Alan Rickman: zijn bekendste rollen als acteur

Alan Rickman: zijn bekendste rollen als acteur Op 14 januari 2016 kwam het trieste nieuws naar buiten dat de Britse acteur Alan Rickman op 69-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van kanker. De meeste mensen kennen Alan Rickman van zijn rol als professor Severus Sneep in de Harry Potter-films. Maar hij was veel meer dan alleen maar Sneep. In zijn carrière heeft hij in veel meer bekende films gespeeld, dan in eerste instantie gedacht.

Inhoudsopgave


Alan Rickman

Op 21 februari 1946 werd in het Engelse Londen, Alan Sidney Patrick Rickman geboren. Zijn vader kwam uit Ierland en zijn moeder uit Wales. Op achtjarige leeftijd verloor Alan Rickman zijn vader en heeft zijn moeder hem en zijn twee broers en zus alleen opgevoed. Voordat hij acteur werd, werkte hij als grafisch ontwerper. Aan het begin van de jaren zeventig van de twintigste eeuw werd hij toegelaten tot de Royal Academy of Dramatic Art. In het begin van zijn carrière was hij dan ook vaak op het toneel te bewonderen, vaak in kostuumdrama’s uit de tijd van William Shakespeare.

Films

In het jaar 1978 was Alan Rickman voor het eerst op de televisie te zien in een vertolking van Shakespeare's Romeo and Juliet. Hierin speelde hij de rol van Tybalt. In totaal heeft Alan Rickman tijdens zijn carrière in zo’n 66 films en televisieseries gespeeld. Eén van die films heeft hij ook mede geregisseerd en geschreven. Hieronder staan een aantal films waarin hij heeft gespeeld. Een spoileralert is hier wel van toepassing! Het kan zijn dat er informatie wordt gegeven die een deel van het plot van de films kan verraden.

Die Hard

In het jaar 1988 kwam de Amerikaanse actiefilm Die Hard uit. De hoofdrol in deze film was weggelegd voor Bruce Willis en de film is een succesformule gebleken voor films zoals Speed, Under Siege en The Rock. Alan Rickman had in Die Hard de rol van de Duitse terroristenleider Hans Gruber. Deze film was zijn internationale doorbraak. In de film gijzelt Gruber een groep feestgangers op een feest waar ook Bruce Willis (McClane) aanwezig is. Gruber wil de toegangscode van de eigenaar van de feestlocatie, zodat ze geld kunnen stelen van het bedrijf. McClane weet te ontsnappen en gaat op jacht naar de gijzelnemers. Ondertussen heeft Gruber zich bij de gijzelaars gevoegd om zo het pand ongezien te kunnen verlaten. McClane komt er al snel achter dat Gruber het brein is achter de gijzeling. Aan het einde van de film treffen McClane en Gruber elkaar op het dak van het hotel waar McClane vervolgens Gruber neerschiet. Gruber probeert te ontsnappen, maar valt van het dak alsnog zijn dood tegemoet.

Robin Hood, Prince of Thieves

In 1991 speelde Alan Rickman in de film Robin Hood, Prince of Thieves. Hij had hierin de rol van de Sheriff of Nottingham. De rol van Robin Hood werd gespeeld door Kevin Costner. Robin Hood steelt van de rijken en geeft het geld terug aan de armen. Zijn grootste vijand is de Sheriff of Nottingham, die “tijdelijk” de plaats inneemt van koning Richard, omdat deze op kruistocht is. De sheriff is echter alles behalve blij met Robin Hood. Hij looft dan ook steeds hogere beloningen uit om Robin Hood gevangen te krijgen. Robin zijn grootste zwakte is Lady Marian. De sheriff gebruikt haar dan ook om Robin te pakken te krijgen. Maar ja, Robin laat zich niet pakken en in een rechtstreeks duel tussen Robin en de sheriff verliest de sheriff dan ook en komt er een einde aan zijn macht.

Sense and Sensibility

In 1811 schreef Jane Austin het boek Sense and Sensibility. In het jaar 1995 schreef Emma Thompson het scenario voor de gelijknamige film. Emma Thompson speelt in de film de hoofdrol van Elinor Dashwood. De andere twee hoofdrollen zijn voor Alan Rickman (Kolonel Christopher Brandon) en Kate Winslet (Marianne Dashwood). Na de dood van hun vader blijven Marianne en Elinor samen met hun moeder en hun zus Margaret achter. Hun halfbroer, uit een eerder huwelijk van hun vader, erft het landhuis. Sir John Middelton, een neef van moeder Dashwood, biedt hen een huisje aan op zijn landgoed. Op ditzelfde landgoed woont ook Kolonel Christopher Brandon. Hij wordt gelijk verliefd op Marianne. Na verloop van tijd gaan Marianne en Elinor met hun tante mee naar Londen. Bij hun terugkeer wil Marianne direct terug naar het landgoed van Sir John Middelton. In de stromende regen gaat ze naar het landgoed terug. Door die stromende regen wordt Marianne ernstig ziek. Gelukkig wordt ze net op tijd gevonden door Kolonel Christopher Brandon, hij vangt haar op en blijft bij haar nadat ze weer beter is.

Rasputin: Dark Servant of Destiny

De tv-film Rasputin: Dark Servant of Destiny kwam in 1996 uit en is een biografie van de Rus Grigori Rasputin. Het verhaal wordt verteld door Tsarevich Alexei Nikolaevich. Op jonge leeftijd wordt Rasputin gevraagd om zijn magie te gebruiken. Hij moet erachter zien te komen welke dief een paard van zijn vader heeft gestolen. In een visioen kan Rasputin de dader aanwijzen, waarna deze wordt gestraft. Jaren later wordt Rasputin in een visioen bezocht door de maagd Maria, zij haalt hem over om priester te worden. Hij wordt daarna al snel beroemd door zijn visioenen. In Sint Petersburg wonen Tsaar Nicholas en Tsarina Alexandra Feodorovna met hun zieke zoon Alexei. Alexei lijdt aan hemofilie, waardoor zijn bloed niet wil stollen. De doktoren kunnen Alexei niet helpen, waarna de Tsarina de hulp in roept van Rasputin. Rasputin, die van niks weet, wordt bij Alexei gebracht en vraagt gelijk naar de problemen van de jongen. Met een handoplegging heelt hij Alexei en neemt zelf de pijn over.

Hierna komt Rasputin bij de Tsaar en zijn familie te wonen. Maar de Tsaar wil hem niet meer in het paleis hebben nadat er geruchten de ronde doen over Rasputin en de dochters van de Tsaar. Nadat Rasputin het paleis heeft verlaten, wordt hij weer teruggehaald om Alexei te helpen. Door de hemofilie heeft Alexei last van hevig bloedverlies uit de neus. De huisdokter van de Tsaar en Tsarina gelooft echter niet in Rasputin en laat hem observeren. Prinses Marisa bezoekt Rasputin en vraagt hem zijn zegening. Maar om dat te doen moet er wel eerst gezondigd worden en ze wordt gedwongen om seks te hebben met Rasputin. Dit wordt natuurlijk gelijk doorgegeven aan de arts van de familie.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog overlijden er veel Russische soldaten. Rasputin krijgt hiervan de schuld en al snel wordt hij verstoten door de Tsaar en Tsarina, maar ook door de monniken van zijn orde. Een groep mannen besluit daarna om Rasputin te vermoorden. Hij wordt als eerste vergiftigd met cyanide, maar als blijkt dat dat geen effect heeft, wordt hij tot vier keer toe neergeschoten. Uiteindelijk overlijdt Rasputin dan toch en zijn lichaam wordt in de Malaya Nevka rivier gegooid.

Harry Potter

In 2001 kwam de eerste film in de "Harry Potter"-reeks uit. De laatste film kwam uit in 2011. In totaal gaat het hier om acht films en in alle acht films speelt Alan Rickman de rol van de leraar toverdranken Severus Sneep. Sneep lijkt in alle films een hekel te hebben aan Harry, maar het tegendeel wordt in de allerlaatste film duidelijk. Sneep zat vroeger zelf ook op Zweinstein en leerde daar de moeder van Harry (Lily Potter) kennen, hij werd al snel verliefd op haar. Severus Sneep was een volger van de kwaadaardige tovenaar Voldemort, maar besloot om over te stappen naar de goede kant toen Lily Potter op het punt stond vermoord te worden. Sneep heeft geprobeerd haar te redden maar kwam te laat. Voldemort had haar al vermoord, maar Harry bleef leven.

Toen Harry op Zweinstein op school kwam, kwamen ook alle gevoelens die Sneep voor Lily Potter had weer terug. Jaren heeft hij Harry gehaat, maar tegelijkertijd heeft hij hem ook beschermd tegen Voldemort. Hij wist dat Voldemort terug zou komen om Harry te vermoorden. In één van de laatste films keert Sneep dan ook terug naar Voldemort, in opdracht van de hoofdmeester van Zweinstein (professor Perkamentus). Hij moet er voor zorgen dat een student van de school (Draco Malfidus) de hoofdmeester vermoordt, maar moet conform afspraak dit klusje zelf opknappen. Wat Voldemort niet wist, was dat dit al tussen Sneep en Perkamentus was afgesproken. Voldemort wil de toverstaf van Perkamentus hebben en komt erachter dat niet Draco maar Sneep hem heeft gedood, hierna doodt Voldemort zelf Sneep om zo de ultieme macht over de toverstaf te hebben.

A little chaos

Op 13 september 2014 ging de film A little chaos op het filmfestival van Toronto in première. In Nederland en België staat deze film bekend onder de titel, The Kings gardens. Deze film is een Brits kostuumdrama, geregisseerd en deels geschreven door Alan Rickman. Zelf speelt hij de rol van Koning Lodewijk XIV. Koning Lodewijk XIV wil een prachtige fontein laten bouwen in zijn paleis te Versailles. Een aantal landschapsarchitecten gaan in deze film de strijd met elkaar aan om uiteindelijk de fontein te mogen bouwen. Onder die architecten is ook een vrouw, Sabine de Barra (Kate Winslet). Zij sleept de opdracht uiteindelijk in de wacht en mag de fontein gaan maken. De tuinman van Versailles valt als een blok voor Sabine en menig hoge elite zijn zeer geïnteresseerd in haar werk als architect. Na een aantal tegenslagen bij het bouwen van de fontein is het dan eindelijk zover; de fontein is af.

Prijzen

In zijn filmcarrière heeft Alan Rickman verschillende prijzen in de wacht gesleept. Hieronder een overzicht van de gewonnen prijzen:
 • 1991: BAFTA award voor beste acteur en een supportende rol in Robin Hood: Prince of Thieves
 • 1996: Golden Globe voor beste acteur in Rasputin: Dark Servant of Destiny
 • 1996: Emmy Award voor beste acteur in Rasputin: Dark Servant of Destiny
 • 1996: Screen actors guild award voor beste acteur in een miniserie of tv-film in Rasputin: Dark Servant of Destiny
 • 1996: Satalite award voor beste acteur in miniserie of tv film in Rasputin: Dark Servant of Destiny
 • 2009: Scream Award voor beste ensemble in Harry Potter and the half-blood prince
 • 2011: People’s choice award voor favoriete ensemble in Harry potter and the deathly hallows part two
 • 2011: San Diego film critics society awards voor best ensemble in Harry Potter and the deathly hallows part two.
 • 2016: Empire Legend award voor zijn gehele carrière
© 2016 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieVeel gierende puberhormonen in The Half Blood PrinceThe Half Blood Prince bevat een groter wordende Harry Potter. De films van Harry Potter zijn voor veel ouders met jonge…
De vele gedaantes van Robin HoodrecensieDe vele gedaantes van Robin HoodHet verhaal van Robin Hood is een bekend verhaal. Dit typisch Engelse verhaal gaat over de bandiet die van de rijke stee…
Biografie: Harry PotterBiografie: Harry PotterHarry James Potter is het wereldbekende fictieve personage dat de hoofdrol speelt in de serie die zijn naam draagt: Harr…

Georgina VerbaanZe is actrice, zangeres en columniste. Georgina Verbaan is een veelzijdig persoon met vele talenten. In haar werk laat z…
Steve McQueen: The King of CoolSteve McQueen: The King of CoolSteve McQueen was een Amerikaanse acteur en speelde in diverse succesvolle films. In de jaren zestig en zeventig van de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jastrow75, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://www.biography.com/people/alan-rickman-20687617#breakthrough-role
 • http://www.nrc.nl/next/2016/01/15/alan-rickman-veel-meer-dan-sneep-1580569 https://nl.wikipedia.org/wiki/Alan_Rickman
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Rickman https://en.wikipedia.org/wiki/Die_Hard https://nl.wikipedia.org/wiki/Die_Hard
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Robin_Hood:_Prince_of_Thieves#Rolverdeling https://nl.wikipedia.org/wiki/Sense_and_Sensibility_(film)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Rasputin:_Dark_Servant_of_Destiny
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Harry_Potter_and_the_Philosopher%27s_Stone_(film)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Harry_Potter_and_the_Deathly_Hallows_–_Part_2 https://nl.wikipedia.org/wiki/A_Little_Chaos
 • https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_awards_and_nominations_received_by_Alan_Rickman
 • https://www.bauermedia.co.uk/newsroom/press-releases/the-jameson-empire-awards-2016
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 04-02-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.