Frans Bauer: een biografie van de zanger van het levenslied

Frans Bauer is niet zomaar een Bekende Nederlander, maar een veelzijdig zanger, presentator en acteur. Niet allen door het succes van zijn vele albums, singles en top 2000 noteringen, maar ook door zijn populaire en toegankelijke uitstraling weet hij menig Nederlander voor zich te winnen. Naast zijn carrière als volkszanger is hij actief op meerdere fronten, zoals als ontwerper van een kledinglijn voor het toenmalige V&D. Beroemd is hij met name als zanger van schlagers, het levenslied en concerten in Ahoy. Ook zet hij zich in voor liefdadigheidswerk zoals Villa Pardoes. Kortom een bijzondere, en vooral ook innemende persoonlijkheid die vraagt om een nadere kennismaking.

Jeugd

Frans Bauer werd op 30 december 1973 in het Francisusziekenhuis in Roosendaal geboren. Omdat zijn ouders ten tijde van zijn geboorte niet getrouwd zijn, wordt hij als Frans van Dooren ingeschreven. Zijn vader is Chris Bauer, zijn moeder Wies Bauer- van Dooren en zijn broer Dorus. Frans groeide op in het uit zes eenvoudige woonwagens bestaande woonwagenkamp in Fijnaart, destijds een parkeerterrein naast de voetbalvelden van de Kaaise Boys aan de Valenceinnestraat. Zijn vader werkte bij de lokale suikerfabriek.

De totaal zestien bewoners van het woonwagenkamp leefde in zeer eenvoudige omstandigheden, met slechts twee toiletten en een tot wasruimte omgebouwde caravan. Men moest het doen met één waterkraan. Op den duur verhuisde alle bewoners naar een nieuwe locatie in de Oude Appelaarsepolder.

Begin van zijn carrière

Al op zeer jonge leeftijd zong Frans graag en nam zelfs al op z'n achtste jaar contact op met producent Riny Schreijenberg omdat hij een plaat wilde maken; Riny Schreijenberg zou later samen met Emile Hartkamp aan de basis van zijn succes komen te staan. Als hij negen jaar is maakt hij op eigen kosten een single in een oplage van 500 stuks die hij zelf van deur tot deur verkoopt. Dit zal hij tot zijn vijftiende jaar nog herhaaldelijk doen, terwijl hij vanaf 1984 ook zanglessen neemt.

Doorbraak van Frans Bauer

Vanaf dat moment treedt hij regelmatig op in voorprogramma's van bekende artiesten en begint hij langzamerhand een naam voor zich te maken. Hij was zelf een grote fan van Elvis Presley en Julio Iglesias maar ook artiesten van eigen bodem zoals Koos Alberts, bij wie hij al vroeg in het voorprogramma van zijn optredens zat. Hij werd door het grote publiek ontdekt toen hij in het televisieprogramma All you need is love werd geconfronteerd met twee meisjes die een fan van hem bleken te zijn. Dit eerste televisieoptreden, in februari 1992, bleek uiteindelijk de doorbraak te zijn van zijn carrière.

Professionele carrière

Toen zijn talent eenmaal onder de hoede van Riny Schreijenberg en Emile Hartkamp werd genomen, werd hij steeds bekender en terwijl zijn eerste album in 1992 Op weg naar het geluk nog maar een bescheiden succes was, scoorde hij in 1994 zijn eerste echte hit met Als de sterren aan de hemel staan. Vanaf dat moment nam zijn carrière een grote vlucht en maakte hij de ene hit na de andere.

Schlagers en concerten

In 1997 brak hij door op de Duitse markt, waar "Schlagers" nu eenmaal altijd zeer populair zijn bij het grote publiek. Met zijn schlageralbum Weil ich dich liebe veroverde hij in één klap de harten van onze oosterburen, een succes dat hij in Oostenrijk en Zwitserland evenaarde met het album Liebesbriefe. Maar ook in Nederland oogstte hij succes met zijn duo hit De Regenboog met Marianne Weber, waarvan meer dan 300.000 exemplaren over de toonbank gingen. Dat was de start van zijn grote verzameling gouden en platina platen.

Ook voor Frans Bauer gaat het leven niet altijd over rozen; 1997 is het jaar waarop zijn zwager Jan van Rossenberg op 17-jarige leeftijd overlijdt na een verkeersongeluk. Nog ingrijpender was de dood van een lid van zijn begeleidingsband, de First Show Band, Dominic Damveld, die terugkomend van een optreden bij een verkeersongeluk omkwam.

Ahoy

Vanaf 1995 toert hij regelmatig met zijn Live in Concert door het land met in 1998 het succesvolle mega-optreden Frans Bauer in Ahoy, in 1999 en 2001 met evenveel succes herhaald. In de jaren daarna zal hij nog minstens twaalf albums maken die allen zonder uitzondering goud of platina halen. Ook maakt hij vele singles en dvd's waaronder de succesvolle registraties van zijn concerten in de Ahoy, in 2001, 2004, 2006 en 2009. In 2006 moest hij concerten afzeggen vanwege een poliep op zijn stembanden, waar hij gelukkig geheel van genezen is.

Televisie en film

Al vanaf het eerste uur was Frans Bauer een graag geziene gast op de buis, zoals in de programma's van Ivo Niehe en Bart de Graaff en het actualiteitenprogramma Nova. Naast de eerder genoemde soap De Bauers, bracht de TROS in 2008 de eerste aflevering van de realitysoap Frans & Marianne, waarin hij te zien was met Marianne Weber. Vanaf 2009 nam hij het stokje over van de vijf jaar eerder overleden Ralph Ingbar, als presentator van het programma Bananasplit.

Ook speelde hij in een aantal films, zoals in 2005 als hij als kabouter Amadeus een rol speelt in de film Plop en het vioolavontuur.
Daarna volgde een rol als kapitein in Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot (2009), en in Sinterklaas en het pakjes mysterie. In een aflevering van Flikken Maastricht speelde hij zichzelf (2012).

In het TROS-programma Vive la Frans (2013) reist hij met een oude vouwwagen door Frankrijk. Hij ontvangt in iedere aflevering een gast waarmee hij dan nader kennis maakt.

Liefdadigheidswerk

Frans Bauer heeft zich altijd met groot enthousiasme ingezet voor goede doelen. In 2003 werd hij ambassadeur van het goede doel Villa Pardoes, een taak die hij opgaf toen hij in 2009 begon met zijn eigen kinderfonds Sterrenfonds Laat Kinderen Stralen. Het fonds is actief voor zieke kinderen van 0 tot en met 16 jaar en ondersteunt diverse activiteiten. Door een nichtje met taaislijmziekte raakte hij betrokken bij het werk van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting en mede gezien de omstandigheden in zijn jeugd voelt hij zich betrokken bij de Stichting Lezen en Schrijven.

In 2004 werd hij voor zijn liefdadigheidswerk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Privé

Op 27 januari 1992 ontmoette Frans zijn latere vrouw Mariska van Rossenberg, een liefde die al in 1997 tot een huwelijk had moeten komen, ware het niet dat er door de dood van Jan, de broer van Mariska, tot uitstel werd besloten. Uiteindelijk zijn Frans en Mariska op 4 februari 2008 in Zevenbergen in de ondertrouw gegaan om op 9 mei 2008 in de H.H. Agatha en Barbara in Oudenbosch uiteindelijk dan toch in het huwelijksbootje te stappen. Het wettelijk huwelijk werd voltrokken in het Mauritshuis in Willemstad, waar ook het Party- en cruiseschip de Jules Verne in de haven lag.

Het echtpaar heeft inmiddels vier zonen: Christiaan (2002), Jan (2003), Frans junior (2005) en Lucas (2009). Hij heeft inmiddels wel laten weten dat hij "maatregelen" gaat nemen om de komst van nog een vijfde kind te voorkomen. In 2009 werd hij uitgeroepen tot de Papa van het Jaar, een titel waar hij heel erg trots op was.

Het is moeilijk het openbare en privé leven van Frans Bauer gescheiden te houden; met de voortdurende aandacht van de pers en niet in het minst de roddelbladen wordt ieder aspect van zijn leven immers breed uitgemeten. Toch lijkt het hem niet te deren en deelt hij veel van zijn persoonlijke gevoelens en aangelegenheden zonder schroom met zijn fans. In 2004 won hij de Gouden Televizier Ring met de realitysoap De Bauers, over het leven van de familie.

Op 12 april 2007 verscheen zijn biografie Frans Bauer, geschreven door Louis Bovée. (Uitgeverij Tirion
ISBN: 978-90-4391-022-4). Het boek geeft een indringende kijk in het leven van Frans. Louis Buvée had Frans Bauer al vanaf 2002 gevolgd en was deelgenoot van zijn levensverhaal met alle succes en tegenslagen.
© 2012 - 2024 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mariska Bauer: biografie (vrouw van Frans Bauer)Mariska van Rossenberg of beter bekend als Mariska Bauer is de vrouw van de bekende Nederlandstalige volkszanger Frans B…
Wat kosten bekende Nederlanders?Wat kosten bekende Nederlanders?Wat kosten bekende Nederlanders (BN'ers)? Stel; je wilt Frans Bauer op je bruiloft laten zingen. Of je wilt een privé-op…
Fado, het Portugese levensliedFado, het Portugese levensliedMuziek is van alle mensen en alle tijden. Muziek is bij uitstek het medium waarin iedereen gevoelens tot uiting kan bren…
Dag van het Levenslied - Festival op Moederdag in NijmegenDag van het Levenslied - Festival op Moederdag in NijmegenNijmegen heeft sinds 1983 een Dag van het Levenslied, een festival vol ‘foute’ en ‘goed foute’ liederen, smartlappen en…

Bob Marley, Reggea LegendeBob Marley was de eerste popster uit de Derde Wereld. Hij was degene die Reggae in het Westen bekend en bemind maakte. O…
Jona Lewie, Stop The Cavalry: vreemde kerstklassiekerJona Lewie, Stop The Cavalry: vreemde kerstklassiekerStop The Cavalry van de Britse zanger Jona Lewie is van oorsprong eigenlijk helemaal geen kerstlied. Door toevoeging van…
Bronnen en referenties
  • www.fransbauer.nl
  • www.heleweekweekend.nl
  • www.fransbauerfansite.nl
  • www.bndestem.nl
  • Lezenenschrijven.nl
  • www.muziekencyclopedie.nl
  • Nl.wikipedia.org
Cenerentola (86 artikelen)
Laatste update: 11-01-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.