Steve McQueen: The King of Cool
Steve McQueen was een Amerikaanse acteur en speelde in diverse succesvolle films. In de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw was hij één van de best betaalde acteurs in Hollywood. Het zijn echter vooral zijn stoere imago en levensstijl die indruk hebben achtergelaten. McQueen draagt ook wel de bijnaam ‘The King of Cool’. Tot op de dag van vandaag is Steve McQueen voor veel mannen een icoon. Het leven van McQueen was echter niet alleen stoer, het droeg ook veel tragedie met zich mee…
Inhoud
Jeugd
Steve McQueen komt op 24 maart 1930 ter wereld in Beech Grove, Indiana. Als Steve nog maar een paar maanden oud is verlaat zijn vader hem en zijn moeder. Het is de start van een jeugd die niet onbezorgd verloopt. Niet veel later volgt zijn moeder het voorbeeld van zijn vader, waarbij zij de kleine Steve achterlaat bij zijn opa en oma. De boerderij van zijn oom Claude is de plek waar hij bij zijn opa en oma opgroeit. Aan deze tijd verklaart hij later goede herinneringen overgehouden te hebben. Als hij acht jaar oud is wordt hij weer herenigd met zijn moeder, die inmiddels hertrouwd is, en verhuizen zij naar Indianapolis. Na een jaar keert Steve echter weer terug naar de boerderij. Hij kon zich niet aanpassen aan zijn nieuwe leven, zijn stiefvader sloeg hem waardoor hij begon te rebelleren en op straat ging leven. Daarnaast had Steve last van dyslexie en was hij gedeeltelijk doof.
Terugkeer naar moeder en vertrek uit Amerika
Toch keert hij als hij twaalf jaar oud is opnieuw terug naar zijn moeder. Ze is inmiddels gescheiden van haar tweede man en hertrouwd met een derde echtgenoot. Ze verhuizen naar Los Angeles maar het lukt Steve weer niet zich aan te passen aan een nieuw leven en heeft opnieuw een moeizame band met zijn stiefvader. Hij keert voor een laatste keer terug naar de boerderij van oom Claude. Op zijn veertiende vertrekt hij hier plotsklaps en trekt hij een tijdje rond om vervolgens terug te keren naar zijn moeder en stiefvader in Los Angeles.
In Los Angeles komt Steve in aanraking met wat plaatselijke bendes en wordt hij een paar keer betrapt op diefstal. Als gevolg hiervan besluit zijn moeder hem naar een verbeteringsgesticht te sturen. Deze ‘Boys Republic’ school in Californië doet Steve goed: hij verandert en gedraagt zich volwassener. Later zal hij verklaren dat deze ervaring zijn leven heeft veranderd. Op zijn zestiende keert hij terug naar zijn moeder, die inmiddels in New York City woont. Hun band is echter zo verslechterd dat hij al snel besluit te vertrekken en hij sluit zich aan bij de marine. Hij treedt in dienst op een schip in de Dominicaanse Republiek en verlaat Amerika.
Acteren
Na drie jaar in dienst bij de marine keert Steve McQueen terug naar de Verenigde Staten. Hij hangt een tijdje rond in Californië, maar keert later terug naar New York. McQueen lijkt geen doel voor ogen te hebben en ontdekt zijn roeping als acteur pas als hij een vriendin krijgt die graag actrice wilt worden. Met behulp van de wet ‘G.I. Bill’ (een Amerikaanse wet die veteranen financieel tegemoet kwam), gaat hij in 1951 studeren aan de theaterschool van de Amerikaanse acteur Sanford Meisner. In de jaren die hierop volgen speelt hij vooral rollen in onbekende producties. Zijn echte doorbraak komt pas in 1958. Dat jaar speelt hij zijn eerste hoofdrol in de film ‘The Blob’, een sciencefiction film. Daarnaast speelt hij ook in de televisieserie ‘Wanted: Dead or Alive’. Dit was een western televisieserie die uitliep op een groot succes. Zo weet Steve McQueen zijn naam te vestigen in Hollywood.
Van marinier tot filmster
In 1960 stopt zijn succesvolle televisieserie en krijgt hij de kans om meer filmrollen aan te nemen. Zo krijgt hij in 1963 de hoofdrol in de film ‘The Great Escape’. Met deze film verdient hij ontzettend veel geld en hiermee bevestigt hij zijn status als superster. In de jaren die volgen verschijnt McQueen nog in vele bioscoophits zoals, ‘The Thomas Crown Affair’, ‘Nevada Smith’ en ‘The Sand Pebbles’. Voor zijn rol in laatstgenoemde film ontvangt hij in 1966 zijn eerste en enige Oscarnominatie. Hierna maakt hij in 1968 de film ‘Bullit’. Deze film overschrijdt het budget zo erg, dat filmstudio
Warner Brothers besluit het contract met Steve McQueen te verbreken.
‘Bullit’ werd echter een grote filmhit en
Warner Brothers wilde hem terug. McQueen weigerde en bracht zijn volgende films uit bij een onafhankelijke filmstudio. In 1972 komt de film ‘The Getaway’ uit en op dat moment is hij de bestbetaalde acteur ter wereld. In 1974 filmt hij nog ‘The Towering Inferno’ maar daarna onttrekt McQueen zich aan het publieke oog. Hij rijdt op zijn vintage motoren vier jaar door de V.S. en keert pas in 1978 weer terug op het witte doek. In 1980 worden de laatste twee films met Steve McQueen uitgebracht.
Leven naast acteren
Zoals hierboven al ter sprake kwam waren motoren en sportwagens een grote passie van McQueen. Een flink aantal klassieke motoren en sportwagens stonden dan ook op zijn naam. Zodra hij de kans kreeg probeerde hij zijn stunts in films zo veel mogelijk zelf uit te voeren. Steve heeft zelfs wel eens overwogen het roer om te gooien en professioneel autocoureur te worden, zo ver is het nooit gekomen. Naast zijn liefde voor racen was hij ook in het bezit van een vliegbrevet en was eigenaar van drie vliegtuigen. Vooral deze passies hebben bijgedragen aan zijn stoere imago en het ontstaan van zijn bijnaam.
Daarnaast besteedde McQueen ook veel aandacht aan sporten. Hij had iedere dag een streng trainingsschema van twee uur en liep op een bepaald punt zeven dagen per week hard. Naast zijn sportiviteit stond McQueen echter ook bekend om zijn overvloedige drank- en drugsgebruik. Volgens bronnen uit zijn omgeven rookte hij veel marihuana en gebruikte hij cocaïne. Daarnaast keek hij ook regelmatig te diep in het glaasje. In 1972 wordt hij in Alaska aangehouden terwijl hij onder invloed van alcohol achter het stuur zit.
Onstuimig liefdesleven
Het liefdesleven van de superster is onstuimig te noemen. Steve McQueen trouwt maar liefst drie keer in zijn leven. In november 1956 trouwt hij met actrice Neile Adams en met haar krijgt hij zijn twee enige kinderen, Terry Leslie en Chad. In 1972 komt dit huwelijk tot een einde. In augustus 1973 laat McQueen zich alweer in de echt verbinden, ditmaal met actrice Ali MacGraw. MacGraw raakt zwanger van McQueen, maar zij krijgt een miskraam. Ook dit huwelijk eindigt in een scheiding, in 1978 wordt de verbintenis beëindigd. Eind 1970, terwijl zijn relatie met Adams al voorbij is en nog voordat hij Ali MacGraw ontmoet, heeft hij nog een affaire met zijn collega Barbara Leigh. Ook zij raakt zwanger van McQueen, maar pleegt een abortus. In januari 1980 trouwt McQueen voor een laatste keer nog met model Barbara Minty, maar minder dan een jaar later zal hij komen te overlijden.
Overlijden
Eind jaren tachtig krijgt Steve McQueen last van aanhoudende griepverschijnselen. Hij stopt met roken, maar dit geeft geen resultaat en hij laat zich onderzoeken. In 1979 blijkt dat McQueen asbestkanker heeft, een kankersoort die niet behandeld kan worden. Hij probeert zijn slechte conditie geheim te houden, maar het slechte nieuws dringt toch tot de buitenwereld door. In februari 1980 blijkt dat de kanker zich door zijn hele lichaam heeft verspreid. Eind oktober 1980 laat McQueen zich (tegen doktersadviezen in) opereren in Mexico om meerdere tumoren te laten verwijderen. Zijn lichaam is hier echter te zwak voor en Steve McQueen overlijdt op 7 november 1980 aan een hartstilstand, twaalf uur na de operatie.
Nalatenschap
Na zijn dood blijft er onder andere een collectie van 130 motoren achter. Het grootste deel van deze collectie wordt binnen vier jaar na zijn overlijden voor vele miljoenen verkocht. Ook maakt automerk
Ford in 1998 en in 2005 een reclame waarin McQueen de hoofdrol speelt, weliswaar door middel van audiovisuele effecten. Daarnaast is Steve McQueen ook na zijn dood nog steeds een stijlicoon. Zo wordt er door het Britse kledingmerk
J. Barbour & Sons een collectie ontworpen met McQueen als inspiratiebron. De collectie wordt ook naar hem vernoemd. Zonnebrilmerk
Persol ontwerpt een bril die naar Steve vernoemd wordt, een bril die tot op de dag van vandaag nog steeds populair is. Tot slot staat, mede door bovenstaande zaken, McQueen al jaren in de top tien van best verdienende overleden acteurs. Ondanks het feit dat Steve McQueen al op 50-jarige leeftijd is overleden, is te zien dat zijn geest en stijl nog steeds voortleeft.