Ringo zingt een kinderliedje: ‘Yellow Submarine’

Ringo zingt een kinderliedje: ‘Yellow Submarine’ Op alle langspeelplaten van de Beatles werd er een track voorbehouden voor Ringo Starr. Op de eerste platen waren dat nog covers, nadien zong hij enkel originele McCartneynummers,vaak meezingers of luchtige liedjes. ‘Yellow Submarine’ was Ringo’s bijdrage op ‘Revolver’ (1966) en werd tezamen met ‘Eleanor Rigby‘ als een dubbele A-kant-single uitgebracht.

Griekse lekkernij

De Beatles trokken regelmatig op vakantie naar Griekenland. De basis van het liedje ‘Yellow Submarine’ hebben we aan de Grieken te danken. Zij hebben namelijk een soort van snoepgoed, bevroren suiker dat in een glas water wordt ondergedompeld, dat men ‘bevroren onderzeeër’ noemt. Het bracht Paul McCartney op ideeën toen hij op een dag aan het sluimeren was en bijna in slaap viel toen hij bij zijn toenmalige vriendin Jane Asher verbleef.

Kinderliedje

Bedoeling van McCartney was een kinderliedje te schrijven. Dat is de reden waarom het nummer een eenvoudige tekst bevat, een verhaaltje over een oude schipper die aan kinderen over zijn leven op zee vertelt, zodat kinderen het makkelijk kunnen begrijpen en meezingen. Graag wilde Paul de uitgelaten sfeer van het twee weken eerder in de hitparade opgedoken Bob Dylannummer ‘Rainy Day Women’ oproepen. Dat is het openingsnummer op Dylans LP ‘Blonde on Blonde’.

Omdat hij er niet in slaagde het lied helemaal af te werken zocht McCartney zijn collega-muzikant en vriend Donovan op voor hulp, maar verder dan het zinnetje "Sky of blue and see of green" kwam hij niet. Dat zijn bijdrage dus niet revolutionair was, moest hij achteraf wel toegeven.

Vrolijke sfeer

Om de uitgelaten sfeer van ‘Rainy Day Women’ te bekomen nodigde McCartney vrienden uit zoals Brian Jones van de Rolling Stones, zangeres/Mick Jagger-vriendin Marianne Faithfull en George Harrison's vriendin Patty Boyd. Bedoeling was zoveel mogelijk kabaal in de studio te maken.

Bij de Beatles kwam er vaak veel verbeelding aan te pas om een sfeer op zee op te roepen. Er werden bijvoorbeeld kettingen door een badkuip gevuld met water getrokken, John Lennon blies met een rietje bubbels in een emmer water, John en Paul riepen wat via blikjes om de bevelen van de kapitein na te bootsen en er werden enkele scheepsattributen gebruikt zoals een scheepsbel en een stoomfluit.

Als je goed luistert kan je trouwens het enige Nederlandse zinnetje ooit op een Beatleplaat horen. Op een bepaald ogenblik, na 1:46, wordt er namelijk geroepen “Hou ze tegen! Hou ze tegen!”. Maar het kan natuurlijk ook Ringo zijn die roept “Drop the cable! Drop the cable!”… En op 1:52 zou er geroepen worden: “‘k Heb hem! ‘k Heb hem!”. Ook de Zweden meenden dat er Zweedse zinnen in de song waren verwerkt.

Ringo kindervriend

Drummer Ringo Starr werd algemeen beschouwd als een dikke kindervriend omdat hij zo goed met kinderen kon omgaan. Hij was de toffe nonkel die je in elke familie wel terugvindt. Wie anders dan hij kon dit kinderlied beter zingen? Hijzelf vond het een interessante song om te doen.

Nederlandse carnavalskraker

In Nederland werd het nummer een succes in de Nederlandstalige versie van Karin Kent, die bekend was geworden door het lied ‘Dans je de hele nacht met mij?’. Het werd als een carnavalslied uitgebracht op een tekst van cabaretier Wim Kan. ‘Jelle zal wel zien’ verwees naar de toenmalige minister van Financiën Jelle Zijlstra.

Tekenfilm

Twee jaar later werd door United Artists een tekenfilm uitgebracht die steunde op de Beatlesong en waarin de Beatles als figuurtjes voorkwamen. Het was een unieke gelegenheid om het contract met deze maatschappij te honoreren waar van de Beatles nog een derde film werd verwacht. Na ‘A Hard Day’s Night’ (1964) en ‘Help!’ (1965), ‘Yellow Submarine’ (1968) dus.

Tegelijk met de film werd ook een LP met de sound track van de film uitgebracht. Naast de filmmuziek stonden er ook enkele nieuwe Beatlenummers op.

Weetjes

 • Leuk om te weten is dat de supporters van de Spaanse voetbalclub Villareal zich Los Submarinos Amarillos noemen, de gele onderzeeërs. De ploeg speelt in een gele uitrusting.
 • Soms wordt gesuggereerd dat de ‘Yellow Submarine‘ ook de benaming van een nieuwe drug geweest zou zijn , maar dat is een interpretatie die de Beatles steeds met klem hebben ontkend.
 • Op de begrafenis van Kurt Cobain werd ‘Yellow Submarine’ gespeeld, omdat het zijn lievelingsnummer als kind was.

Andere versies

 • Per Myrberg, in het Zweeds: ‘Gul gul gul är vår undervattningsbåt’ (1966)
 • Maurice Chevalier, in het Frans (1966)
 • Les Compagnons de la Chanson, in het Frans (1966)
 • Anything Muppets (1969)
 • Revelation (1980)
 • The Royal Philharmonic Orchestra (1983)
 • Roots Manuva (2002)
 • Raffi (2002)
 • Soiled (2006)
 • Lech Poznan, in het Pools, hymne van de plaatselijke voetbalclub
© 2013 - 2022 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biografie: BeatlesDe Beatles. Wie kent ze niet? De mannen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn over de gehele…
recensieThe Beatles - RevolverAlweer het zevende studio album van the Beatles. Het album verscheen op 5 augustus 1966. Met een totale lengte van 35 mi…
De krant als inspiratiebron‘She’s Leaving Home’ is het meest melodieuze nummer op de historische Beatle-LP ‘Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Ba…
recensieThe Beatles - Beatles for saleHet vierde album van de band in uitgebracht op 4 december 1964. Het is geproduceerd door George Martin onder het label P…

Johns puberode aan het ideale meisje: ‘Girl’Johns puberode aan het ideale meisje: ‘Girl’In de eerste jaren van hun succesrijke carrière wijdden de Beatles talloze songs aan de liefde in al zijn facetten. John…
‘Maxwell’s Silver Hammer’ slaat drie man de kop in‘Maxwell’s Silver Hammer’ slaat drie man de kop inHet einde van de Beatles is niet vlekkeloos verlopen. Er was gebekvecht onder de vier Beatles en de spanning ten gevolge…
Bronnen en referenties
 • Magical History Tour, Radio Eén (België), 2012
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 03-10-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.