Björn Ulvaeus, het briljante brein in ABBA

Björn Ulvaeus, het briljante brein in ABBA Björn Ulvaeus, de bekende gitarist in ABBA, heeft sinds de ABBA-tijd niet stilgezeten. De musicals die hij samen met zijn compagnon Benny Andersson maakte bewezen zeer succesvol te zijn. De musical Mamma Mia, gebaseerd op de liedjes van ABBA, werd een wereldwijde hit en trekt overal volle zalen. Voordat ABBA ontstond was Björn een bekende artiest in Zweden, en tijdens ABBA werd zijn naam gevestigd, met name als tekstschrijver en componist van de ABBA-hits.

Het begin van Björn's carrière

Björn Ulvaeus werd geboren op 25 april 1945 in Gotenburg te Zweden. Het gezin verhuisde naar Västervik gelegen aan de andere kant van Zweden toen Björn zes jaar oud was. Hij kwam al jong in aanraking met een gitaar en in de tienertijd viel hij voor skiffle muziek en rock and roll. Björn was heel goed op school, met name in talen, en na zijn middelbare schooltijd ging hij naar de universiteit waar hij na zijn dienstplicht rechten ging studeren. Hij speelde toen al heel verdienstelijk in de band The Westbay Singers. In 1963 deden ze mee aan een talentenjacht georganiseerd door de Zweedse radio waar de groep werd ontdekt door Stig Anderson en zijn partner Bengt Bernhag die samen een platenmaatschappij hadden.

Bron: Hannibal, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Hannibal, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De bandnaam werd veranderd in The Hootennany Singers en werd een van de succesvolste groepen in Zweden in de zestiger jaren. In 1966 ontmoette Björn zijn goede vriend Benny Andersson en samen schreven ze de hit ' Isn't it easy to say'. Björn vervolgde zijn weg met enkele solonummers en in 1970 werd de samenwerking een feit en maakten ze als duo verscheidene platen. Tezamen met verloofdes Agnetha Fältskog en Anni-Frid Lyngstad zetten ze een cabaretshow op, met matig succes. Op 6 juli 1971 trouwde Björn met Agnetha.

Björn Ulvaeus: Wereldwijd succes met ABBA

Met 'People need love' in 1972 scoorde ABBA een klein succes in Zweden. ABBA won in 1973 het nationale songfestival in Zweden en mocht in 1974 naar Brighton in Engeland waar ze met Waterloo doorbraken in Europa. Björn en Benny, tezamen de motor achter ABBA, zijn verantwoordelijk voor de melodieën en songteksten, het laatste was vooral Björns aandeel.
In 1981 trouwde Björn in het geheim en voor de tweede keer, met Lena Kallersjö, door velen een kopie van Agnetha genoemd.

Toen ABBA voorbij was

In 1983 begon Björn tezamen met Benny een samenwerking met Tim Rice en schreven hun eerste musical 'Chess'. Het verhaal is een liefde tegen de achtergrond van een internationaal schaaktoernooi tussen Amerika en Rusland. In 1984 werd een conceptalbum uitgebracht en de musical kwam op het podium in 1986, in Londen's West End. In 1988 stond Chess op Broadway. Succesnummers uit de musical zijn 'I know him so well' en 'One night in Bangkok'. In de jaren tachtig kreeg Björn nog twee kinderen met Lena, dochter Emma kwam in 1982 en dochter Anna in 1986. In deze periode woonde het gezin zes jaren in Engeland.

Bron: Yumiang, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Yumiang, Flickr (CC BY-2.0)
In 1995 maakte Björn furore met de musicalshow 'Kristina från Duvemåla', maar het allergrootste succes kwam met de musical Mamma Mia, die vanaf 1999 met een première op 6 april dat jaar in Londen een gigantisch succes bleek en in diverse landen en in verschillende talen werd opgevoerd. De opening viel samen met het feit dat er vijfentwintig jaren waren verstreken sinds Waterloo. In 2004 wezen de ABBA-leden een aanbod van 1 miljard dollar af, dat werd gedaan omwille van een eenmalige reünie. Björn is anno 2015 nog steeds actief op muziekgebied, en is nauw betrokken bij het ABBA museum in Stockholm.

“We will never appear on stage again. There is simply no motivation to re-group. Money is not a factor and we would like people to remember us as we were. Young, exuberent, full of energy and ambition." ~ Björn Ulvaeus

Lees verder

© 2007 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ABBA-locaties Zweden: Verum, trouwkerkje Björn en AgnethaOp 6 juli 1971 trouwden in het Zweedse plaatsje Verum, in Skåne, Agnetha Fältskog en Bjorn Ulvaeus, in aanwezigheid van…
Abba, Happy New Year: Oud en Nieuw klassiekerAbba, Happy New Year: Oud en Nieuw klassiekerAbba bracht in november1980 de lp Super Trouper uit, met als laatste track het nummer Happy New Year. Alhoewel het numme…
Het ontstaan van de Zweedse popgroep ABBADe eerste jaren in de geschiedenis van de Zweedse popgroep ABBA waren niet bepaald succesvol. Meerdere malen stopten de…
De leden van de Zweedse popgroep ABBABijna iedereen kent de muziek van ABBA, maar lang niet iedereen kent de geschiedenis van de individuele leden van deze g…
Andrea Bocelli, prachtige tenorAndrea Bocelli, de blinde operazanger, werd pas op 35 jarige leeftijd beroemd. Hij heeft op persoonlijk verzoek van Pava…
Bronnen en referenties
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 18-11-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.