Eurovisie Songfestival – Anouk breekt ban met Birds

Eurovisie Songfestival – Anouk breekt ban met Birds Nederland staat in mei 2013 voor het eerst in negen jaar in de finale van het Eurovisie Songfestival. Zangeres Anouk verbrak de jarenlange ban die Nederland voelde door steeds maar niet door te dringen tot de finale. De Haagse zangers redde met haar liedje Birds de eer van Nederland. Met nog 25 landen zingt ze in de finale.

Anouk

Zonder opsmuk, show en spektakel, met louter haar muziek en een achtergrondkoortje en lichtbeelden van vliegende vogels op de achterwand, sleepte Anouk op 14 mei 2013 een plaats in de finale van het Eurovisie Songfestival binnen. De zangeres was ontspannen aan het avontuur begonnen, beschouwde het verblijf in Malmö min of meer als een vakantie. De dag voor de finale bracht ze ondermeer kijkend naar de dvd’s van The Killing door. Anouk was Nederlands Eurovisie-troef en die kaart werd met succes gespeeld.

Lang niet iedereen geloofde dat zangeres Anouk zich senang zou voelen in het Eurovisiecircus en volgzaam mee zou doen met de activiteiten die onlosmakelijk aan het liedjesfestijn verbonden zijn. Anouk deed echter overal aan mee. Ze ging “All the way.” De zangeres deelde handtekeningen uit, ging met fans op de foto tot haar kaken zeer deden van het glimlachen en zat tegenover de journalisten en fotografen bij de perspresentatie.

Glitter

Anouk is niet een zangeres die zich verschuilt achter glitter, rookmachines en show. Ze wil haar lied Birds op de beste manier mogelijk zingen en dat deed ze met verve. Voor Anouk geen jurk met verrassingen, geen sexy niemendalletje of verkleedpartijen op het podium. Gewoon in een zwarte broek met zwarte laarsjes met wat glimmers, in een zwarte blouse. Dat was het en daar moest de jury en het publiek het mee doen. Een windmachine blies af en toe speels door haar haren en de projectie op de achtergrond was alles wat er aan toeters en bellen te pas kwam bij Birds.

Pers

Anouk stond helemaal alleen de pers te woord. Geen grote delegatie van pommeranten aan haar zijde. Anouk vertelde zelf hoe het in elkaar stak en ze vertelde zelf wat ze van Malmö en de sfeer vond. Vijftien lege stoelen stonden er naast haar tijdens het persmoment en Anouk praatte eerst wat onwennig en bijna verlegen en daarna grappig en vrij met de pers. Ze verwachtte niet dat het Songfestival haar carrière overhoop zou gooien. Wel hoopte ze dat mensen haar muziek mooi vinden.

Miljoenen

Ruim 3,7 miljoen kijkers bekeken de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival op de buis. Het was met de eerste halve finale meteen een kijkcijferrecord. Nooit eerder trok een halve finale zoveel kijkers. Toen Anouk optrad stemden er zelfs ruim 4,5 miljoen kijkers af op Nederland 1. Het was zinderend spannend of Nederland de finale wel zou halen. Pas bij de allerlaatste envelop werd duidelijk dat The Netherlands het gered hadden. De TROS-presentatoren Daniël Dekker en Jan Smit waren zo enthousiast, dat de kijkers thuis niet hoorden wat de presentatrice in Malmö zei. Alleen aan het enthousiasme was af te lezen dat Anouk het gered had. Tussen de uitslag in Malmö en de vertoning op de televisie zat een kleine vertraging, waardoor Dekker en Smit een fractie eerder begrepen dat The Netherlands in de laatste envelop zaten.

Finale

Anouk trad zaterdag 18 mei 2013 aan in de finale van het Eurovisie Songfestival, het was de 58ste editie van het liedjesfestijn, dat live vanuit de Malmö Arena werd uitgezonden. Petra Mede nam de presentatrie voor haar rekening en Daniël Dekker en Jan Smit verzorgden voor de TROS het commentaar voor de Nederlandse kijker. Anouk streed in deze finale tegen 25 landen. De finale won ze niet, ze eindigde op de negende plaats.

Twitter

Twitter stond op zijn kop nadat bekend was dat Anouk de finale had bereikt. Hashtag Anouk, #esf en #songfestival werden trending topics.
Veel bekende Nederlandse artiesten keken naar de uitzending en twitterden daar na afloop over:

Sieneke: Gefeliciteerd @anouk @TROS @songfestival eindelijk weer in de finale YES!! We hebben eigenlijk al gewonnen!

Monique Smit: Jaaaa door!!!!! Oh oh oh wat was dit spannend!!!!! #hartkloppingen #esf

Tim Douwsma: Yeaaaaaaaaaah!!!! Bijna net zo spannend als penals op t wk! #anouk! Eindelijk!

3JS: Natte bilnaad nu. Gefeliciteerd!!! :-) JK

Nick en Simon: Anouk door! Toch dat chauvinisme!! #trots SK

Trijntje Oosterhuis: Anouk heeft het GEWELDIG gedaan. Een groots muzikaal statement.

Jim Bakkum: Oh @anouk dit is te gek!!! Ze heeft het geflikt!! :-)

Marco Borsato: Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
We zijn doorrrrrrrrrr @Anouk geweldig! #eurovisionsonfestival

Frederique Spigt: @anouk!!! Geweldig!! I knew it!!! #love #esf

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anouk zingt nummer 1 hit Birds op Eurovisie SongfestivalAnouk zingt nummer 1 hit Birds op Eurovisie SongfestivalAnouk heeft in 2013 met het nummer Birds Nederland vertegenwoordigd tijdens het Eurovisie Songfestival. Na de halve fina…
Eurovisie Songfestival 2013 - Deelnemers en UitslagenEurovisie Songfestival 2013 - Deelnemers en UitslagenOp dinsdag 14 mei en donderdag 16 mei vinden de halve finales van het Eurovisie Songfestival 2013 plaats. Op zaterdag 18…
Anouk - Sad Singalong Songs (recensie cd met o.a. Birds)recensieAnouk - Sad Singalong Songs (recensie cd met o.a. Birds)Anouk doet de naam van het album eer aan. Sad Singalong Songs zijn verdrietige liedjes over pijn in de liefde en het lev…
Anouk - Urban Solitude (recensie cd met o.a. Michel)recensieAnouk - Urban Solitude (recensie cd met o.a. Michel)De tweede cd maken, na een succesvol debuut, zorgt bij de meeste artiesten voor druk. Niet bij Anouk, die zich in 1999 m…

Jaren 80 Japanse kinderanimatie in NederlandJaren 80 Japanse kinderanimatie in NederlandIedereen die in de jaren 80 jong was (her)kent ze vast: de tekenfilms uit Japan. Lieve tekenfilmhelden met grote ogen in…
KRO's Over de streepOver de streep is een televisieprogramma van de KRO dat wordt uitgezonden op Nederland 3. Presentator Arie Boomsma is aa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eurovision logo
  • Leeuwarder Courant
  • www.songfestival.nl
  • Twitter
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-04-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.