John en Paul eisen ‘In My Life’ op

John en Paul eisen ‘In My Life’ op Vele nummers in de beginperiode van de Beatles werden gezamenlijk door John Lennon en Paul McCartney geschreven. Later was het een van beiden die vrijwel het hele nummer schreef, maar op de plaat werd het telkens toegeschreven aan het duo. Een van de weinige nummers die zowel John als Paul beweren gecomponeerd te hebben is het nostalgische ‘In My Life’.

Wie was de componist?

De Beatles beschouwden het nummer ‘In My Life’ dat op de LP ‘Rubber Soul’ (1965) stond als een van de beste songs die ze ooit gemaakt hadden. Daarom ook beweren zowel John Lennon als Paul McCartney dat zij het nummer geschreven hebben, zodat uiteindelijk niemand met zekerheid kan stellen wie de feitelijke vader is.

Doorgaans wordt aangenomen dat het een Lennonnummer is. Over het idee voor het lied bestaat geen twijfel: John Lennon schreef de tekst. Kenneth Allsop, een bekend Brits journalist, had John uitgedaagd. Hij vond dat hij meer in zijn mars had dan vlotte, succesvolle liedjes te schrijven. Dat had hij bewezen met zijn twee boekjes, ‘In His Own Write’ (1964) and ‘A Spaniard in the Works’ (1965), en Allsop wilde dat hij de toon van die boekjes in zijn songs moest overnemen. Waarom schreef hij geen tekst over zijn jeugd bijvoorbeeld?

Johns visie

British Museum / Bron: Suraj Rajan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)British Museum / Bron: Suraj Rajan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
In een eerste poging had Lennon een opsomming gegeven van alle plaatsen en monumenten die je tegenkomt als je met de bus van zijn huis in Liverpool naar het centrum reed. Penny Lane en Strawberry Fields, die later een eigen song zouden krijgen, maakten er deel van uit. Die oorspronkelijke versie kan je nog steeds lezen in het British Museum in Londen, waar hij achter glas ligt uitgestald. Uiteraard was deze opsomming te droog en helemaal niet passend voor een Beatlesong van enig niveau en daarom liet hij de plaatsen weg en schreef een meer beschouwende tekst over zijn jeugd, over de vergankelijkheid van het bestaan en over vriendschap. Zo werd het een ode aan zijn jonge jaren en de vrienden die hij had gekend.

De melodie, zo zei hij, had hij helemaal alleen geschreven met een kleine bijdrage van Paul voor het instrumentale tussenstuk.

Pauls visie

Paul McCartney van zijn kant hing een ander verhaal op: toen John aan het nummer aan het schrijven was, zat hij op een bepaald ogenblik vast, waarop Paul zijn makker vroeg om hem tien minuten alleen te laten werken. Op die korte tijd schreef hij de hele melodie, die hij, naar eigen zeggen, had geïnspireerd op ‘You Really Got a Hold on Me’ van Smokey Robinson and the Miracles (1962), een nummer dat de Beatles trouwens ook hadden opgenomen in 1963 en op het album ‘With the Beatles‘ kan worden teruggevonden.

Het instrumentale gedeelte, dat wel degelijk een opgewekt McCartneymelodietje lijkt, werd evenwel door George Martin gecomponeerd in de stijl van Bach. John wou dat het barok zou klinken. Martin speelde het op elektrische piano en nam het op halve snelheid op. Daarna speelde hij het op de gewone snelheid af zodat het een octaaf hoger klonk en het leek of hij het op clavecimbel speelde.

Johns vrienden

De zin “Some are dead and some are living” verwijst naar Johns vrienden Stu Sutcliffe, de in 1962 in Duitsland overleden ‘vijfde Beatle’, en Pete Shotton, een jeugdvriend die ook in de Quarrymen meespeelde en later van John een supermarkt cadeau kreeg zodat hij weer werk had. Hij zou gedurende zijn hele leven Lennons vriend blijven en was ook betrokken bij het Appleproject van de Beatles.

Weetjes

  • Toen George Harrison in 1974 tijdens een live-optreden het nummer zong, maar één zin veranderde in “In my life I love GOD more”, kreeg hij het ongenoegen van de andere Beatles over zich heen.
  • Het thema van de song is perfect voor herdenkingen, begrafenissen en wie een balans van zijn leven wil opmaken. Tijdens de Oscaruitreiking in 2010 speelde Lennons vriend James Tayor het nummer terwijl de foto’s van overleden acteurs en regisseurs van dat jaar werden geprojecteerd.
  • Op de begrafenis van Kurt Cobain werd op diens verzoek ‘In My Life’ gespeeld.

Andere versies

Een keuze uit de vele interpretaties:
  • Judy Collins (1967)
  • José Feliciano (1968)
  • Oliver (1969)
  • Keith Moon (1975)
  • Rod Stewart (1986)
  • Stephen Stills (1991)
  • Bette Midler (1992)
  • Crosby, Stills & Nash (1994)
  • Susan Ashton & Gary Chapman (1995)
  • Laurence Juber, instrumentaal (2000)
  • Dave Matthews (2001)
  • Johnny Cash (2002)
  • Bonnie Tyler (2003)
  • Allison Crowe (2004)
  • Ozzy Osbourne (2005)
  • Jake Shimabukuro, instrumentaal (2007)
  • Charice (2009)
  • Bill Frisell, instrumentaal (2011)
  • The Idea of North (2011)
  • Al Di Meola (2013)
© 2013 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieThe Beatles - Let it beHet allerlaatste studio album van de Beatles verscheen op 8 mei 1970. Het album werd uitgebracht toen de band al uit elk…
Hey Jude, nog steeds een sterke songHey Jude, nog steeds een sterke songHet is alweer lang geleden dat Hey Jude van The Beatles zeven weken achtereen nummer één stond in de Nederlandse Top 40.…
recensieThe Beatles - RevolverAlweer het zevende studio album van the Beatles. Het album verscheen op 5 augustus 1966. Met een totale lengte van 35 mi…
Biografie: BeatlesDe Beatles. Wie kent ze niet? De mannen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn over de gehele…

Antiwiegeliedje van John Lennon: ‘Cry Baby Cry’Antiwiegeliedje van John Lennon: ‘Cry Baby Cry’Op het witte dubbelalbum, simpelweg ‘The Beatles’ genoemd, was duidelijk dat de Beatles geen samenhangend geheel meer vo…
John Lennon lijdt aan slapeloosheid: ‘I’m So Tired’Elke groep heeft zijn stijl, elke zanger heeft zijn stijl, elke componist heeft zijn stijl. Dat was ook het geval bij Jo…
Bronnen en referenties
  • Magical History Tour, Radio Eén (België), 2012
  • Afbeelding bron 1: Suraj Rajan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.