Samba instrumenten

De instrumenten die bij Braziliaanse percussie gebruikt worden zijn verschillend en minder bekend dan wat meestal onder latijnamerikaanse percussie gerekend wordt. Het arsenaal aan klanken dat deze soms heel kleine instrumenten kunnen voortbrengen is onvoorstelbaar. Hierna volgt een kleine introductie tot die belangrijkste Braziliaanse percussie instrumenten die bespeeld worden tot een onweerstaanbaar swingend geheel.

Afrikaanse ritmes en echte Braziliaanse samba

De muziek van Brazilië is altijd al populair geweest. De bossa nova bijvoorbeeld is een stijl die reeds meer dan vijftig jaar geleden onstond door het mengen van jazz en de traditionele samba ritmes. Die samba ritmes zijn niet alleen de commerciële carnavalsamba's maar zijn ook een hele reeks meer met de Afrikaanse ritmes verbonden samba "batucada" stijlen die gespeeld worden met specifieke percussie-instrumenten. Minder bekend dan de typische Zuidamerikaanse percussie zoals conga's, bongo's, clave en timbales maar zeker niet minder interessant.

Surdo

Trommel die meestal in aluminium gemaakt wordt met twee vellen. De diameter varieert tussen 30 en 60 cm. De surdo wordt gedragen op navelhoogte met een riem rond de nek en bespeeld met één zachte stok terwijl met de andere hand thet vel tussen de slagen door wordt gedempt. Deze trommels spelen het basisritme waarop al de rest steunt. De klemtoon (meestal gespeeld door de grootste surdo) ligt veelal op de tegentijd, en niet op de tijd, zoals dat in de meeste andere muziek wél het geval is.

Tamborim

Klein plat trommeltje met 1 vel van ongeveer 12 cm diameter. Het wordt bespeeld met een zweepachtige plastic stok en produceert een heel scherpe en doordringende klank. Bij een samba percussie groep, die ook soms een "batería" genoemd word spelen alle pandorims dezelfde figuur wat het effect nog versterkt.

Caixa

Platte trommel met twee vellen waarvan 1 met snaren, bespeeld met 2 stokken. Wordt gedragen op buikhoogte aan een riem.

Gànza

Shaker gemaakt uit metaal of ander materiaal

Pandeiro

Is te vergelijken met onze Europese tamboerijn met vel en belletjes. Het lijkt eenvoudig, maar het is één van de moeilijkste instrumenten bij samba om goed te spelen.

Cuica

Metalen "pot" met één vel waaraan een stokje vastzit. Over het stokje word met een (nat) vodje gewreven terwijl de andere hand de toonhoogte verandert door op het vel te drukken.

Repinique

Trommel met 2 vellen, bespeeld met 1 stok en met de andere vrije hand. Dit instrument is de "leider" van het ensemble en kondigt alle inzetten en stops aan. De repinique speelt ook de breaks voor.

Agogo

Agogo bells, zijn 2 of soms 3 metalen die aan elkaar gelast zijn en worden bespeeld met 1 (metalen) staaf. In het filmpje is er zelfs een exemplaar met 4 bellen te zien.

Apito

Een klein houten fluitje

Waar samba instrumenten vinden en kopen?

Lees verder

© 2009 - 2024 Guillermo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Samba uit BraziliëBij ons in Nederland is de Samba vooral bekent van het carnaval in Rio de Janeiro. De variatie van de Samba die in Europ…
Samba till you drop!Wie Brazil zegt, zegt samba. Zelfs de nationale sport is naar deze dans genoemd: samba-voetbal. Het carnaval in Rio bied…
Salsa en haar diverse oorsprongenDe Cubaanse salsa heeft al lang de grenzen van het eiland overgestoken om ervoor te zorgen dat over de hele wereld mense…
Muziekinstrumenten zelf maken: maracasMuziekinstrumenten zelf maken: maracasHet is heerlijk om samen muziek te maken. Samen zingen, samen met muziekinstrumenten, of allebei. Muziekinstrumenten zij…

Fender basgitarenFender is het grootste en best verkocht basgitaren merk wat de wereld tot nu toe heeft gekend. Sinds pakweg 1950 produce…
Van muziekschrift tot muziekspelIn principe is voor ieder melodieus instrument dezelfde “taal” van toepassing: het muziekschrift. Om een partituur te ku…
Bronnen en referenties
  • Foto van brasilando.com, samba percussie speciaalzaak
Guillermo (14 artikelen)
Laatste update: 27-11-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.