José Carreras, één van de drie tenoren

José Carreras is één van “de drie tenoren”. De andere twee zijn Plácido Domingo en Luciano Pavarotti. Helaas is op 6 september 2007 een einde gekomen aan dit trio, wanneer Luciano Pavarotti overlijdt. Maar voor dat deze drie tenoren voor de eerste keer samen optreden, heeft José al een lange carrière achter de rug, waarin hij wereldberoemd is geworden.

Algemeen

Eén van de tenoren die deel uitmaakte van het beroemde trio “de drie tenoren”is José Carreras. Het trio is uiteen gevallen door de dood van de 71 jarige Luciano Pavarotti die overleed op 6 september 2007 aan de gevolgen van kanker.

Samen met Luciano en Plácido Domingo heeft hij voor het eerst opgetreden in de openingsceremonie van het wereldkampioenschap van 1990. Hierna volgden nog veel meer optredens en cd’s van het trio.

Wie is José Carreras?

Josep Carreras i Coll is geboren op 5 december 1946 in het Catalaanse Barcelona. De naam Josep is Catalaans voor José. Zijn ouders zijn Josep Carreras-Soler en Antonia Coll-Saigi, hij was de jongste van de drie kinderen.

Hij zingt veel voor de klanten in de kapperszaak van zijn moeder. Wanneer hij 8 jaar oud is, zingt hij “La Donna e mobile” op de Spaanse nationale radio. Wanneer hij elf jaar is debuteert hij in het Gran Teatro de Liceo tot zijn stem breekt.

Hij doorloopt het conservatorium in Barcelona, waar één van zijn mentoren de wereldberoemde zangeres Montserrat Caballé was. Hij bezoekt het conservatorium al op 8 jarige leeftijd, na school.

De carrière van Carreras

Wanneer hij 18 jaar is komt hij terug bij het Liceo, hij zingt de rol van Flavio in de opera “Norma”. Zijn tegenspeelster is Montserrat Caballé. Hij zal in totaal 15 verschillende opera’s met haar zingen.

Carreras brak door toen hij in 1972 de hoofdrol mocht zingen in de opera “Lucrezia Borgia”, in het Gran Teatro de Liceo. Datzelfde jaar nog staat hij op het podium van New York. Vele steden bezoekt hij en diverse operagebouwen ziet hij van binnen. Zo stond hij onder andere in het Royal Opera House van Londen, het Scala van Milaan, Metropolitan Opera in New York en zingt hij samen met Von Karjan in Salzburg.

Op 28 jarige leeftijd heeft Carrera’s al 24 opera’s gezongen, sommige in één van de grote theaters zoals Covent Garden, de Weense Staatsopera en La Scala.

In 1971 trouwt hij met Mercedes Perez en kreeg met haar zoon Albert in 1972 en dochter Julia in 1978. Zij gingen in 1992 uit elkaar, vier jaar later trouwt hij met Jutta Jäger.

Rollen

José Carreras heeft gedurende zijn carrière meer dan 40 verschillende rollen gezongen, waaronder:
JaarOperaRolComponist
1972Adriana LecouvreurMaurizioCilèa Francesco
1972La BohèmeRodolfoGiacomo Puccini
1977Don CarlosDon CarlosGiuseppe Verdi
1982CarmenDon JoséGeorges Bizet
1983HéridiadeJeanJules Massenet
1984West Side StoryTonyLeonard Bernstein
1986Pagliacci ICanioRuggiero Leoncavallo
1989Cristobal ColonCristobalLeonardo Balada
1990Samson et DalilaSamsonCamille Saens
1998SlySlyErmanno Ferrari

Ook heeft hij naast zijn operarollen duetten gezongen met andere artiesten buiten de operawereld. Enkele van deze zangers of zangeressen zijn:
 • Diana Ross
 • Lluis LLach
 • Peter Maffay
 • Udo Jürgens
 • Debbie Harry (Blondie)

De ziekte van Carreras

De ziekte waaraan Pavarotti uiteindelijk is bezweken sloeg in 1987 toe bij Carreras. Kanker, het was bij José acute Leukemie die hem velde. De prognose van zijn ziekte was niet erg hoopgevend, hij had volgens zijn artsen maar kans van 1:10 om te overleven. Er volgt een periode van bestraling, chemotherapie en een beenmergtransplantatie. Hij is na een jaar lang vechten tegen de ziekte genezen.

Naar aanleiding van zijn eigen ziekte richtte hij in 1988 La Fundacié Internacional Josep Carreras per a la Lluita contra la Leucèmia (Josep Carreras International Leukaemia Foundation) op. Deze stichting, inmiddels in Spanje, Amerika, Zwitserland en Duitsland, houdt zich bezig met onderzoek naar Leukemie.

José Carreras’ onderscheidingen

Een talent wat al op zo een jonge leeftijd het hoogst heeft bereikt binnen de opera wereld, moet ongetwijfeld ook onderscheidingen binnen slepen. Enkele van deze onderscheidingen zijn:

Enkele van de onderscheidingen

 • Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres, Frankrijk
 • Gran Groce di Cavaliere, Italië
 • The Cruz de Oro del Orden Civil de la Solidaridad Social, Spanje
 • The Prince of Asturias Prize

Enkele eredoctoraten

 • University of Barcelona, Spanje
 • Sheffield university, Groot Brittanië
 • Mendeleyev University of Moscow, Rusland
 • University of Camerino, Italië
 • Rutgers University, Verenigde Staten van Amerika
 • University of Coimbra, Portugal
 • National University of Music in Bucarest, Roemenië
 • Philipps Universität Marburg, Duitsland

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luciano Pavarotti, Italiaanse operazangerLuciano Pavarotti, één van de beroemdste operazangers ter wereld. Pavarotti is in het Italiaanse Modena geboren en werd…
Alfredo Kraus, de Spaanse tenor die zarzuela's zongAlfredo Kraus, de Spaanse tenor die zarzuela's zongDe Spaanse tenor is vooral beroemd geworden om zijn belcanto-kwaliteiten. Hij wilde de muziek dienen door met gevoel, fi…
Diana Ross de zangeresDe carriere van Diana Ross als soulzangeres is een Amerikaanse droom. Ze is een wereldster, een diva en een van de succe…
Diana Ross solocarriere als soulzangeresDiana Ross, beroemd geworden bij de legendarische amerikaanse meidengroep The Supremes en vervolgde haar indrukwekkende…

Andrea Bocelli, prachtige tenorAndrea Bocelli, de blinde operazanger, werd pas op 35 jarige leeftijd beroemd. Hij heeft op persoonlijk verzoek van Pava…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 10-09-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.