recensie

Anouk – For Bitter or Worse (recensie cd 3 Days In A Row)

Anouk – For Bitter or Worse (recensie cd 3 Days In A Row) De nieuwe cd van Anouk heet For Bitter or Worse en ligt sinds 18 september in de winkel. Een geheel nieuwe sound, maar zeker niet minder aanstekelijk. De eerste single Three Days in a Row, over haar liefde voor nieuwe vriend Unorthadox, is Anouk's eerste nummer één hit. Het eerste voorproefje van het album was echter Today, dat in juni al gratis te downloaden was. De tweede single van het album wordt Woman, dat samen met Tjeerd Bomhof van de band Voicst geschreven is. For Bitter or Worse is alweer het zesde studioalbum van Anouk. Voor deze cd heeft ze wederom nummers geschreven met Bart van Veen, maar ook met zanger Tjeerd Bomhof van de band Voicst en Aben Eubanks.

De cd is geproduceerd door Tore Johansson en Martin Terefe, ook met hen heeft Anouk enkele nummers geschreven. De backing vocals worden behalve door Anouk door haar vaste achtergrondzangeressen en - zanger gedaan, maar dat niet alleen: Trijntje Oosterhuis is ook te horen.

Today

De eerste sneak-preview van de cd kwam tijdens Pinkpop, begin juni, toen Anouk het nummer Today speelde. Dat nummer was vervolgens een week lang gratis te downloaden. Er werd ook een filmpje bij gemaakt, waarbij je Anouk en haar nieuwe vriend Unorthadox samen op weg ziet naar Pinkpop. Een foto hiervan werd gebruikt voor de cover van de eerste single 'Three Days in a Row'.

Today is samen met Tjeerd Bomhof geschreven en is een zeer aanstekelijk rocknummer. De gitaren gaan er lekker op los en het repeterende deuntje heeft de neiging in je hoofd te blijven zitten.

Ook Woman komt voort uit deze zelfde samenwerking en is uitgekozen om als tweede single van het album te verschijnen.

Three Days in a Row

Three Days in a Row was de eerste officiële single. Critici zeggen dat Anouk met dit nummer een nieuwe kant op gaat: ‘Anouk goes Janis Joplin’. En niet zonder succes; Three Days in a Row betekent de eerste nummer één hit voor Anouk in Nederland.

Op de single staat ook een remix te staan gemaakt door de vriend van Anouk Unorthadox met Terilekst. Ook in de clip speelt Unorthadox een rol; niet voor het eerst. Hij speelde ook in de clip van het nummer 'Michel'.

Nummers

Anouk schrijft eigenlijk altijd persoonlijke nummers en aangezien dit haar eerste cd is na haar scheiding van Remon Stotijn, zal er wel wat leed in verwerkt zijn. 8 years kan niet over een ander onderwerp gaan, aangezien ze op het moment van de scheiding 8 jaar bij elkaar waren.

Maar ook For Bitter or Worse, een mooie woordspeling op 'for better or worse', gaat hierover. Dit laatste nummer zou zo op de soundtrack van een film geplaatst kunnen worden. Dat dacht kennelijk ook de maker van de film De gelukkige huisvrouw, want daar zal dit nummer gebruikt worden. Er verschijnen voor deze derde single twee clips. Een met filmbeelden en de andere met persoonlijke beelden van Anouk met haar drie kinderen. Er bestaat nog een derde clip, maar die werd door de zangeres afgekeurd.

Het idee achter het hoesje van het album is dat je in het leven de nodige klappen oploopt, maar dat die meestal niet aan de buitenkant zichtbaar zijn.

Toch gaan er ook nummers over wat vrolijkere thema's, zo heeft Anouk 'Three Days In A Row' voor Unorthadox geschreven. De tekst geeft aan dat ze hem nooit is vergeten nadat ze hem heeft ontmoet (tijdens de clip bij het nummer 'Michel'). Ze zingt al die tijd van hem gehouden te hebben, maar dat het verkeerd voelde om haar hart te volgen.

Soul

Een ander nummer dat meteen opvalt bij het beluisteren is Walk to the bay. Het is een totaal andere stijl, dat mij doet denken aan the sixties, en heerlijk swingend. Een sound die je ondere andere ook terug hoort bij Lovedrunk.

Anouk laat wederom een nieuw geluid van zich horen, met opvallend veel rustige nummers en soulnummers voor een van oorsprong rockzangeres. Met nog meer achtergrondkoortjes dan op haar vorige album te horen was.

For Bitter or Worse

De cd bevat twaalf nummers, zie hieronder de tracklist:

 1. Three days in a row
 2. In this world
 3. Woman
 4. Lay it down
 5. 8 Years
 6. My shoes
 7. Walk to the bay
 8. Today
 9. Hold on
 10. Lovedrunk
 11. Faith in my moon
 12. For bitter or worse
© 2009 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anouk - To Get Her Together (recensie cd met Down & Dirty)recensieAnouk - To Get Her Together (recensie cd met Down & Dirty)Anouk nieuwste cd To Get Her Together kwam 20 mei 2011 uit. De tracklist van het zevende studioalbum is bekend. Via Twit…
Anouk - Who's Your Momma (recensie cd met Good God)Anouk - Who's Your Momma (recensie cd met Good God)Anouk is terug! Niet met een Hotel New York II, maar met een totaal nieuwe sound. Het album Who’s Your Momma ligt sinds…
Anouk - Together Alone (recensie cd met o.a. Nobody's Wife)recensieAnouk - Together Alone (recensie cd met o.a. Nobody's Wife)Anouk Teeuwe is een onbekende tot 1996. Dan komt voorlopend op het album de single Mood Indigo uit. De cd Together Alone…
Anouk - Graduated Fool (recensie cd met Everything)recensieAnouk - Graduated Fool (recensie cd met Everything)Het derde studio-album van Anouk is Graduated Fool. Deze cd uit 2002 heeft in vergelijking met haar andere albums het mi…

recensieRadio 538: Hitzone 51 het verzamelalbumDe vierde editie van 2009 van Hitzone komt uit op 11 september 2009. Het gaat hierbij om de 51ste editie van Hitzone, Ra…
recensieRadio 538: Hitzone 50 + Hitzone Gold (nummers + downloaden)De derde editie van 2009 van Hitzone is uitgekomen. Het gaat hierbij om de 50ste editie van Hitzone, Radio 538 Hitzone 5…
Jour (127 artikelen)
Laatste update: 08-03-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.