Atlas – Avonturenserie bij de AVRO (2014)

Atlas – Avonturenserie bij de AVRO (2014) Atlas is een avonturenserie in de reeks van reality shows op de televisie. De deelnemers maken een avontuurlijke speurtocht op weg naar het uiteindelijke doel. De eerste serie speelde zich in Marokko af, voor de tweede serie gaan de deelnemers naar Suriname. Ze volgen daar het spoor van de goudzoekers. De AVRO zendt de tv-serie in de herfst van 2014 uit en de deelnemers zijn bekende Nederlanders. Tijdens de serie wordt ook het kwik-probleem van Suriname duidelijk. De mensen worden ziek en het milieu wordt vervuild door de kwik die bij de goudmijning gebruikt wordt.

Avonturenserie bij de Avro

De AVRO zendt de avonturenserie in de nazomer en herfst uit op Nederland 3. In het eerste seizoen sloften de deelnemers onder meer door de woestijn van Marokko en in het tweede seizoen gaan ze in Suriname op zoek naar goud. Atlas Suriname werd vanaf maandag 18 augustus 2014 om 20.25 uur uitgezonden op Nederland 3. Een groep bekende Nederlanders vormen de 12 deelnemers.

Deelnemers

In de eerste aflevering treden een paar van de deelnemers aan: Tim Murck, Frieda Mulisch, Bob de Jong, Shary An, Negativ en Kimberley Klaver worden in de Suriname Rivier gedropt om daarna Fort Nieuw Amsterdam te bestormen. Ze vormen twee teams die dwars door de buitenwijken van Paramaribo speuren naar vliegtickets. Met de tickets kunnen ze verder naar de goudvelden van het wetteloze zuiden van Suriname. De twee groepen worden successievelijk aangevuld met meer deelnemers: Tim Haars, Robert Schoemacher, Tess Milne, Yootha Wong-Loi-Sing, Stacey Rookhuizen en Brace maken het deelnemersveld van Atlas compleet.

Goudzoekers

De twee groepen volgen te voet en per boot het spoor van de goudzoekers. Ze moeten zich door dichte regenwouden werken om de goudkuilen in het zuiden van Suriname te vinden. De show gaat over tien etappes. In elke etappe strijden de twee teams om een stukje van de Atlas. Als de kaart aan het eind van de serie compleet is weten ze waar het goud van het regenwoud verborgen ligt. Tijdens Atlas kunnen teamleden naar huis worden gestuurd en een van de deelnemers wordt winnaar van het goud. Het avontuur begint in Fort Nieuw Amsterdam, een historische plek waar eeuwen geleden Nederlanders hun geluk beproefden. Lauren Verster presenteert het programma, net als de eerste serie.

Atlas in Marokko

De eerste serie van Atlas speelde in 2013. Het land waar de bekende Nederlanders naar toe gingen voor die speurtocht was Marokko. Toen deden Johnny Kraaijkamp Jr., Robert de Hoog, Mimoun Ouled Radi, Inge Ipenburg, Mariana Verkerk, Gaby Blaaser, Darryl van Gonter, Ron Boszhard, Maryam Hassouni, Ymke Wieringa, Iris Kroes en Laura Dekker mee. Ze maakten een tocht over de historische handelsroute door de zinderend hete Sahara, over het Atlasgebergte, naar de koningsstad Marrakesh. De winnaar van Atlas 2013 was Mimoun Ouled Radi.

De kandidaten 2014

 1. Bob de Jong
 2. Brace
 3. Frieda Mulish
 4. Kimberley Klaver
 5. Negativ
 6. Robert Schoemacher
 7. Shary-An Nivillac
 8. Stacey Rookhuizen
 9. Tess Milne
 10. Tim Haars
 11. Tim Murck
 12. Yootha Wong Loi Sing

Bob

Bob (1976) is schaatser. Hij deed aan vijf Olympische Spelen mee en kwam met één gouden, één zilveren en twee bronzen medailles thuis. Hij heeft ervaring met dit soort televisieshows, want hij was eerder deelnemer aan Dancing With the Stars en Peking Express. Na Atlas gaat hij weer schaatsen op de WK Afstanden in Heerenveen op 14 februari 2015.

Brace

Brace is zanger. Hij werd geboren in Indonesië, heeft Surinaamse ouders en groeide op in Amsterdam. Hij werkte samen met Lange Frans en kreeg een hit met hun nummer Moppie. Brace werkte ook samen met Ali B en kwam met een solosingle Vraag Jezelf Eens Af. Brace heeft een zwart verleden: hij was betrokken bij een gewapende ontvoering en kwam in de gevangenis terecht. Sinds zijn vrijlating gaat hij het rechte pad.

Frieda

Frieda (1974) is scenarioschrijfster en dochter van Harry Mulisch. Ze maakt een scenario voor een dramaserie over haar vader.

Kimberley

Kimberley (1985) is actrice die we vooral kennen van Spangas en Verliefd op Ibiza. Vanaf haar zesde volgt ze al dans- en acteerlessen. Tijdens haar middelbare schooltijd kwam het zwaartepunt meer en meer op acteren te liggen en speelde ze diverse rollen in populaire series als Oppassen en Cut. Ze zit ook in Voetbalvrouwen. Ze was ook deelneemster van het programma Ik Hou van Holland en Sterren Springen.

Negativ

Maurits Delchot (1982) kennen we als Negativ, rapper en acteur. Hij is van Surinaamse afkomst. Negativ zat in de niet meer bestaande rapformatie D-Men, met Lange Frans en Baas B. Hij kreeg naam als acteur in de film Bolletjes Blues, waar hij een Gouden Kalf nominatie voor kreeg. Hij is ook te zien in de film Hoe Duur Was de Suiker en de serie StartUp. Negativ was eerder deelnemer aan Expeditie Robinson, Ali B op Volle Toeren, Rappers in de Sneeuw en Ford Boyard.

Robert

Robert (1958) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en maakte naam als cosmetisch arts. Hij zette in Nederland de injectables in de markt. Hij is de auteur van de boeken Schoonheid Zit van Buiten en Als je Haar Maar Goed Zit en is columnist. Dokter Schoemacher werd vooral bekend door zijn optreden op TV, ondermeer in Make Me Beautiful, Bobo’s in de Bush en Naar de Kliniek.

Shary-An

Shary-An (1992) is de zangeres die bekendheid verwierf via The Voice of Holland. Ze is de jongste deelnemer van Atlas 2014.
De zangeres heeft haar debuutalbum Love Me For Who I Am uitgebracht, waarop een mix van Soul, R&B en Jazz te horen is.
Ze treedt op door het hele land en speelde in de theatervoorstelling One Moment In Time. Shary-an was coach in het tv-programma Buma Music Academy en won met ‘haar’ band Free Beer.

Stacey

Stacey (1986) onderneemt en daarbij is ze jurylid van de tv-programma’s X Factor en The Next Pop Talent, presentatrice en actrice. Ze was net 16 toen ze Stacey Records & Dutch Delight oprichtte en ze bewees dat ze op eigen benen kon staan. In 2006 ontving ze daarvoor de Bart Award van BNN; een prijs voor jongeren die het onmogelijke mogelijk maken. Ze heeft haar eigen sieradenlijn en speelde een rol in de film Hartenstraat. Deelneemster was ze aan Strictly Come Dancing, Ranking The Stars en 71 Graden Noord.

Tess

Tess (1988) is presentatrice die bij TMF begon en daarna te zien was bij MTV. Ze deed het programma Money Makers en probeerde voor dat programma de meest uiteenlopende beroepen uit. Ook ging ze voor MTV Was Here op zoek naar de nieuwste trends op het gebied van mode en muziek. Met het programma Because I am a Girl: Love for Sale, zette ze zich in voor meisjes in ontwikkelingslanden. Ze presenteerde Sterren Dansen op het IJs en Sterren Springen op Zaterdag. Ze was verder te zien in de serie A’dam en E.V.A en in Expeditie Robinson. FHM riep haar uit tot Mooiste vrouw van Nederland.

Tim

Tim Haars (1981) is presentator en acteur. Bekend werd hij door zijn rol als Gerrie in het satireprogramma New Kids. Tim maakte op jonge leeftijd het programma 6pack. Daar was hij als presentator, maker en cameraman bij betrokken. Daarna volgde de LIVE nachtshow Nox, die hij presenteerde. Hij acteerde in het sketchprogramma De Pulpshow en Van God Los. In de film Bro's Before Ho’s speelde hij de hoofdrol. Hij kreeg er een Gouden Kalf voor. Hij deed eerder mee aan Wie is de Mol?

Tim

Tim Murck (1982) is acteur. Na de Arnhemse Toneelschool was hij te zien in diverse theaterproducties. Grotere bekendheid kreeg hij met zijn rol als Barry Hartveld in Spangas. Ook speelde hij mee in de serie en de film Feuten. Op tv was hij daarnaast nog te zien in De Co-assistent, Baantjer, Koen Kampioen en in de film Smoorverliefd.

Yootha

Yootha (1987) is een Nederlandse actrice en zangeres van Surinaamse afkomst. De Rotterdamse is vooral bekend door haar rol van Mini-Mini in de film Hoe duur was de suiker. Ze ontving er een Gouden Kalf nominatie als Beste Actrice voor.

Winnaar

De winnaar van Atlas Suriname is Frieda Mulisch.

Kwik
Tijdens de serie wordt ook het kwik-probleem van Suriname duidelijk. De mensen worden ziek omdat ze met kwik werken en met kwik vergiftigde vissen eten. Het milieu heeft door ontbossing al te lijden van de gouddelving en wordt ook nog eens vervuild door de kwik die bij de goudmijning gebruikt wordt.

Atlas Suriname

Legenda
A. Suriname
B. Paramaribo
C. Nieuw Amsterdam
D. Suriname Rivier
E. Goudvelden

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Surinaamse Marroncultuur is nog steeds springlevendDe Surinaamse Marroncultuur is nog steeds springlevendDe Marrons uit Suriname bestaan nog steeds in een wereld die steeds groter wordt en waarbij rassenvermenging een feit is…
Goud – goudkoorts en zuiverheidGoud – goudkoorts en zuiverheidOmdat goud moeilijk te vinden is en een hoge waarde heeft, wordt het een edelmetaal genoemd. Goud staat ook wel bekend a…

The Walking Dead - Seizoen 1, lijst met afleveringenThe Walking Dead is een televisieserie die gebaseerd is op de stripboeken van Robert Kirkman, Tony Moore en Charlie Adla…
My Little Pony: Friendship is MagicMy Little Pony: Friendship is MagicSommigen kennen My Little Pony wellicht nog van de tekenfilms die in de jaren ’80 werden uitgezonden. De gekleurde pony’…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Avro
 • http://radio.nl/795068/nieuwe-avonturenserie-atlas-bij-de-avro-op-nederland-3 geraadpleegd op 16 augustus 2014
 • http://www.aboutcommunicatie.nl/nieuws/2014-08-15/nieuwe-avonturenserie-atlas-bij-de-avro-op-nederland-3 geraadpleegd op 16 augustus 2014
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Atlas_(Nederlands_televisieprogramma) geraadpleegd op 17 augustus 2014
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-04-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.