recensie

AC/DC – Highway to hell

Highway to hell is het zesde studioalbum van de band. Het album verscheen op 3 augustus 1979 in de winkels. Het is door Robert Lange geproduceerd. En staat onder het label: Atlantic.

Het album

Highway to hell is het zesde studioalbum van AC/DC. Het is ook tevens het laatste album waarop Bonn Scott te horen is. Hij overleed op 19 Februari 1980 in de auto van een vriend. Het album verscheen op 3 augustus 1979 in de winkels. Het is door Robert Lange geproduceerd, onder het label Atlantic. In mei 2006 bereikte dit album voor de zevende keer de platina status. Het album staat op de tweehonderdste plaats van de vijfhonderd beste albums ooit gemaakt volgens het muziek tijdschrift Rolling Stone.

Bezetting

 • Bon Scott – Zang
 • Angus Young – Leadgitaar
 • Melcolm Young – Slaggitaar
 • Cliff Williams – Basgitaar
 • Phil Rudd – Drum

Tracklist

 1. Highway to hell – 3:29
 2. Girls got Rhythm – 3:24
 3. Walk all over you – 5:11
 4. Touch too much – 4:28
 5. Beating around the bush – 3:57
 6. Show down in flames – 3:23
 7. Get it hot – 2:35
 8. If you want blood (You’ve got it) – 4:38
 9. Love hungry man – 4:18
 10. Night prowler – 6:18
Alles nummers zijn door Angus, Malcolm en Bon geschreven.

De hoes

Op de hoes van het album staan de vijf leden van de band afgebeeld. Bovenin staat in rood de naam van de band: AC/DC geschreven. Tussen de C en de D staat een donderschok. Op de voorgrond staat Angus in zijn schooluniform afgebeeld. Op het petje dat hij draagt staan twee duiver horens. Verder houdt hij ook nog een duivelsstaart vast. Rechts naast Angus staat Bon met een glimlach op zijn gezicht. Achter Angus staan de overige drie band leden. Helemaal onderaan staat de naam van het album: Highway to hell.

Highway to hell

Het openingsnummer van het gelijknamige album is door Angus, Malcol en Bon geschreven. Het nummer is in juli van 1979 al als single verschenen. De naam van het nummer is gebaseerd op het leven als een muzikant die constant op tournee is. Volgens Angus was dit een regelrechte Highway to hell. De zo bekende gitaarriff is niet door Angus bedacht, maar door zijn broer Malcolm. Deze riff werd meteen een klassieker. In Duitsland heeft het nummer vijfenveertig weken in de hitlijsten gestaan. Ook al kwam het niet verder dan de dertigste plaats.

Touch too much

Touch to much is het vierde nummer op het album. Dit is ook het laatste nummer wat met Bon Scott is opgenomen, hij stierf een jaar later. Het nummer is in 1979 ook als single uitgekomen. Op de foto van de single stond echter een enorme fout. Zo zijn zowel Angus als de bassist Cliff afgebeeld alsof ze hun instrument linkshandig bespelen. Het nummer komt ook voor in videospelletjes. Zo kwam het nummer voor in de beide downloadbare content van het spel Grand theft auto 4: The ballad of gay Tony en The lost and dammed.

Night prowler

Het laatste nummer van het album is door Angus, Malcolm en Bon geschreven. Het nummer is ook bekend geworden door de zogeheten Night stalker, dit was een moordenaar en verkrachter die in Los Angeles verschillende moorden en verkrachtingen op zijn naam heeft staan. Het bleek dat deze persoon een groot fan was van AC/DC. Zo werden er op de plaatsen van misdrijf verschillende merchandise van de band aangetroffen. Toen de politie de man uiteindelijk te pakken kreeg droeg hij een shirt van de band. Toen de man werd berecht riep hij allemaal verheerlijkingen uit naar de duivel. Dit resulteerde in image schade voor de band. Het nummer gaat over een jongen die inbreekt in de slaapkamer van zijn geliefde.
© 2014 - 2024 Mrpromoteboy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieBlack Sabbath - Heaven and HellHeaven and Hell is het negende studio album van Black Sabbath. Het album verscheen op 25 april 1980 in de winkels. Het a…
Humboldt Redwoods State Park: rijd eens door een boom heen!Ben je aan de Westkust van de Verenigde Staten en rijd je over de magische en historische Pacific Coast Highway? Vergeet…
Kerstmuziek voor gitaarKerstmuziek voor gitaarAls je kerstmuziek op je gitaar wilt spelen, loop je al snel tegen het probleem dat veel bladmuziek voor de feestdagen b…
De taalontwikkeling van tweetalige kinderenDe taalontwikkeling van tweetalige kinderenIn Nederland wonen steeds meer allochtonen. Onderwijzers en docenten krijgen dan ook steeds vaker te maken met kinderen…

Uitslag finale Eurovisiesongfestival 2014Uitslag finale Eurovisiesongfestival 2014Zaterdag 10 mei 2014 was de finale van het Eurovisiesongfestival 2014. Het was de 59e keer dat het songfestival gehouden…
recensieAC/DC – The razor’s edgeThe Razor’s edge is het elfde internationale en het twaalfde Australische studioalbum van de Australische band AC/DC. He…
Mrpromoteboy (40 artikelen)
Gepubliceerd: 06-01-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.