Televisieserie Buurman en Buurman

Vele van ons zullen buurman en buurman wel kennen van het programma Villa achterwerk. Buurman en buurman was niet alleen in Nederland populair, maar werd destijds in wel tachtig landen uitgezonden. Jarenlang knutselden en timmerden buurman en buurman met meestal een ramp als resultaat. Toch lieten buurman en buurman zich nooit uit het veld slaan en zorgde dat er overal een oplossing voor kwam.

Geschiedenis van buurman en buurman

Vroeger werd Buurman en Buurman helemaal met de hand gemaakt. Dit betekend dat er poppen zijn die telkens met de hand iets worden verzet waarna het als het achter elkaar word gezet een bewegend beeld word. Deze manier van opnemen word ook stopmotion genoemd.
De opnames gebeurde in Tsjechië door het bedrijf "Ateliéry Bonton Zlín". In 1976 verscheen dan ook in Tsjechië de eerste aflevering van buurman en buurman. De eerste serie van Buurman en Buurman heette 'Kut'aci' wat staat voor de denkers. Het duurde maar liefst drie jaar voor de volgende serie uit werd gebracht. Deze werd uitgebracht onder de naam 'A je to', wat staat voor dit is alles. In het derde seizoen heette het programma 'Pat a Mat', wat staat voor Pat en Mat. In 2003 kwam buurman en buurman weer terug, dit keer onder de naam ' Pat a Mat se vrací ', wat staat voor Pat en Mat zijn terug.

In Nederland waren Buurman en Buurman voor het eerste te zien bij de NCRV, daar werd het programma in eerste instantie 'de twee stuntels' genoemd. Net als in andere landen werd er in de serie niet gepraat. Later nam de VPRO het over en kwamen er stemmen bij. De grappige stemmen zijn ingesproken door Kees Prins en Simon van Leeuwen. Vanaf de eerste dag dat Villa Achterwerk uitzond, waren Buurman en Buurman van de partij. En nog altijd zijn buurman en buurman het populairste villa-duo. De lijfspreuk die buurman en buurman regelmatig laten horen 'A je to', komt dan ook vanuit de Tsjechiesche serie.

De serie

De serie was vooral een succes onder kinderen van 3 tot 8 jaar. Een aflevering duurde gemiddeld zo'n zeven minuten lang. In totaal zijn er 78 afleveringen van Buurman en Buurman gemaakt. Buurman en Buurman gaat zoals dat vermoeden over twee buurmannen. De ene buurman heeft elke aflevering een klus te klaren en de andere buurman komt hem helpen. Echter zijn het geen klusjesmannen en worden de klusjes pas na veel proberen vaak op hilarische wijze opgelost. Als de klus voor elkaar is zeggen buurman en buurman altijd 'A je to', tegen elkaar.

Buurman en buurman in andere landen

Buurman en buurman was in verschillende landen erg populair. Een aantal afleveringen werden in sommige langen niet vertoond omdat men bang was dat kinderen het na zouden bootsen.
In andere landen gebruikte ze allemaal andere namen maar toch kwamen ze allemaal neer op buurman en buurman:
  • Tsjechië - Kutaci, a je to!, Pat a Mat, Pat a Mat se vraci
  • Polen - Sasiedzi, Pat i Mat
  • Duitsland - und fertig!, Peter und Paul
  • Zwitserland - Sepp und Heiri
  • Brazilië - Zeca e Joca
  • Finland - Hupsis
  • Nederland - Buurman en Buurman
  • Iran - Hamineh

buurman en buurman nu

In 2009 zijn er verloren afleveringen terug gevonden welke later op DVD zijn uitgebracht. Buitenom de verschillende DVD's wordt het programma regelmatig opnieuw uitgezonden. Er zijn ook nog een paar fansites en vele filmpjes via internet te vinden over de o,zo beroemde serie Buurman en Buurman. Op dit moment werkt producent Lemming film aan de eerste Buurman en Buurman bioscoopfilm. Het scenario wordt geschreven door Kees Prins en Patrick Stoof. Het is de bedoeling dat de film zowel in Nederland als in andere landen zal worden vertoond. Waarschijnlijk zal de film rond 2017 op het grote doek te zien zijn.

De muziek

Alle muziek die gebruikt is in buurman en buurman zijn instrumentaal. De muziekstukken zijn gemaakt door de Tjech 'Petr Skoumal'. Helaas is de muziek nooit officieel uitgegeven.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie: DisturbiarecensieFilmrecensie: DisturbiaDeze uit 2007 afkomstige thriller met Shia LaBeouf in de hoofdrol heeft iets weg van Hitchkock zijn film Rear Window. Re…
Animatiefilms: TechniekenAnimatiefilms: TechniekenHoewel computeranimatie tegenwoordig wellicht de meest bekende animatietechniek is, zijn er nog veel meer vormen van ani…
Animatiefilms: GeschiedenisAnimatiefilms: GeschiedenisAnimatie is de afgelopen jaren enorm toegenomen in populariteit. Er is een lange weg gegaan voordat het kwam op het hoge…
Britse serie Bottom: Richie, Eddie en een gebrek aan vrouwenBritse serie Bottom: Richie, Eddie en een gebrek aan vrouwenWie aan Britse humor denkt, denkt al gauw aan een subtiele vorm van humor, inclusief typisch Britse taalgrapjes en verwi…

De film van ome WillemJoepie de Poepie, de Geitenbreiers en lust jij ook een broodje poep zijn pas een aantal van de bekende uitspraken die de…
De tekenfilmserie CalimeroDe tekenfilmserie CalimeroCalimero is in Nederland toch wel een van de beroemdste tekenfilmfiguren. Wie kent Calimero, het zwarte kuiken met een e…
Bronnen en referenties
  • http://www.buurmanenbuurman.eu/over-buurman-buurman/bioscoopfilm/
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 13-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.