Twin Peaks: Fire Walk With Me – een prequel op Twin Peaks

Twin Peaks: Fire Walk With Me – een prequel op Twin Peaks Twin Peaks: Fire Walk With Me is een psychologische horrorfilm uit 1992 van regisseur David Lynch. De film is een prequel op de serie Twin Peaks (1989-1990) en speelt zich af in de week voordat de gebeurtenissen uit de serie beginnen. De initiële ontvangst was zeer negatief, maar in de jaren sinds de release is de publieke houding tegenover de film veranderd; deze wordt nu gezien als een onmisbaar deel in de Twin Peaks-reeks.

Plot

In de eerste twee seizoenen van de serie Twin Peaks stond de moord op de 17-jarige Laura Palmer (Sheryl Lee) centraal. In Twin Peaks: Fire Walk With Me worden de laatste zeven dagen van haar leven in beeld gebracht. Daarnaast wordt getoond hoe FBI-agenten Chester Desmond (Chris Isaak) en Sam Stanley (Kiefer Sutherland) onderzoek doen naar de moord op prostituee Teresa Banks (Pamela Gidley). Door enkele gelijkenissen tussen de moord op Banks en Palmer wordt duidelijk dat deze het werk zijn van dezelfde dader.

Productie

Het idee voor Twin Peaks: Fire Walk With Me kwam van regisseur David Lynch, die na het einde van de serie aangaf nog niet klaar te zijn met de personages uit Twin Peaks. De productie van de film werd bemoeilijkt door het feit dat enkele acteurs uit de originele serie niet wilden meespelen. Door de mindere kwaliteit van het tweede seizoen van de serie waren ze interesse verloren. De film werd zelfs tijdelijk geannuleerd toen Kyle MacLachlan (Dale Cooper) aangaf zijn rol niet opnieuw te willen vertolken. Uiteindelijk accepteerde hij toch doordat de rol van Cooper veel kleiner werd dan aanvankelijk de bedoeling was. Andere acteurs die niet mee wilden spelen werden compleet uit de film geschreven: Sherilyn Fenn (Audrey Horne) en Richard Beymer (Benjamin Horne) bijvoorbeeld. Voor de rol van Donna Hayward werd Lara Flynn Boyle vervangen door Moira Kelly.

Opvallend is dat Mark Frost, mede-bedenker van Twin Peaks, niet aan Twin Peaks: Fire Walk With Me meewerkte. Dit kwam doordat Frost en David Lynch tijdens het tweede seizoen van de serie enkele creatieve meningsverschillen over het plot van de serie hadden. Ook was Frost druk met zijn eigen film Storyville. Aanvankelijk tekende Lynch met het Franse bedrijf CIBY-2000 een deal voor drie films, maar door het commerciële falen van Fire Walk With Me kwamen de overige twee films er nooit.

Ontvangst

Twin Peaks: Fire Walk With Me ging in première in mei 1992 op het filmfestival Cannes. De eerste reacties waren overweldigend negatief: vanuit de zaal kwam zelfs boegeroep. Recensenten stemden hiermee in in negatieve recensies die vooral het verschil in toon tussen de serie en de film bekritiseerden. Ook commercieel deed de film het slecht: in Noord-Amerika haalde deze slechts 4,2 miljoen dollar op tegen een budget van 10 miljoen dollar. In de jaren na de release van de film is de houding tegenover de film echter veranderd. Anno 2018 wordt deze gezien als een belangrijk deel in de Twin Peaks-reeks, aangezien vele elementen en personages die in Fire Walk With Me werden geïntroduceerd een belangrijke rol spelen in het derde seizoen van Twin Peaks.

The Missing Pieces

Voor Twin Peaks: Fire Walk With Me werd meer dan vijf uur aan beeldmateriaal opgenomen. Hiervan werden er uiteindelijk maar twee gebruikt. Een selectie aan scenes uit de overige drie uur werd in 2014 voor het eerst uitgebracht onder de titel The Missing Pieces. The Missing Pieces is een deel van de Blu-ray-box Twin Peaks: The Entire Mystery.

Soundtrack

De soundtrack voor Twin Peaks: Fire Walk With Me werd, net als die van de serie, gecomponeerd door Angelo Badalamenti. De muzikale stijl van het album kan omschreven worden als een mix van jazz en ambient. De soundtrack won meerdere prijzen, waaronder een Saturn Award en een Brit Award.

Specificaties

  • Titel: Twin Peaks: Fire Walk With Me
  • Regisseur: David Lynch
  • Acteurs: o.a. Sheryl Lee, Moira Kelly en David Bowie
  • Genre: Horror
  • Duur: 134 minuten
  • Distributie: New Line Cinema
  • Releasedatum: 28 augustus 1992
© 2018 - 2024 Croezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Seizoen 1 en 2 van Twin Peaks: een mystery/horrorserieSeizoen 1 en 2 van Twin Peaks: een mystery/horrorserieTwin Peaks is een televisieserie die in 1990 voor het eerst werd uitgezonden. Het voornaamste genre is mystery, maar de…
Car Seat Headrest - Twin Fantasy: moderne lo-fi-klassiekerCar Seat Headrest - Twin Fantasy: moderne lo-fi-klassiekerDe indierockband Car Seat Headrest bracht voor zij een platendeal kreeg al een aantal albums digitaal uit. Ronduit de po…
David Bowie de acteurDavid Bowie, zanger, songwriter, acteur, producer, en kunstenaar. Dat David Bowie een zeer invloedrijke muzikant is staa…
Disney’s Dumbo (2019): een live-action remakeDisney’s Dumbo (2019): een live-action remakeOp 29 maart 2019 brengt Disney Dumbo uit: een speelfilm over een circusfamilie die een olifant ontdekt die met zijn giga…

Queenfilm Bohemian Rhapsody: Rami Malek als Freddie MercuryQueenfilm Bohemian Rhapsody: Rami Malek als Freddie Mercury‘Bohemian Rhapsody’ is de titel van een film over de Britse rockband Queen. De film wordt in 2010 aangekondigd door gita…
10 Cloverfield Lane: een horrorthriller van Dan Trachtenberg10 Cloverfield Lane: een horrorthriller van Dan Trachtenberg10 Cloverfield Lane werd in 2016 uitgebracht als de spirituele opvolger van de actiefilm Cloverfield. Dit vervolg is daa…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Twin_Peaks:_Fire_Walk_with_Me
  • https://www.imdb.com/title/tt0105665/
Croezen (43 artikelen)
Gepubliceerd: 26-06-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.