Eurovisie Songfestival 2014 - Vrouw met de baard

Eurovisie Songfestival 2014 - Vrouw met de baard Het Eurovisie Songfestival is altijd goed voor relletjes, voortrekkerij, elkaar stemmen toespelen, statements en aandachttrekkerij. Tijden het Eurovisie Songfestival van 2014 in Kopenhagen is het de Oostenrijkse Conchita Wurst die het spotlicht op zich gevestigd weet. Hij komt op als Vrouw met de Baard, een artiest met een boodschap. Conchita kan ook zingen. Ze wint voor Oostenrijk het Songfestival.
Bron: Albin Olsson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Albin Olsson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Conchita Wurst

Als er een prijs zou bestaan voor het trekken van aandacht, dan was de Oostenrijkse Conchita Wurst de eerste prijswinnaar. Wurst zingt op het Eurovisie Songfestival 2014 in Kopenhagen een James Bond-achtige hymne Rise Like a Phoenix. Ze behaalde er de finale van de Songfestival mee en werd zelfs eerste. Conchita Wurdt is de ‘man-werd-vrouw-met-baard.’

Vrouw met baard

Geen van de deelnemers krijgt meer aandacht dan deze in jurk gehulde baardvrouw en ze doet de persconferenties met humor en enthousiasme. Ze is mediageniek, valt op en daarmee heeft ze het Eurovisie Songfestival al gewonnen. Overal waar ze in Kopenhagen verschijnt, zijn de microfoons en camera’s op haar gericht. Ze houdt ervan getuige haar uitspraak: 'Geef mij een rode loper en ik kom er niet meer af.' Haar naam bedacht ze door haar beste vriend te vragen welke naam hem het eerste te binnenschoot bij de gedachte aan een mooie vrouw. Dat werd Conchita. De achternaam Wurst betekent in Oostenrijkse straattaal zoveel als: 'het maakt mij niets uit.'

Drag Queen

Wurst is een Drag Queen. Dat is een jongen of man die zich in vrouwenkleren hult en zich voordoet als opvallende vrouw door zich zwaar te schmincken en opvallende kledij te dragen. De 25-jarige deelneemster uit Oostenrijk houdt met haar verschijning en optreden een pleidooi voor meer tolerantie voor homoseksualiteit en travestie. Ze doet dat op ontspannen wijze, met een glitterjurk aan, een golvende pruik op het hoofd en bovenformaat opplakwimpers. Ze is het vrouwelijke alter ego van Thomas Neuwirth. Het zijn twee heel verschillende persoonlijkheden; Thomas is de ‘hij’ en Conchita is de ‘zij’. Conchita treedt op en is een hardwerkende showbizzvrouw. Thomas is wars van uiterlijk schoon en ligt gehuld in joggingbroek thuis op de bank.

Hoop voor mensen die worstelen met hun identiteit

Thomas Neuwirth is homoseksueel en hij heeft het er op het conservatieve Oostenrijkse platteland niet makkelijk mee gehad. Al in zijn pubertijd had hij een voorkeur voor vrouwenkleren. Zelf is hij goed uit dat gevecht gekomen en dat vertaalt hij tijdens het Songfestival met een voorstelling en een boodschap. Neuwirth treedt veelvuldig op en voert dan ook zijn over-the-top showbizzpersonage ten tonele. Hij voert campagne voor het wegnemen van vooroordelen. Door als Conchita op het podium te stralen wil zij (hij is dan zij) hoop bieden aan al die mensen die worstelen met hun identiteit.

Vrouw met een Missie

Conchita heeft een missie en vindt in het Eurovisie Songfestival een breed podium om die uit te dragen. Er komt ook tegenstand, van ondermeer Russische kant. Het Songfestival wordt een 'homoseksualiteit verheerlijkend festijn' genoemd en een Russische minister pleitte voor terugtrekking van de Russische inzending. Ook deelnemers roeren zich. Zo vindt de Armeense deelnemer Aram de leefwijze van Neuwirth 'tegennatuurlijk.' Wurst reageerde daarop waardig door Aram een kopje thee en een uurtje educatie aan te bieden. Voor Wurst is 'deelnemen belangrijker is dan winnen'. Zij heeft haar punt duidelijk gemaakt. Wurst zegt daarover:

'Ik ben geen godin van de tolerantie, maar dit is mijn waarheid. Ik heb de kans van deelname aan het Songfestival gepakt om mensen aan het denken te zetten.'

Nederland

Vanuit Nederland klinkt steun voor Wurst. Zij was overdonderd door de acceptatie. Ze bezocht Nederland en was te gast in het lifestyleprogramma van Carlo Boszhard en Irene Moors Life 4 You. Ook trad ze op tijdens Eurovision in Concert in de Melkweg, voorafgaand aan het Eurovisie Songfestival. Aram, de Armeense zanger was daar ook. Hij werd door het publiek uitgefloten vanwege zijn publiekelijke belediging van Conchita. De Armeen bood later excuses aan.

Echte vrouw met echte baard

Er zijn vrouwen die baardgroei hebben. In Illinois loopt een vrouw die sinds 1993 geen pincet meer aanraakt en het scheren laat voor wat het is. Haar sik is langer dan 30 cm. Het verhaal wil dat haar vader haar kinnetje sinds haar 7e jaar schoor. In 1993 had de vrouw, inmiddels volwassen, daar geen zin meer in. Ze komt met haar baard in heel wat curiositeitslijstjes voor. Het is de digitale variant van de kermisattractie.

Komt dat zien!Komt dat zien!

Kermis

Wat niet gewoon is raakt onze nieuwsgierigheid en interesse. Siamese tweelingen, de olifantman, de Vrouw met het gezicht van een Aap en ook de Vrouw met de Baard werden tentoongesteld op kermissen. Het waren ware freakshows die in de 18e eeuw in Europa en Amerika populair werden en hun hoogtepunt beleefden in de 19e en begin van de 20ste eeuw. Met een “komt dat zien, komt dat zien”, werden de mensen naar de tent van de Vrouw met de Baard gelokt. Mensen met een handicap konden op die manier aan de kost komen. Het kermisvermaak ging over de ruggen van mensen met een afwijking, die werden tentoongesteld al ‘wonderen van de natuur.’ Soms was het wonder trouwens nep, een grap, wat we tegenwoordig een hoax zouden noemen.

Blog over baardgroei

In 2013 kwam een Duitse vrouw in het nieuws die sinds de geboorte van haar zoon last had gekregen van snor- en baardgroei. Twintig jaar lang plukte ze de haren weg tot ze daar genoeg van kreeg en de haren liet staan. Nu schrijft ze een blog over haar ervaringen en staat ze in het circus als de moderne Vrouw met de Baard. Ze voelt zich overigens vrouwelijker dan ooit, schrijft ze.

Cateringbedrijf

De Vrouw met de Baard is ook een cateringbedrijf in Amsterdam met een huiskamerrestaurant. De chef, wel vrouw, geen baard te zien, kookt puur en eerlijk eten. “Eten waar je heimwee van krijgt” zegt de bazin Mas van Putten zelf.
De Vrouw met de Baard kan gebeld worden om te worden ingehuurd als privé kok, voor catering en het huis van de Vrouw met de Baard kan worden afgehuurd voor diners. Ze kan er zelfs een band of DJ bij regelen, als muziek gewenst is. Er wordt zoveel mogelijk gekookt met producten van het seizoen. De Vrouw met de Baard verkoopt ook sambal op basis van biologische olie en verse Indonesiche kruiden.

Theater

De Vrouw met de baard is tevens een toneelstuk, teksttheater dat in 2008 door het NNT werd gespeeld en in 2014 door WPT wordt opgevoerd. Het is een toneelstuk over de kracht van de liefde en de tol van de leugen.

Twitter

Tijdens het Songfestival wordt er maar raak getwitterd. Het lezen van het commentaar in 140 tekens met de hashtag #ESF14 is voor velen een groter plezier dan het kijken en luisteren naar het Songfestival zelf. Een ongekend aantal mensen zit met de smartphone in de hand of tablet op schoot naar de televisie te kijken en op gezette momenten de mening over de zangkunst en presentatie de wereld in te sturen middels een tweet. Het fictieve account van Koning Willem-Alexander - onder de naam ZM Willem-Alexander en met het account @WillemAlexander worden grappige berichten verzonden als waren het tweets van de koning zelf - stuurt op 10 mei 1014, op de dag van de finale, het volgende bericht:

@WillemAlexander - Ter gelegenheid van het #Eurovisie #Songfestival laten de Drie A-tjes vandaag ook hun baard staan. #ESF14 #CommonLinnets @ConchitaWurst

Songfestival

Conchita wint het Eurovisie Songfestival 2014. Als we de tweets mogen geloven die worden verstuurd, dan wint ze niet vanwege haar lied en zangkunst, maar vanwege haar statement, maar de zangeres kan wel degelijk zingen. De Common Linnets, Ilse DeLange en Waylon, van Nederland worden na Oostenrijk tweede. Het was het beste Nederlandse resultaat sinds 1975.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitslag finale Eurovisiesongfestival 2014Uitslag finale Eurovisiesongfestival 2014Zaterdag 10 mei 2014 was de finale van het Eurovisiesongfestival 2014. Het was de 59e keer dat het songfestival gehouden…
Eurovisie Songfestival: alle winnaars op een rijEurovisie Songfestival: alle winnaars op een rijHet Eurovisie Songfestival is een jaarlijkse wedstrijd sinds 1956. In al die jaren tijd zijn er ook al erg veel winnaars…
Eurovisie Songfestival 2018: overzicht alle deelnemersEurovisie Songfestival 2018: overzicht alle deelnemersVan 8 t/m 12 mei 2018 strijden in totaal 43 landen in twee halve finales en een finale om de winst van het Eurovisie Son…
Transgender of transseksueel: wat is het verschil?Transgender of transseksueel: wat is het verschil?Transgender of transseksueel zijn. Het zijn begrippen die nogal wat verwarring veroorzaken. Want wat is het verschil? of…

De kracht van een voice-overDe kracht van een voice-overEen goede voice-over is goud waard voor een televisieprogramma. Er zijn nogal wat programma’s die erg saai of onduidelij…
Orphan Black: de serieOrphan Black: de serieOrphan Black is een Canadese serie uit 2013. De serie gaat over klonen. Tatiana Maslany speelt de hoofdrol in deze serie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eurovision logo
  • www.ad.nl
  • www.devrouwmetdebaard.net/catering.html
  • www.proefwageningen.nl
  • www.keyone.nl
  • www.fieggentrio.blogspot.nl
  • www.bloggen.be
  • www.nl.wikipedia.org/wiki/Freakshow_(show)
  • www.langsdemaas.nl
  • www.lassetakke.nl
  • www.telegraaf.nl/vrouw/actueel/21465814/__Trotse_vrouw_laat_baard_staan__.html
  • www.homoinfo.nl
  • Leeuwarder Courant
  • Afbeelding bron 1: Albin Olsson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-04-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.