The Mon Amour Band – de BZN Tribute Band

The Mon Amour Band – de BZN Tribute Band Jack Veerman richt in 2007 een nieuwe band op, met Amelander Daniël Metz als accordeonist. Toen BZN in dat jaar stopte, was Veerman nog niet uitgespeeld. Hij werkte het idee van een BZN tribute band uit. De band, die zich The Mon Amour Band noemt, treedt succesvol overal in het land en ook in het buitenland op en is regelmatig op televisie te zien. Na tien jaar stopt The Mon Amour Band. Voortrekker Veerman gaat van zijn pensioen genieten en de andere bandleden willen niet zonder hem verder.

Nachtje Ameland

In september 2007 doet Jack Veerman, de drummer van BZN, een nachtje Ameland. Niet zomaar; hij is op bezoek bij Daniël Metz van de band ‘Gang is Alles’. Ook niet zomaar. Veerman heeft Metz gestrikt voor een nieuwe band. De Buremer instrumentalist gaat accordeon en trompet spelen in de ‘Tribute to the BZN Band’, waarvan Veerman de nestor is. In oktober starten de repetities en in juni 2008 staat het eerste concert gepland. ‘Tribute to the BZN band’ trapt af op Ameland, tijdens het Nessemer dorpsfeest op 6 juni 2008.

BZN Tribute band

Jack Veerman vindt zichzelf te jong om op z’n lauweren te rusten. Na BZN wil hij door met soortgelijke muziek. In navolging van de ‘Tribute to the Cats,’ die nu succesvol door het land toert, kwam Veerman op het idee om hetzelfde na BZN te doen: ‘Tribute to the BZN Band’ was geboren.

Veerman organiseerde audities en daar kwamen Linda Schilder en Johan Keizer uit voor de zang, Nico Tol als gitarist, Hans Keizer achter de toetsen en Jan Sombroek voor bas en zang bovendrijven. Jack speelt de drums. Voor de extra dimensie, voor aanstekelijke muziek en voor muziek waarvan het publiek uit zijn dak gaat vroeg hij Daniël Metz, die hij een keer op Ameland had horen spelen.

Gang is Alles

BZN speelde in juni 2006 in de feesttent van het dorpsfeest van Nes op Ameland. Het voorprogramma en het pauzeprogramma werd door ‘Gang is Alles’ gevuld, de band waarvan Daniël de leading man is. De BZN-leden vonden het heel bijzonder, wat Metz liet horen. Er werd kennisgemaakt en Veerman heeft muzikant Metz ‘opgeslagen’. Toen de samenstelling van de ‘Tribute to the BZN Band’ aan de orde kwam, dacht Veerman meteen aan dat mannetje van Ameland. En dat terwijl ‘Gang is Alles’ eigenlijk tweede keus was op het dorpsfeest. Als de band, die als eerste was gevraagd niet had afgezegd, dan hadden de BZN-leden Daniël helemaal niet zien en horen spelen.

Mon Amour

Bron: Mon AmourBron: Mon Amour
‘Tribute to the BZN Band’ speelt BZN-covers en eigen werk. Daniël mag doen waar hij goed in is. Hij mag zijn Tex Mex en Zydeco klanken over de covers laten klinken en hij mag er een feest van maken. Op 3 oktober 2007 is de eerste repetitie. De Amelander reist er wekelijks voor op en neer naar Volendam, want hij wil geen repetitie missen.

De band maakt meteen plannen voor een cd en Jack Veerman start direct aan nieuwe liedjes. De lat wordt hoog gelegd. Veerman weet hoe BZN-muziek moet klinken en hij kent inmiddels de muziek van Daniël. De tribute band gaat ‘Mon Amour’ heten.

Let's Forgive and Forget

'Mon Amour' presenteert op 11 maart 2009 hun album ‘After all these Years’ in Paviljoen Smit-Bokkum in Volendam. Het is de eerste plaat van de nieuwe band. De band met de BZN sound maakte in aanloop naar de albumpresentatie een single 'Let's Forgive and Forget.'

Het is niemand minder dan Jan Keizer van de in 2007 ontbonden BZN die de eerste CD van de BZN Tribute band presenteert. Keizer en zijn zoon hebben meegewerkt aan het album. Jan en Louis Keizer staan borg voor de teksten. Het zijn dertien spiksplinternieuwe nummers in de sound van de BZN geworden.
Het tweede album komt begin 2011 uit en heet 'A Matter of Time.'

Promotor

Jack Veerman reist als promotor van het album langs radiostations overal in het land. Hij doet in het weekend van 13, 14 en 15 februari 2009 Ameland aan, bakermatje van Mon Amour vanwege het Amelander bandlid. Veerman brengt daar ondermeer een bezoek aan de Lokale Omroep Ameland. Peter Raadjes en Jan Straatsma vragen hem het hemd van het lijf en maken een gezellige uitzending. Deze uitzending staat geheel in het teken van 'Mon Amour.' Roland Thomassen doet de presentatie van de uitzending waarin het interview wordt afgewisseld met muziek uit Volendam.

Supermarkt

Daniël Metz - Foto Persbureau Ameland / Bron: Persbureau AmelandDaniël Metz - Foto Persbureau Ameland / Bron: Persbureau Ameland
Veerman en zijn Mon Amour willen de BZN-sfeer levend houden in Nederland door BZN nummers te blijven spelen en eigen nummers in de geest van BZN te maken. Hij heeft met zijn zevenkoppige band een stel toppers bij elkaar gebracht. Het promotiewerk komt voor het grootste deel voor zijn rekening omdat hij het enige bandlid is dat er niet nog een baan naast heeft. Daniël Metz staat in 2009 nog steeds in de supermarkt in Nes. Toen de agenda zich vulde met optredens, op Ameland, in Volendam en elders in Nederland, zegde hij die baan vaarwel. Sinds hij in 'Mon Amour' speelt reist hij eens in de week naar Noord-Holland om in Edam te oefenen. Hij heeft er veel plezier in. De bandleden kunnen het heel goed met elkaar vinden en muziek maken is Daniëls lust en leven. Daniël Metz treedt behalve met Mon Amour in diverse formaties op het eiland op, ondermeer in de Zydecoband Zydeco Move en als duo samen met William: Daniël en William. Daarnaast geeft hij muzieklessen op het eiland.

Nieuwe zanger

'Mon Amour' moet Johan Keizer missen. De zanger van de band maakte in maart 2010 kenbaar dat hij privé, werk en 'Mon Amour' niet meer met elkaar kan verenigen. De band krijgt het steeds drukker. De concertagenda loopt aardig vol en 'Mon Amour' maakt onder meer een tour langs de Nederlandse theaters. Peter de Haan wordt de nieuwe zanger naast Linda Schilder.

Klein Vaarwater

In 2011 komt 'Mon Amour' weer naar Ameland. Klein Vaarwater in Buren bestaat dat jaar vijftig jaar en het vakantiepark heeft 'Mon Amour' uitgenodigd om de feestvreugde met een spetterend concert te verhogen. Op 5 maart 2011 speelt de band van Jack Veerman twee grote sets van 75 minuten in Buren.

Sing me a Song

April 2012 is de maand van de release van het derde album. Alle bandleden schreven er aan mee. Sing me a Song komt binnen in de album Top 100 van niks op nummer 9.

Bron: Mon AmourBron: Mon Amour
Bron: Mon AmourBron: Mon Amour
Bron: Mon AmourBron: Mon Amour

Theatertour

In 2013 en 2014 stort de The Mon Amour Band - de naam is nu officieel The Mon Amour Band - zich op de palingsound. De muzikanten richten zich niet meer alleen op de BZN-nummers, maar brengen muziek uit Volendam. De muziek van BZN, Cats, Nick & Simon, Jan Smit, 3J's, Maribelle heeft een grote voorraad aan liedjes voortgebracht waaruit The Mon Amour Band een aantal prachtige heeft geselecteerd. In de herfst van 2014 start de theatertour in het hol van de leeuw, in Volendam, en daar wordt het muziekspektakel met een achterdoek waarop de haven van Volendam is geprojecteerd, met bewegende beelden en interviews met de Volendamse artiesten, enthousiast ontvangen. Op 21 februari 2015 was The Mon Amour Band nogmaals op Ameland en trad de band in De Boeg van Klein Vaarwater op.

Einde The Mon Amour Band

In het najaar van 2017 komt er een einde aan The Mon Amour Band. Jack Veerman wordt 65 en hij wil stoppen met touren. De andere bandleden willen niet door zonder hun aanjager en daarom valt het doek voor The Mon Amour Band. Eind 2017 geeft de band nog een aantal concerten, waaronder een Dinerconcert in Hotel Spaander in Volendam. De theatertour 50 jaar Palingsound reist nog tot juni 2018 door het land. Op 6 juni 2018 is het afscheidsconcert. In Volendam.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jaap Buijs: één van Nederlands grootste muziekmanagersJaap Buijs: één van Nederlands grootste muziekmanagersJaap Buijs werd geboren op 27 februari 1946 in het dorpje Volendam en hij is zeker tot 2016 één van de grootste namen ui…
Shantykoor Ameland - Shanties en zeemansliederenShantykoor Ameland - Shanties en zeemansliederenHet Amelander Shantykoor bestaat sinds 1986. In 2011 vierde het koor het vijfentwintigjarig bestaan. De zanggroep is zee…
Volendam: een toeristisch dagje uitNiet alleen voor toeristen is Volendam een geweldig dagje uit. Er is daar van alles te doen voor zowel jong als oud. Het…
Waddeneiland Ameland – Beroemde en bekende eilandersWaddeneiland Ameland – Beroemde en bekende eilandersAmeland is bekend van de walvisvaart en Hidde Dirks Kat was een van de beroemde Amelander commandeurs. Hij overwinterde…

Zangeres Sinéad O’Connor, carrière en privé-levenZangeres Sinéad O’Connor, carrière en privé-levenDeze zangeres leidt een turbulent leven. Haar handelsmerk is evenwel weinig veranderd en dat is haar geschoren hoofd. So…
For No One: een melodieus BeatlenummerFor No One: een melodieus BeatlenummerDit door Jane Asher geïnspireerde liedje wordt beschouwd als een van de meest ondergewaardeerde composities uit het oeuv…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
  • Persbureau Ameland
  • Website Mon Amour, de band
  • https://www.alkmaarsdagblad.nl/uitgaan/nog-n-keer-bzn-en-palingsoundhits-in-theater-de-vest geraadpleegd op 16 november 2017
  • Afbeelding bron 1: Mon Amour
  • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 3: Mon Amour
  • Afbeelding bron 4: Mon Amour
  • Afbeelding bron 5: Mon Amour
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 17-01-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.