Zingen in een koor, is dat wel leuk?

Zingen in een koor, is dat wel leuk? We worden omringd door muziek. Overal in winkels en winkelcentra word je door muzikale klanken verwelkomd, op radio en televisie hoor je niet alleen muziek als het om muziek gaat, maar zijn melodieën ook vaak op de achtergrond van gesprekken te horen. Je zou bijna denken dat muziek altijd van buitenaf moet komen, maar dat hoeft gelukkig niet waar te zijn. Muziek kun je heel goed zelf maken. Daar kun je ofwel een muziekinstrument voor gebruiken, of je gebruikt het instrument van je lijf: je stem. Je kunt natuurlijk in je eentje gaan zingen, maar je kunt je ook bij een koor aansluiten.

Muziek doet iets met je

Zomaar ineens zit je vol met muziek. Misschien tikken je voeten ineens een ritme, of trommelen je vingers op tafel een vrolijk ritme mee met een muziekje dat je op de radio hoort. Soms betrap je jezelf erop dat je een melodietje zachtjes mee-neuriet, of sta je onder de douche een favoriet lied te galmen. De trilling van de muzikale klanken stroomt door je heen, en dat voelt goed. Het is allemaal niet vreemd, muziek maakt onderdeel uit van je bestaan en het is niet meer dan logisch dat muziek een weg naar buiten zoekt, een manier op te uiten. En laten we wel wezen, muziek maakt dat je je beter gaat voelen, dat je blijer wordt. Mooi toch?

Niet alleen maar samen

Het kan al best leuk zijn om zelf muziek te maken, maar het is nog leuker om dat samen met anderen te doen. Samen musiceren maakt het mogelijk om verschillende aparte stemmen samen te voegen tot een nieuw, meerstemmig geheel. Om samen muziek te maken kun je muziekinstrumenten gebruiken, maar ook gewoon je eigen stem. Je kunt gaan zingen in een duo, in een band of misschien in een koor. Als je samen zingt kun je elkaar helpen, versterken jullie stemmen elkaar. En als je een goed gehoor hebt, een vaste stem en wat meer ervaring is het zingen van meerstemmige liederen mogelijk. En dat maakt het allemaal nóg mooier.

Aansluiten bij een koor

Je vindt het leuk om te zingen en je zou er liefst meer mee gaan doen. Nieuwe melodieën leren, aanwijzingen krijgen hoe je muzikaal het beste uit jezelf krijgt en bovendien wil je dat allemaal samen met anderen doen. Je besluit op zoek te gaan naar een geschikt koor. In de meeste gevallen is er aardig wat keus in de directe omgeving. Soms zijn het kerkkoren, soms ook koren die zich op meer wereldse muziek richten. Je zult merken dat elk koor een eigen karakter heeft, met een eigen specifieke muziekkeus en soms ook een specifieke doelgroep. Voor je jezelf definitief ergens aanmeldt is het goed om de verschillende koren eens te gaan bekijken en te beluisteren.

Een koor met een doelgroep

Je hebt in koren verschillende soorten doelgroepen.
  • Je kunt koren hebben die specifiek een bepaald soort leden willen, bijvoorbeeld een kinderkoor, vrouwenkoor of mannenkoor. Hoor je niet tot die doelgroep, dan hoef je ook niet de moeite te nemen je daar aan te melden.
  • Je kunt ook koren hebben die een gemêleerd gezelschap aan leden hebben, maar zich heel specifiek op een bepaald soort uitvoeringen richten. Denk bijvoorbeeld aan een koor voor kerkdiensten, huwelijken of begrafenissen.
  • Dan heb je ook koren die op allerlei gelegenheden zingen met een grote diversiteit onder de leden, maar voor één bepaald genre kiezen. Zo’n koor zingt bijvoorbeeld alleen smartlappen, country, jazz of gospel.
  • Niet alle koren specialiseren zich in bepaalde uitvoeringen of muziekkeuze, of houden zich aan een bepaald type leden. Je hebt ook koren die in zijn voor alle mogelijke stijlen en gelegenheden.

Bekijk en beluister de verschillende koren in je omgeving. Welke muziek spreekt je aan? Zingt een koor muziek die een snaar bij je raakt, dan zitten er wellicht mensen in dat koor waar je het goed mee zou kunnen vinden.

Muziek is leuk! / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayMuziek is leuk! / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay

Aansluiten bij het koor

Heb je een keuze gemaakt, dan heb je in veel gevallen te maken met enkele zaken die bepalen of jij in het koor past, en tegelijk of het koor ook bij jou past. Denk hierbij aan:
  • Een stemtest. In een stemtest wordt nagegaan of jouw stem stemvast genoeg is voor het koor. Kun je melodieën vasthouden en nazingen?
  • Ook een onderdeel van de stemtest kan zijn te bepalen hoe je stembereik is. Kun je hoog zingen, of juist heel laag. Dat bepaalt bij meerstemmig werk of je bij de hogere of de lagere stemmen ingedeeld moet gaan worden.
  • Een proefperiode. In zo’n periode bekijk je of de manier van werken en de gezongen muziek inderdaad bij je passen. Door de proefperiode weet je of je de juiste keuze maakt als je besluit om definitief lid te worden – of juist niet. Trouwens, de proefperiode werkt naar twee kanten. Jij kijkt of dit koor iets voor jou is, maar het koor kijkt ondertussen ook of jij ook binnen het koor past. In de proefperiode wordt niet alleen gekeken naar je muzikaliteit, maar ook of je als persoon binnen de groep past.

Lekker zingen!

Na de proefperiode kun je hopelijk definitief lid worden van het koor. Dat betekent natuurlijk ook dat je op de repetities aanwezig moet zijn. Zo kun je elkaar helpen om de muziek eerder onder de knie te krijgen. Samen zingen in een koor, dat is gewoon erg leuk!
© 2016 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auditie doen voor een zangkoor best spannend, maar haalbaarAuditie doen voor een zangkoor best spannend, maar haalbaarAls je wilt gaan zingen in een amateurkoor kan het zijn dat je een stemtest (auditie) moet afleggen. De reden daarvan is…
Je zangauditie goed afleggen en fijn gaan zingen in een koorJe zangauditie goed afleggen en fijn gaan zingen in een koorEr zijn in elk dorp of stad wel zangkoren waar je als amateur kunt zingen. Tijdens de repetities en bij uitvoeringen kan…
Muziek en dementie: quiz, zingen, luisteren, musicerenMuziek en dementie: quiz, zingen, luisteren, musicerenDementie en muziek is een goede combinatie: zowel actief als passief. Zingen van liedjes, luisteren naar schoolliedjes,…
De dirigent, wat doet deze eigenlijk voor het koor?De dirigent, wat doet deze eigenlijk voor het koor?Voor veel mensen die naar musicerende orkesten of koren kijken is de figuur van de dirigent een ietwat raadselachtige. E…

Rae Sremmurd: Black Beatles en de Mannequin Challenge-hypeRae Sremmurd: Black Beatles en de Mannequin Challenge-hypeVan het Amerikaanse hiphop-duo Rae Sremmurd wordt in september 2016 het nummer ‘Black Beatles’ uitgebracht. Het nummer v…
Leren zingen in een koor, ja graag!Leren zingen in een koor, ja graag!Je hebt een verstandig besluit genomen, je hebt je aangesloten bij het koor dat prima bij jou past. Het is een koor gewo…
Bronnen en referenties
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 09-11-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.