailene Woodley is een Amerikaanse actrice, geboren op 15 november 1991 in Simi Valley, Californië. Ze is sinds begin 2…
Richard Attenborough: acteur, regisseur (1923 - 2014)Richard Attenborough is overleden op 24 augustus 2014. De Britse acteur en regisseur speelde in films als The Great Esca…
Bronnen en referenties
  • http://www.people.com/people/zac_efron/biography/
  • http://www.showbiznewz.nl/profiel/biografie/zacefron.html
Kevin701 (52 artikelen)
Laatste update: 23-07-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.